Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Therése Cedergren om heliga glöggen: ”Är det rentutav äckligt?”

29 sep, 2021 
Therése Cedergren
Therése förstår inte uppståndelsen kring när nya glöggsmaken för året släpps, själv gillar hon det inte.
Therése Cedergren kommer ut som glöggmotståndare, men hoppas precis som alla andra år att hon ska gilla årets smak.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är likadant varje år. Alla dessa glöggkvällar som ska hinnas med hos vänner och familj. Oavsett om jag gillar glögg eller inte så hör det till julen. Runt första advent brukar det vara som mest intensivt. Kring tända ljus, röda dukar och julmusik samlas vi runt glöggen och myser. Samma ritual varje år.

Se också: Så gör du julens snabbaste glögg

Så gör du julens snabbaste glöggBrand logo
Så gör du julens snabbaste glögg

Sällan ifrågasätter någon smaken. Är det verkligen så gott? Är det rentutav äckligt? Ja, jag tycker det ibland, men glöggen är helig. Det är nästan tabu att vägra dricka den när man dessutom blir bjuden av människor som lagt sin själ i att göra hemmet till en julupplevelse med glöggen i centrum.

Så dum jag känt mig, glögg ska man tycka om.

Någon gång har jag inte kunnat hålla masken och bara smuttat på glöggen, gått till toaletten och spottat ut den. Så dum jag känt mig, glögg ska man tycka om. Varför kan inte jag gilla de olika och nya smakerna?

Annons

Nej, för mig är glögg den jag växte upp med, sötsliskig och halvljummen utan alkohol. Den vi sålde mycket av på julmarknaden när jag var med i scouterna. Och första gången jag hörde talas om glögg var i Karl Bertil Jonssons julafton när den fryntlige fadern undrar om sonen ska lukta på glöggen – julens dryck tillsammans med julmust.

Så här års pratar mina vänner om vilken smak det blir. Jösses vilket diskuterande det är varje gång inför årets glöggsmak, något att känna samhörighet kring, som att snacka om vädret. Kanske också därför som, det varje gång är lika stor uppståndelse, som värsta avslöjandet, vilken årets smak blir. Så även i år där glöggjätten Blossa slår på stort när man lanserar en helt ny smak. En tradition man hållit på de senaste tio åren.

Flera av mina vänner är engagerade i glöggsläppet. Jag tänker varje gång, kanske årets glögg faller mig i smaken, antingen den med alkohol eller den som är utan. Jag hoppas varje gång men blir ofta besviken. Glöggen är antingen för kryddig eller har för stark smak av alkohol.

Annons

Eller så ler jag och låtsas njuta för fridens skull.

Värst är det när jag ibland måste betygsätta glöggsmakerna hos vännerna. Gud vad vissa smakar skit rent ut sagt. Förstår inte varför alla tycker det är så himla gott. När jag fått glöggen i muggen gör jag som mina barn, fyller den med massor av mandlar och russin. Då kan jag få ner den.

Eller så ler jag och låtsas njuta för fridens skull. För inte kan man dissa årets glöggsmak hos glöggfantaster som varje år längtar efter att få bjuda på den. Det är ju både oförskämt och oartigt.

Men vem vet, årets smak kanske blir en succé även hos mig. Det hoppas jag som sagt varje år.

Se också: Världens juligaste gin & tonic

Världens juligaste gin & tonicBrand logo
Världens juligaste gin & tonic
Annons