Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Allt du vill veta om artisten Cornelia Jakobs – kärleken, familjen och karriären

13 maj, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster artisten Cornelia Jakobs, till höger, Cornelia Jakobs med musikern David Zandén.
Hon slog igenom med dunder och brak i Melodifestivalen 2022. Över en natt blev hon en superstjärna. Men vem är Cornelia Jacobs?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I mitten av mars 2022 vann Cornelia Jakobs Melodifestivalen med låten "Hold me closer".

Med sin självklara framtoning och unika ton i rösten blev det tydligt att hon hade presenterat sig för att stanna i rampljuset.

Se också: Cornelia Jakobs - 5 saker du inte visste om artistenBrand logo
Se också: Cornelia Jakobs - 5 saker du inte visste om artisten

Cornelia Jakobs familj

Cornelia Jakobs föddes den 9 mars år 1992 i Stokholm.

Namnet är faktiskt delvis ett artistnamn. Hennes riktiga efternamn är Jakobsdotter. Och det för oss osökt till vem henens pappa är. Det är nämligen rockmusikern Jakob Samuel som är sångare i glamrock-gruppen The Poodles.

Annons

Pappan har själv medverkat i Melodifestivalen med sitt band. Året var 2006 och låten "Night of passion" kom på en fjärde plats.

Cornelia Jakobs och pappa Jakob Samuel gråter glädjetårar efter första deltävlingen i Melodifestivalen 2022 i Avicii Arena.

Cornelia har sagt att pappan gett henne råd om hur hon ska tänka kring sina uppträdanden. Det är raka rör som gäller.

– Pappa är ganska enkel när det kommer till performance. Han är så ”det är bara upp och köra, det är dags nu”, berättade Cornelia Jakobs till Expressen i februari år 2022.

Annons

Cornelia Jakobs mamma Fia Lönnborn arbetar som designer och stylist och är faktiskt personen som ligger bakom dotterns styling i Melodifestivalen.

Jakob Samuel och Fia Lönnborn år 2015 i samband med E-Types 50-årsfest.
Cornelia Jakobs föräldrar, Jakob Samuel och Fia Lönnborn år 2015.

Mammans föräldrar, det vill säga Cornelia Jakobs morföräldrar, är mäkta stolta över barnbarnets prestation. Allas pratade med mormodern Birgitta Lönnborn dagen innan Eurovison Song Contest ägde rum.

Birgitta berättade bland annat att Cornelia var väldigt duktig på att sjunga redan som barn.

Annons

– Det var hon verkligen. Mycket glad för att framträda.

Gert-Åke och Birgitta Lönnborn är Cornelia Jakobs morföräldrar.

Så träffade Cornelia kärleken

Cornelia Jakobs låt "Hold me closer" skrev hon med musikern David Zandén.

Har har gedigen meritlista och har skrivit musik åt artister som Kiddo, Peg Parnevik, Albin Lee Meldau och Klara Hammarström

Från början var det bara tänkt att Cornelia och David skulle ha ett professionellt samarbete, men livet ville annorlunda.

Annons

Det slutade med att de blev förälskade i varandra.

Till vänster syns musikern David Zandén och artisten Cornelia Jakobs som förutom att vara ett par även har skrivit hennes låt "Hold me closer" som är Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest i Turin lördagen den 14 maj 2022.

– Jag har under den här tiden när vi hållit på med den här låten blivit dödskär i David jag skrivit låten med, har Cornelia sagt till Aftonbladet.

Bidraget är även skrivet av Isa Molin som Cornelia känt sedan tonårstiden.

Sången handlar om en ex-pojkvän till Cornelia. Hon har berättat för Hänt om vad han kände när han hörde låten första gången.

– Jag fick ett fint mess förra gången och han var fin och hade blivit berörd. Så jag tror att han tycker det är lite jobbigt, men också fint, sa då Cornelia till Hänt.

Annons

Cornelia Jakobs har varit med i Melodifestivalen tidigare

År 2022 var inte Cornelia Jakobs debut i Melodifestivalen. Hon har varit med två gånger tidigare. Både 2011 och 2012 uppträdde hon i tävlingen tillsammans med bandet Love Generation.

Och blott 16 år gammal försökte hon komma med i Idol. Året var 2008 och hon gjorde en audition som dock inte ledde till någon guldbiljett. I juryn satt bland annat Anders Bagge, som 14 år senare skulle placera sig på andra plats i Melodifestivalen – endast slagen av Jakobs.

Annons
Se också: Så har det gått för Sverige i EurovisionBrand logo
Se också: Så har det gått för Sverige i Eurovision
Annons