Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

6 gånger Nanne Grönvall varit queen på scenen

18 feb, 2020 
Johanna Svan
Nanne Grönvall i bikini på Allsång på Skansen.
Nanne Grönvall bjöd på sig själv på Allsång på Skansen 2018. Foto: TT
Nanne Grönvall, gift med ABBA-ikonen Benny Anderssons son Peter Grönvall, har en imponerande historia i Melodifestivalen. 2020 blir det åttonde gången gillt för Nanne, som genom åren har bjudit oss på underbara scenframträdanden.
Här listar vi sex av hennes mest oförglömliga ögonblick.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nanne Grönvall är nog inte okänd för många. Hon har varit med i svängen riktigt länge och med sin härliga glädje och utstrålning på scenen lämnar hon inte många oberörda. Hon älskar dessutom Melodifestivalen!

Videon kunde inte hittas

Efter några år i skymundan, bland annat på grund av utbrändhet och utmattningssyndrom, släppte Nanne 2019 låten Jättekänd (Det var för fan jag...), tillsammans med ingen mindre än Per Andersson.

Nanne hittade glädjen igen

– Jag trodde aldrig att längtan till musiken skulle komma tillbaka. Men som man säger i reklamen ”plötsligt händer det!” och ja, det gjorde det verkligen. I höstas dök en låt upp i huvudet och så satt jag i nästa stund där i studion och spelade in igen. Denna gång med Paul Rein som producent och Per Andersson som gäst på låten tillsammans med härliga barn som älskar att sjunga. Vi hade så roligt under inspelningens gång och att få känna längtan, glädjen och kreativiteten igen musikaliskt är en obeskrivlig känsla, berättade Nanne om nya singeln då.

Annons

Carpool karaoke i Melodifestivalen

Och nu är hon alltså tillbaka i Melodifestivalen med låten Carpool karaoke, det blir åttonde gången Nanne ställer sig på melloscenen.

Nanne Grönvall har dessutom valts in i Melodifestivalens nyinstiftade Hall of fame med motiveringen:

För sina återkommande insatser i varierande genrer, stilar och konstellationer under lång tidsrymd, som gett henne plats som en av de stora i festivalens historia.

Här är sex sköna minnen från när Nanne varit queen på scenen tidigare:

AvundsjukMelodifestivalen 1998

1998 tävlade Nanne med låten Avundsjuk. Låten kom på fjärde plats men många minns nog fortfarande framträdandet där Nanne såg ganska uppseendeväckande ut med spetsiga öron och lila hår.

Nanne Grönvall sjunger Avundsjuk i Melodifestivalen 1998.
Nanne Grönvall framför låten Avundsjuk i Melodifestivalen 1998. Foto: TT

Den vilda – vann Melodifestivalen 1996

1996 tävlade Nanne med gruppen One More Time (Nanne Grönvall, Peter Grönvall och Maria Rådsten) med låten Den vilda som vann och sedan kom trea i Eurovision Song Contest.

One More Time med Peter Grönvall, Nanne Grönvall och Maria Rådsten framför det vinnande bidraget Den vilda i Melodifestivalen på Älvsjömässan i Stockholm 24:e februari 1996.
One More Time med Peter Grönvall, Nanne Grönvall och Maria Rådsten framför det vinnande bidraget Den vilda i Melodifestivalen på Älvsjömässan i Stockholm 24:e februari 1996. Foto: TT

Nanne tappar kläderna i Allsång på Skansen

Mest omtalat den där kvällen med Allsång på Skansen i juli 2018 blev Nanne Grönvalls insats, då hon minst sagt bjöd på sig själv. Artisten gled in på scenen i ett badlakan som täckte kroppen, medan hon sjöng på Itsy Bitsy. Plötsligt tappar hon handduken och visar sig i bikini på scenen, 56 år gammal.

Nanne Grönvall utan kläder på Allsång på Skansen 2018.
Nanne Grönvall gjorde en "Lill Lindfors" och tappade klänningen på scenen under Allsång på Skansen. Foto: TT

Eldorado Melodifestivalen 1986

1986 var första gången Nanne Grönvall ställde sig på melloscenen tillsammans med gruppen Sound of Music som bestod av Nanne, blivande maken Peter och Angelique Widengren. Deras låt hette Eldorado och slutade på fjärde plats.

Sond of music med Angelique, Peter Grönvall och Nanne Grönvall.
Sound of Music deltog i Melodifestivalen 1986 med låten Eldorado. Foto: TT

AlexandraMelodifestivalen 1987

Oh, oh, Alexandra… Den låten satte sig verkligen på huvudet. Återigen var det gruppen Sound of Music med Nanne, Peter och Angelique. Och än en gång blev det en fjärde plats.

Sond of Music med Nanne Grönvall.
Sound of Music tävlade med låten Alexandra i Melodifestivalen 1987. Foto: TT

Nanne Grönvall hyllade Damkronorna

2006, efter att Damkronorna tagit en sensationell silvermedalj i OS i Turin efter seger mot USA i semifinalen var det många som ville hylla de svenska hjältarna. Men Svenska ishockeyförbundet sa nej till ett stort firande.

Annons

– Som princip firar vi inget annat än guld på det sättet, sa Patrik Wigelius på ishockeyförbundet. då.

Men sedan tog hockeyherrarna hem guldet – och åkte till Sverige för att ta emot folkets jubel. Då fick även Damkronorna sin chans och gjorde entré till sång av Nanne Grönwall.

Vid 17.30-tiden stod båda de svenska ishockeylandslagen tillsammans på scenen. Publikens glädje var dubbel.

Nanne Grönvall sjunger för hockeydamerna.
Nanne Grönvall ville vara med och hylla silvermedaljörerna. Foto: TT

Det vackraste och Nanne

Vad många kanske inte vet är att Nanne Grönvall har (tillsammans med Peter Grönvall och Maria Rådsten) skrivit låten Det vackraste som framfördes av Cecilia Vennersten i Melodifestivalen 1995. Och som fortfarande spelas och sjungs på bröllop och dop runt om i Sverige.

Annons