Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Eric Saade: Nu förstår jag vad kärlek handlar om

02 feb, 2021 
FRIDA FUNEMYR
Eric Saade i mössa.
Eric Saade, som hunnit fylla 30, har blivit mer tillbakadragen och betydligt klokare när det kommer till kärlek. Flickvännen Hanna Schönberg är influencer. Själv är han livrädd för sociala medier.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När vi ses en snöig, gråmulen eftermiddag i Stockholm är Eric Saade just hemkommen från ett soligt Dubai där han semestrat tillsammans med flickvännen Hanna Schönberg.

– Vi kände att vi behövde ladda batterierna och efter att ha tillbringat flera månader i det här mörkret behövde jag lite ljus, förklarar Eric och försäkrar att han har antikroppar.

Första kärleksbilderna på Eric Saade och Hanna SchönbergBrand logo
Första kärleksbilderna på Eric Saade och Hanna Schönberg

– Ja, jag fick Covid redan i mars förra året. Jag var bara förkyld några dagar och har alltså haft antikroppar sedan dess, säger Eric och gnider handen över pannan.

Annons

Han ursäktar sig och förklarar att han eftersvettas efter att precis ha sprungit på gymmet innan han slängde sig i taxin. Han tar en klunk kaffe och berättar att direkt efter vårt samtal ska han vidare till dansstudion och träna danssteg. Eric är nämligen i full gång med förberedelserna inför årets största musiktävling, melodifestivalen.

Eric Saade om exet Nicole Falciani

Elva år har passerat sedan han tävlade för första gången och det har gått 10 år sedan han vann med låten Popular. Att han är med just i år igen är ingen tillfällighet. Han har under många år fått frågan från Christer Björkman men eftersom det nu är veteranens sista år kändes det rätt.

– Christer är en av dem som betytt massor för mig och min musikkarriär. Och så passar det bra, som ett jubileum, att tävla på nytt tio år efter vinsten. Dessutom älskar jag hela mellosammanhanget, säger Eric.

Annons

När Christer ställde frågan hade Eric redan låten klar. Every minute skrevs i somras, efter en vår som var tuff för Eric av flera olika orsaker.

– Jag var allmänt trött på livet, dels av hela coronasituationen men sedan var det såklart tufft även efter uppbrottet med Nicole, berättar Eric.

Eric Saade och Danny Saucedos kyss på melodifestivalen 2011.
Kärleksfullt värre när det begav sig 2011. I år tävlar Eric mot konkurrenten Danny Saucedo igen.

Det tog slut mellan Eric och Nicole Falciani efter fem år tillsammans, bara veckor innan de skulle gifta sig, och de hade just köpt en gemensam lägenhet. Han menar att kvällstidningarna fick det att se ut som uppbrottet kom som en blixt från en klarblå himmel, men så var det såklart inte, förklarar Eric och blir märkbart obekväm.

Annons

– Jag är tacksam över båda mina tidigare förhållanden, de har fått mig att växa som person, men jag har nog först nu förstått vad kärlek verkligen handlar om, säger Eric och beskriver hur han i tidigare relationer försökt att acceptera saker som varit svårt.

Numera inser han att för honom är den okomplicerade kärleken att föredra.

– Jag mådde inte bra i mina tidigare relationer och känns det inte enkelt så är det inte rätt, tänker jag. Allt har blivit till det bättre för både mig och Nicole. Jag hyser inget som helst agg mot henne. Vi har båda träffat varsin ny kärlek och det var helt enkelt inte menat att det skulle bli vi två, säger Eric som idag är tillsammans med influencern Hanna Schönberg.

Eric Saade tävlar med Every minute

För ett tag sedan släppte Eric en låt som handlar om att man inte ska vara skit för varandra och om den där föreställningen man lätt har som tonåring av hur en relation och den man blir kär i ska vara.

Annons

– Det tog några år att inse, men jag vet i dag att ingen någonsin kan bli perfekt och att gräset inte är grönare på andra sidan. Man kan inte ha den typen av förväntningar på kärlek, den finns bara där, konstaterar Eric och tillägger att han tillhör dem som tror på evig kärlek.

Gräset är inte grönare på andra sidan

Trots sina uppslitande uppbrott och trots alla skriverier om hans privatliv, som han blir märkbart irriterad på.

Även om Eric genomgått en av sina tuffare faser i livet blev Every minute till just en dag då han var fylld av eufori och framtidstro.

– Jag skulle säga att den skrevs under den bästa dagen på året. Det är en laid back poplåt, sexig och beroendeframkallande med en del mörker i sig. Och även om den nog upplevs som ett lyckopiller tror jag de flesta kommer känna av vemodet i den, säger han.

Eric förutsätter att det är svårt att skriva bra musik så länge man inte gått igenom något drastiskt i sitt liv.

