Trött på morgonen? Här är kaffet som utlovar en riktig energikick!

Kvinna dricker en kopp svart kaffe.

Foto: Shutterstock/TT

Är du en zombie på morgonen som har svårt att hålla ögonen öppna? Eller behöver du en extra energiboost för att ta dig igenom arbetsdagen? Nu lanserar kaffetillverkaren Zoégas en nyhet för alla kaffeälskare som behöver en energikick – oavsett tid på dagen.

För vissa av oss är det fullt möjligt att dricka en kopp kaffe på sena eftermiddagen eller efter kvällsmaten, utan att det påverkar nattsömnen. För andra är det svårare – vissa kan knappt ta en kaffe efter lunch utan att riskera sömnen. Orsaken till att koffeinet har så olika påverkan på oss beror på våra gener.

0:47

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om kaffe

(0:47)

Slå på ljud

– Hur mycket kaffe man har kvar i kroppen, det styrs av en grupp av gener. Hur mycket vi gillar kaffe och koffein, styrs av en annan grupp av gener. Och kaffe elimineras inte så snabbt ur kroppen, har kaffeforskaren Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi, tidigare sagt till SVT.

Koffeinfritt Skånerost från Zoégas

Men även om man är högkänslig för koffein, kan det vara trevligt att ta en kopp kaffe också sent på eftermiddagen eller kvällen. Det har kaffetillverkaren Zoégas tagit fasta på och nu lanseras nyheten Zoégas Functional. Nyheten består av två kaffesorter, anpassade för konsumentens mest trängande kaffebehov för stunden.

Det är dels en koffeinfri Skånerost och dels ett extra starkt kaffe som kallas Forte. Tanken är att de olika kaffesorterna ska hjälpa den törstiga kaffedrickaren att anpassa sitt kaffeintag utifrån tiden på dygnet – och vilka kaffebehov hen har just för tillfället.

– Vi vill att alla ska kunna njuta av Zoégas kaffe hela dygnet. Vi är stolta att äntligen lansera ett koffeinfritt kaffe som både är koffeinfritt och möter våra höga krav på smak och kvalitet, säger Hans Nilsson, marknadschef, i ett pressmeddelande.

Rött, grönt eller svart – vilket te är egentligen nyttigast?

Kaffe med extra mycket koffein

Det koffeinfria kaffet beskrivs av Zoégas som ett mörkrostat kaffe med inslag av nöt och svarta vinbär, och med den traditionella karaktären som Skånerost har.

En förpackning av Zoégas Forte.

Foto: Zoégas

Den andra varianten, Forte, har en högre koffeinhalt än normalt. Enligt företaget passar den perfekt i de stunder under dagen då man behöver en extra kick – kanske på morgonen eller inför ett träningspass.

– Vi vet att många söker en extra energikick i vardagen. I Forte har vi använt bönor som ger en extra koffeinkick på ett naturligt sätt utan några tillsatser. En naturlig källa till en smakfull kopp kaffe med mer koffein, säger Hans Nilsson.