Så smakar årets gin och tonic-glögg

Gillar du glögg? Gillar du gin och tonic? Då gillar du förmodligen också årets variant av GT-glögg från Swedish tonic. Vi har smakat och brottats med en lite oenig smakpanel.

Det var länge sedan glögg bara var glögg. När man visste att om man skulle dricka glögg så innebar det att man fyllde en liten kopp med en ångande varm mörkt röd, kryddig och söt dryck. Nu kommer den ena glöggnyheten efter den andra och de liknar allt mer cocktails eller fördrinkar.

Några som har tagit fasta på den här utvecklingen är Swedish Tonic. Förra året skapade de en gin och tonic-glögg tillsammans med Stockholms bränneri och i år satsar de på att skapa en glögg helt på egen hand.

Vi vet alla hur en gin och tonic smakar och vi vet alla hur glögg smakar och nu ska de här två smakerna kombineras.

Så smakar gin och tonic-glöggen

Smakpanelen består både av glöggfantaster som gärna vill dricka sin glögg söt och röd och av drinkälskare som hellre tar en GT än en kopp glögg. Och mellan de två grupperna ser vi också en delning i smaktestet.

Glöggälskarna tycker att GT-glöggen känns lite platt, att den runda och fylliga vinsmaken saknas. Däremot finns de klassiska julkryddorna där.

Drinkälskarna å sin sida är lyckliga och sörplar girigt i sig sin tilldelning och säger att de skulle vara glada om det här serverades på glöggkalas istället för glögg.

Tonicens beska är tydlig och GT-glöggen är inte särskilt söt. Inte heller smakar den särskilt mycket alkohol, trots att den ändå innehåller 12 procent alkohol.

Då kan du köpa gin och tonic-glöggen

Swedish tonics glögg kommer i två utföranden, dels med 12 procent alkohol och en lågalkoholhaltig med 2,2 procent alkohol. Den 12-procentiga kommer att säljas i Systembolagets beställningssortiment från och med den 28 oktober. Den lågalkoholhaltiga kommer att säljas i livsmedelsbutiker, på Cervera, Designtorget och på Swedishtonic.com.

Av Anna-Lena Pettersson