Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

10 saker du kanske inte visste om Jon Henrik Fjällgren

26 apr, 2017 
AvHelena Sjögren
Fakta om Jon Henrik Fjällgren
Jon Henrik Fjällgren slog igenom i Talang och slutade tvåa i Melodifestivalen 2016. Här är tio saker du kanske inte visste om den jojkande artisten som fyller 30 2017.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Fakta om Jon Henrik Fjällgren:

1. Jon Henrik föddes i Colombia 1987

Jon Henrik Fjällgren föddes i Cali i Colombia den 26 april 1987 och hette då Montoya. Sina första månader tillbringade han i en indianby innan han hamnade på barnhem. Bara ett par månader senare blev han adopterad av en samisk familj i Sverige.

2. Uppträdde för kungen i tonåren

Som 14-åring uppträdde Jon Henrik för kungen och drottningen när regentparet besökte Funäsdalens kyrka. Men detta är inte första gången han uppträtt för kungligheter. Sommaren 2016 uppträdde han på Victoriadagen i på Borgholm på Öland i samband med kronprinsessan Victorias födelsedag.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Jon Henrik Fjällgren uppträder på Victoriadagen.
Jon Henrik Fjällgren uppträder på Victoriadagen. Foto: Karin Törnblom/ IBL

3. Debutalbumet Goeksegh

Redan som 16-åring spelade han in debutalbumet Goeksegh. Goeksegh är samiska och betyder norrsken. Men det dröjde fram till vinsten i Talang 2014 innan albumet släpptes.

Annons

4. Slog även i USA

Daniels jojk, som Jon Henrik Fjällgren uppträdde med i Talang, blev en stor succé och nådde även USA. Låten blev uppmärksammad av sajten San Francisco Globe som inte var sena med att hylla låten: ”Vi älskar unika talanger”, skrev sajten om Daniels jojk.

Jon Henrik Fjällgren vann Talang. Foto: IBL Bildbyrå
Jon Henrik Fjällgren vann Talang. Foto: IBL Bildbyrå

5. Daniels jojk tillägnad vännerna

Jon Henrik Fjällgren har tidigare berättat att hans uppväxt kantades av mobbning. När han var 16 år gammal blev han del av ett tajt kompisgäng på sex personer. Men innan Jon Henrik var med i Talang hade alla de övriga gått bort. Daniels jojk är därför en hyllning till hans bortgångne vän.

Annons

6. Jobbar som renskötare

Jon Henrik Fjällgren har växt upp hos en renskötarfamilj i Mittådalens sameby i Härje­dalen. Nu arbetar han som renskötare parallellt med sitt artisteri.

7. Kan inte läsa noter

Artisten Jon Henrik Fjällgren har tidigare berättat för TT att han förutom piano även spelar flöjt, gitarr och trummor. Däremot kan han inte läsa noter.

8. Ångest och posttraumatiskt stressyndrom

Kort innan sin medverkan i Melodifestivalens fjärde deltävling i Skellefteå fick Jon Henrik Fjällgren diagnosen posttraumatiskt stressyndrom. På sin Instagram har artisten berättat öppet om den tunga tiden.

9. Mamma syr scenkläderna

Redan under Talang-tiden var det mamma Ulla som stod för scenkläderna. När artisten uppträder i Melodifestivalen för andra gången är det fortfarande mamma som står för designen.

Jon-Henrik-Fjallgren-feat. Aninia
Jon Henrik och Aninia i Melodifestivalen. Foto: IBL

– Jag bär min sydsamiska folkdräkt fast den är väl lite uppiffad lite grann då… Silver och grejer. Silvertrådar, silverbälte, diamanter och allt möjligt, säger Jon Henrik till SVT.

Annons

10. Slet av hälsenan under träning

Sommaren 2015 skadade sig Jon Henrik Fjällgren så illa under ett träningspass att han slet av hälsenan. Skadan ådrog han sig i samband med en boxningsträning. I samband med att han sparrades ”small det bara till”.

Läs också:

Finalister och startordning Melodifestivalen 2019

Flickvännen om Jon Henrik Fjällgren: ”Han har ett stort hjärta”

Så här lång är Jon Henrik Fjällgren

Annons