Annons

– Det kan vara positiva och negativa upplevelser som man samlar på sig i sin ryggsäck och det är ur den jag plockar inspiration när jag jobbar, säger Eric och berättar att bidraget till årets melodifestival blev till på grund av uppbrottet från Nicole.

Rasism under uppväxten

Eric växte upp i Kattarp i södra Sverige. Hans pappa kommer från Libanon och mamman är svensk. Enligt Eric har han fått det bästa av båda dessa världar. Från pappas sida har han fått med sig förståelsen kring vikten av att vara en familj. Och att umgås över generationer. Något som han själv tror vill applicera på sitt egna liv den dag jag han en egen familj. Från mammas sida har han fått med sig frihetskänslan som det innebär att vara född i Sverige, att ha ett svenskt pass är det bästa som finns, konstaterar Eric.

Eric Saade tävlar i Melodifestivalen 2021.
Eric Saade har hittat lugnet med flickvännen Hanna Schönberg.

Eric var i stort sett den enda enda mörkhåriga killen i sitt område under uppväxten och det förkom mycket rasism i samhället.

Annons

Jag kämpade extra för att passa in

– Rasism handlar om okunskap och det jag fick med mig från min uppväxt är just kunskapen kring olika kulturer. Det finns så otroligt mycket förutfattade meningar om hur man är beroende på varifrån man kommer. Jag kämpade extra för att passa in och tampades med en hel del osäkerhet. Jag försökte framstå som säker för att inte visa min osäkerhet, säger Eric och berättar hur han alltid, så länge han kan minnas, har känt sig som det svarta fåret.

I familjen var det till exempel bara han som var intresserad av musik. Det var bland annat 90-talsmusiken och musikskapare som Max Martin och Dennis Pop som inspirerade honom. Han brukade stå och dansa och mima framför TV:n där musikvideos på MTV visades. Men det fanns ingen i hans närhet som han delade detta intresse med.

Uppslitande skilsmässa

Erics föräldrar skilde sig när han endast var tre år och den utdragna skilsmässan påverkade honom eftersom den var påfrestande för alla parter. Men vilka svårigheter eller tuffa faser vi än kommer in på förklarar Eric att han helst stänger dörren till det tuffa.

Annons

– Jag vill inte vara en del av det som är dåligt och försöker se sådana här svårigheter som utvecklande eftersom de har format mig till den person jag är idag.

Eric har alltid känt ett obehag att prata om det som gör ont, även med sina allra närmaste. Otippat nog valde han att riktigt öppna upp för första gången i ett tv-program på bästa sändningstid.

– Egentligen var det under inspelningen av ”Så mycket bättre” som jag för första gången satte ord på mina känslor och hur jag upplevde saker som skilsmässan, min känsla av utanförskap och om min ångest, säger Eric.

Jag har ständigt fått höra att jag är kaxig

Som näst äldst i en syskonskara på åtta stycken har Eric ofta fått klara sig en hel del på egen hand. Men den som Eric haft bäst kontakt med är den två år äldre systern Lina. Eric beskriver hur de båda vuxit upp tätt tillsammans och att de tagit hand om varandra.

Annons

– Lina och jag har alltid kunnat rådfråga varandra om saker och gör det än i dag. Jag frågade sällan mamma om hjälp eftersom hon ändå alltid såg ut att ha fullt upp med alla småsyskon. Tidigt tog jag ansvar och redan som barn lärde jag mig att om jag ville ha saker och ting gjorda snabbt blev jag tvungen att göra det själv, säger Eric.

Fick panikångest

Han var bara 13 år när han blev upptäckt som artist och två år senare pendlade han upp till Stockholm alldeles själv.

– Jag försökte sköta skolarbetet i Helsingborg parallellt med att jag åkte upp hit och träffade en massa framstående musiker och producenter. Det var nu jag fick börja leva min dröm som artist, säger han.

Eric beskriver sin tonårstid som pressad, karriären tog fart väldigt snabbt, och han är glad att det inte fanns sociala medier på den tiden. Han hade egentligen heller inga förutsättningar med sig hemifrån för att lyckas som artist.

Eric Saade tävlar med låten Every Minute i Melodifestivalen.
”Den här låtsasvärlden vi bygger upp skrämmer mig”, säger Eric Saade.

– Jag hade i stort sett inget kontaktnät här uppe och tog varje chans jag kunde. Det går aldrig att bli bäst på musik. Men jag minns hur jag krigade och kämpade på, hur ivrig jag var över att stup i ett vilja släppa nya låtar. I dag kan jag ångra att jag inte chillade mer under den den perioden, att jag var så besatt av att ständigt släppa ny musik.

Annons

Eric var 16 år och kände en press att hela tiden behöva leverera och han drabbades av prestationsångest som ledde till panikångestattacker.

