Stort test: Jag älskar champagne – men det här billiga budgetbubblet är faktiskt bättre

Jag har ett väninnegäng – vi har hängt i säkert över 30 år. Vi kallar oss för Spumantetanterna. Man kan lätt förstå på namnet vi gett oss att vi gillar när det bubblar i glaset. Vin med bubbel är liksom alltid lite festligare, man känner att det är kul på gång när man hör ljudet av en bubbelkork som smäller av.
Spumantetanterna har genom åren druckit en hel del bubblor ihop. Det har varit en euro flaskan bubblet från lågprisbutiken på semestern i Italien. Klart ädlare bubblor har vi också lyxaat till det med när tillfället givits.
Vi tycker det är kul at testa nytt och ännu roligare att hitta fynd och varför inte då ta tillfället i akt och utmana myten att champagne alltid är bäst och godast.
Sagt och gjort, Spumantetanerna samlades, blindprovade 8 olika bubbel och bakom en av de förklädda flaskorna dolde sig en äkta champagne!
Efter så mycket bubbel avslutade vi med en söt surprise, som även den livade upp.
Varsågod här är testet, skål!
Sébastien Brunet – ett bottennapp!
Le Naturel Vouvray Pet Nat
Frankrike, Loiredalen
Nr 93451
199:-
Min första tanke var att det här lukar öl och smakar nästan ligt. Ett ord som kom till mig var udda, och inte vill man dricka något bara för att det är udda.
Spumantekören stämde för det mesta in i nid sången, oljig sa fler, ett spontant Näe bröt ut. Men så är ju som bekant smaken som baken, så visst var det en som smällde till med betyg 3 (av fyra!!!) Men så är hon hipstern i gänget.
Här har vi ett hipster bubbel, Pet-Nat, eller som det heter Pétillant Naturel – som har varit så i ropet de senast åren när naturvintrenden har blåst över Sverige. Likt champagne jäser Pet-Nat på flaska och i den processen bildas bubblet, den har bra denna jäsning. Champagne har sin andra jäsningen sker på flaska, då jäst och socker bildar kolsyran. I 15 månader minst ska champagnen jäsa i sin flaska.
Jeanmaire – en oskön känsla
Frankrike, Champagne
Nr 7430
259:-
Doftar lite träigt och smakar blaskigt säger jag, en surhet som jag inte tycker är fisk och livgivande syra. Avslaget på något vis var en spontankomentar, vass och lite smak var vanligt återkommande, Denna kammade inte hem några stora poäng hos någon – och när prislappen presenterades så sjönk poängen än mer. Bakom denna flaska dolde sig den äkta champagnen. Spumantekören var samstämmig – det finns så mycket bättre och godare bubbel för så mycket mindre pengar!
Cava 1+1=3 Blanc de Noirs – bra vardagsbubblor
Spanien, Cava
Nr 7610
129:-
En vass spumantenäsa sa direkt: Detta är 1+1, det är mitt fredagsbubbel.
Här har vi en Cava gjord på 100% Pinot Noir, den av röda druvor som används mycket i Champagne. Även i Champagne görs många Blanc de Noir, det innebär att man bara använt röda druvor, men vinet är vitt! Själv tyckte jag att den stack ut med sin fina mousse, men föll inte helt i farstun för att ge toppoäng. Men sett till prislappen så kan man inte annat säga att du får valuta för pengarna.
Alta Alella – Kan vara värd en andra chans
Mirgin Reserva Brut, 2022
Spanien, Cava
Nr 20145
149:-
Den här föll inte mig inte direkt i smaken. Svårt att sätta ord på doften, lite däven och syran gav inte det där friska vattnande känslan jag söker i ett bra bubbel. Erkänner att jag blev besviken när vi klädde av flaskorna, för denna hade jag höga förväntningar på. Det är verkligen ett hantverksmässigt och otroligt välgjort vin. Noga utvald skörd från gamla vinstockar och det har även lagrats extra länge på sin jästfällning. Jag får nog ge den en andra chans. Kören sa vänliga ord så som fina små bubblor, dofta spumante och gott ju.
Pongrácz Brut – den solklara vinnaren!
Sydafrika, Western Cape
Nr 7628
139:-
Den här doftar champagne, bubblorna är fina och det är roligt att dricka! Pogratz är gjord på en klassisk champagneblandning av Chardonnay och Pinot Noir. När det kom till denna flaska var alla helt överens, flera gissade att detta var den dolda champagnen. Party, ropade en sp9otnt. När prislappen kom fram så blev jubelropen än högre. Fynd är ordet.
Villaro & Flores – det nya budgetfyndet
Spanien, Cava
Nr 76233
87:-
Ett neutralt bubbel säger jag om detta, och det var jag inte ensam om. Stör inte någon var en kommentar. Kan vara positivt absolut och att den fräste fint i glaset som en kommentar var är absolut festligt! Skummig och vardagsfestligt fick den också som omdöme. För denna ringa prislapp måste jag verkligen kora denna till det nya budgetfyndet som inte kommer störa vare sig plånbok eller gäst. Detta är en ordervara och måste beställas på Systemolaget. Det bästa med det är att du kan få det levererat till din närmsta butik.
Simonnet-Febvre – riktigt hög kvalité
Frankrike, Crémant de Bourgogne
Nr 91302
199:-
Fantastiska fina bubblor med, sådana där små som ger en nästan mjuk och gräddig känsla i munnen. Precis så här vill jag ha mina bubblor. En frisk, pigg och fräsch smak, och angenäm doft. Har allt champagne ska ha men är inte champagne. Dock från en kvalitetsproducent i Chablis som säger sig vara ensamma om att göra bubbel i regionen. 100 % Chardonnay i glaset, gjord på samma vis som champagne och lagrats hela 36 månader på flaska. Det var fler än jag som gav denna jubelrop: Jättegott, trevlig doft. Prislappen kanske drog ner på poängen, men hellre denna än vissa billiga champagner säger jag utan att darra på macheten.
Casa de Sarmento – kockens val
Branco Bruto, 2021
Portugal, Bairrada
Nr 20128
149:-
Doftar klassiskt med en liten uppiggande grape ton – riktigt friskt. Jag gillar det direkt! Lite väl lättdrucket sa en… Små invändningar som kort smak, men alla var rörande överens om att det var väldigt drickbart! Kul kurriosa kring detta vin är att det produceras av en krögare, som började göra vin som ett steg i att vara självförsörjande. Druvor är den klassiska champagnedruvan Chardonnay till 50% och två mindre kända druvor: 30% arinto och 20% baga.
Nederburg – Rött till sött
Winemasters Grenache, 2023
Sydafrika, Western Cape
Nr 2264
89:-
Att mörk choklad och rött vin är en perfekt kombo har nog många upptäckt redan. Nu tog vi det ett steg till och provade detta röda vin till en bakelse! Bakelsen var en hallonmousse och pistagebotten, både söt, syrlig och frisk. Alla tyckte detta var ett roligt och otippat avslut på en middag. Kul om du vill överraska på middagen. Välj ett lätt/medelfylligt rött vin och serverade det lite svalt.