Här är låtarna som blivit diskade från Melodifestivalen

Agnes Carlsson på scen 2006.

Agnes Carlsson diskades från Melodifestivalen 2006.

Foto: TT

Thorsten Flinck diskades som bekant från Melodifestivalen. Men han är inte den första som råkat ut för diskvalificering genom åren. Här är ytterligare några exempel.

Låtar som har varit publicerade på nätet i förtid eller deltagit i andra länders Melodifestivaler har blivit diskvalificerade från Melodifestivalen. Att försäga sig i intervjuer eller att ha ett pågående åtal mot sig kan också vara skäl för att bli diskad i Melodifestivalen.

Se också: 11 oförglömliga stilar vi minns från Melodifestivalen

I några fall har även låtar blivit diskade då de som framfört de inskickade bidragen själva inte velat vara med i Melodifestivalen. Bland annat Carola och Stephen Simmonds har råkat ut för detta.

Här är några av låtarna som diskats genom åren!

Diskade 1962: Mona Grain och Monica Zetterlund

Låten Kärlek och pepparrot diskades bara minuter före direktsändningen skulle starta. Detta eftersom det framkommit att låten framförts i radio innan tävlingen.

Diskad 2003: Nathalie Family

Nathalie Family skulle tävlat i Melodifestivalens första deltävling 2003 med låten Someone, somewhere, someday. Men knappt två veckor innan tävlingen framkom det att artisten bara var 14 år, och reglerna sa att man var tvungen att vara 16 år för att få medverka.

Diskad 2007: Agnes Carlsson

Idol-vinnaren Agnes Carlsson skulle varit med i Melodifestivalen 2007 med låten More Than a Girl. Men i oktober 2006 blev låten diskvalificerad. Detta eftersom Agnes försagt sig i en intervju.

– Det är mycket olyckligt men Agnes har berättat i media om att hon varit med och skrivit låten och dessutom avslöjat dess titel, sa Martin Österdahl, tävlingsansvarig och projektansvarig, då.

Melodifestivalen startar Hall of fame – så här går det till

Agnes Carlsson ersattes av Måns Zelmerlöw och låten Cara Mia.

Diskad 2010: Anorah

Låten Never Heard Of Him diskades bara dagen efter att bidragen till Melodifestivalen 2010 presenterades. Detta eftersom låten varit publicerad på nätet.

– Det är väldigt tråkigt att behöva diska ett bidrag, men nu börjar mitt jobb med att hitta en passande ersättare bland våra reservlåtar, sa Christer Björkman, tävlingsproducent för Melodifestivalen.

Bidraget ersattes av Linda Pritchard och låten You’re Making Me Hot-Hot-Hot.

Diskad 2016: Anna Book

Anna Book framför Himmel för två i Melodifestivalen 2016.

Anna Book i Melodifestivalen 2016.

Foto: TT

Låten Himmel för två skulle ha framförts av Anna Book i Melodifestivalen 2016, men blev diskvalificerad bara två dagar före tävlingen då det framkom att den hade varit publicerad på en publik plattform sedan två år tillbaka.

– För två timmar sen fick vi info om att den här låten har varit med i en uttagning i Moldavien. Vi lyssnade på det vi kunde hitta och det visade sig att det är identiskt med det bidrag som är inskickat. Vi tvingas därför meddela att den här låten är diskvalificerad, sa tävlingens exekutiva producent Christer Björkman.

Anna Book ersattes aldrig på grund av tidsbrist men fick ändå framföra sin låt, utom tävlan, i deltävlingen.

Diskad 2020: Thorsten Flinck

Thorsten Flinck i Melodifestivalen 2020.

Thorsten Flinck blev diskad från Melodifestivalen.

Foto: Foto: Janne Danielsson/Svt

Därför diskas Thorsten Flinck från Melodifestivalen

I Melodifestivalens andra deltävling 2020 skulle Thorsten Flinck, 58, ha tävlat med låten Miraklernas tid. Men mindre än en vecka innan deltävlingen stoppade Svt hans medverkan. Anledningen var att Thorsten Flinck stod åtalad för bland annat olaga hot.

– Eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, sa Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, i ett pressmeddelande.

Jan Johansen ersatte Thorsten Flinck med samma låt.