– Jag trodde att jag skulle dö, kändes som jag inte kunde andas och fick svår ångest. Jag gick till en läkare som gav mig en diagnos, vilket i sig var en lättnad. Läkaren skrev ut mediciner.

Jag trodde att jag skulle dö

Men eftersom han helst inte velat ta mediciner har han försökt hitta egna sätt att parera för attackerna när de är på väg. Det har tagit många år, men i dag känner han igen symtomen och har hittat sina tillvägagångssätt för att skingra destruktiva tankar och finna lugnet inombords. Han springer ungefär fem kilometer varje dag och spelar gärna padel med flickvännen. Att spela FIFA på playstation har blivit en annan ventil.

Drar sig undan

Eric har varit en offentlig person större delen av sitt liv, men han har utvecklats som person och inställningen till allt som kommer vid sidan av musiken som artist har förändrats. Som ung kunde han tycka om att synas och höras, dansade på skolavslutningar och älskade att stå i centrum. Han vill inte säga att han har fått social fobi, men ”kanske en mild sådan”.

Annons

– Jag är ganska osäker och tycker om lugnet. Jag drar mig gärna undan och går så sällan jag kan på olika galor och events.

Jag är ganska osäker och tycker om lugnet

Och att lägga ut bilder på sociala medier är inte är något för honom.

– Jag är helt inkognito på den biten och har istället så många människor i min omgivning som söker och vill ha den typen av bekräftelse, säger han.

Sociala medier skrämmer

Både exflickvännen samt hans nuvarande flickvän livnär sig som bloggerskor och influencers.

– Jag har haft lite svårt för det där. Speciellt när det ska filmas hemifrån. Jag vill gärna behålla min privata sfär, förklarar Eric.

Han erkänner att han är orolig över vad de sociala medierna ska göra med oss människor. Det skrämmer honom att vi bygger upp låtsasvärldar och ”lever i en egen algoritm” som han uttrycker det.

– Jag är rädd att den generationen som växer upp nu är den sista som kommer uppskatta ett samtal likt det du och jag har nu. De unga blir livrädda bara deras telefon ringer och inser att de måste prata i telefonen, säger Eric.

Annons

Vill bli pappa

Själv blir han lycklig av att umgås med människor i verkliga livet.

– Jag är väldigt mån om min familj och mår som bäst när man får samla alla sina vänner och familjemedlemmar på någon fest eller resa. Att hänga med dem ger mig inspiration – inte minst till nya texter och låtar.

En framtidsdröm förutom att komma igång och spela igen är att skapa en trygg bas och att få bli pappa.– Jag drömmer om att ha en egen familj, att sluta hålla alla dörrar öppna och istället bygga ett hem.

På frågan om han drömmer om en lika stor familj som den han är uppvuxen i svarar han:

– Nej, där känner jag nog tvärtom, jag kanske blivit lite avtrubbad. Barn självklart, men ett, max två barn.

3 snabba med Eric Saade

Vad är du mest stolt över?

– Jag har aldrig strävat efter att bli rik utan bara haft ambitionen att livnära mig på min musik. Med det sagt, jag är glad och tacksam över att jag inte behöver gå och jämföra prislappar på olika mjölkpaket som mamma behövde göra. Jag är även stolt över i dag kunna ge tillbaka och hjälpa mina föräldrar, inte bara ekonomiskt utan även med råd, kunskap, närvaro och kärlek.

Vilken är den största fördomen om dig?

– Åh, det finns nog en hel del fördomar om mig, men jag har ständigt fått höra att jag skulle vara kaxig och allt för självsäker. När jag slog igenom såg nog folk mig som en utländsk kille som tog för sig av det han ville och sa vad han tänkte. Det fick man inte och det gav rubriker. Men jag var egentligen en otroligt osäker kille.

Sist du tävlade mot Danny Saucedo, 2011, skrevs det mycket om konkurrensen mellan er. Hur är det att mötas på melloscenen igen?

– Jag känner enbart kärlek för Danny och jag tycker han är asgrym och att tävla mot de alla bästa är ju bara askul. Just i år känner jag kanske inte av min vinnarinstinkt lika mycket som jag gjort tidigare. Att vara med i melodifestivalen är det roligaste man kan göra som artist. Sedan hoppas man såklart att Sverige skickar en låt som går hem i Europa, så att vi kan hamna på en bra placering Christers sista år. Det vore förstås grymt om det var min låt.

Fakta om Eric Saade!

Namn: Eric Saade

Ålder: 30

Familj: Flick-vännen Hanna Schönberg

Bor: Stockholm

Yrke: Artist.

Aktuell med: Låten Every minute i Melodifestivalens fjärde deltävling den 24 februari.Melodifestivalen-historia: Tävlade 2010, 2011 (då han vann med låten Popular) och 2015 samt ledde hela festivalen 2019.

Annons