Bli inte sjuk under rötmånaden – följ dessa 7 tips

Till vänster, en kvinna plockar mat från en grill, till höger, en kvinna funderar vid ett öppet kylskåp.

Foto: TT/Shutterstock

Vi är mitt uppe i rötmånaden. En lurig tiden på året – i alla fall i köket. Här får du sju tips som minskar risken för matförgiftning.

Rötmånaden är tiden på året då livsmedel håller sämre än brukligt.

Det är de varma och fuktiga sommardagarna som ligger bakom den förrädiska tiden på året. Traditionellt infaller perioden kring den 23 juli och varar en månad.

Det betyder att vi är mitt uppe i den. Bakterier och mögel trivs extra bra nu vilket ökar risken att vi blir sjuka av det vi äter.

Vi har listat åtta saker att tänka på för att maximera livsmedlens livslängd i kylen. I vår artikel får du tips på vilka varor som ska ligga var i kylen. Och vilka livsmedel som inte ens behöver vara där.

Se också: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

1:04

Efter reklamen: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

(1:04)

Nu har sajten mindoktor.se också listat matnyttiga tips om hur man minskar risken för matförgiftning under rötmånaden. Dessa tips är mer allmänna till sin karaktär och sträcker sig från livsmedelshantering till sunt förnuft vid all sorts matlagning.

Maten med störst risk att ge dig matförgiftning

Vi presenterar tipsen här nedan!

Så undviker du matförgiftning – 7 tips

1. Håll varm mat varm. Håll kall mat kall.

2. Innan du lagar mat – tvätta händerna noga. Och alltid efter att du rört rått kött.

3. Diska skärbrädor och knivar som du använt till rått kött efter användning. Även här ska du vara noga.

4. Använd kylklampar eller kylväska på väg hem från mataffären. Placera maten i kyl och frys så snart du kommit hem. Ett bra tips är att packa smart redan i butiken. Lägg till exempel det frysta samlat.

5. Låt inte tillagad mat stå framme i rumstemperatur under en lång period. Kyl istället maten om du inte tänker äta den direkt.

6. Vid grillning: Ha olika tallrikar till rått kött och till det färdiggrillade köttet. Låter kanske enkelt, men många missar detta.

7. Hetta upp maten ordentligt. De flesta bakterierna dör vid hög temperatur.

Om matförgiftning ändå inträffar

Enligt mindoktor.se är matförgiftning oftast ofarligt och man tillfrisknar på egen hand. Problemet är ofta uttorkning. Sök vård på din vårdcentral om så är fallet för dig eller ditt barn.

Källa: mindoktor.se, livsmedelsverket.se.

Se också: 5 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

0:48

Efter reklamen: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

(0:48)

Relaterade artiklar

Därför ska du aldrig äta gammal, överbliven pasta

Använd din kyl på rätt sätt – 8 tips som förlänger matens livslängd