Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Lina Hedlund gör Mello på egen hand efter Alcazar

15 feb, 2019 
Redaktionen
Att skiljas åt och gå på olika håll är sällan enkelt, vare sig det gäller vänskap, kärlek eller jobb. Men efter elva år med Alcazar är Lina Hedlund nu redo för nya utmaningar. Och för bröllop med stora kärleken Nassim.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När vi ses, under en av fjolårets sista dagar, är Lina Hedlund mitt uppe i förberedelserna kring Alcazars allra sista uppträdande.

– Det är så blandade känslor. I elva år har jag, Tessan och Andreas varit som en familj. Det är väldigt speciellt att jobba i grupp på detta vis. Man är tre gånger så stark, man har någon att dela alla resor och uppträdanden med och vi är tre om alla beslut som ska tas. Det är ett givande och tagande, säger Lina, när vi slagit oss ner vid bordet i den charmigt inredda våningen mitt i Vasastan. Lina beskriver en stolthet över vad de som grupp har byggt upp under de här åren.

– Alcazar är ett koncept, en slags energi numera. Det känns mäktigt att vi skapat det här och hela tiden trott på oss kompromisslöst.

Se också: Minns du snackisarna från Melodifestivalen?

Största snackisarna i Melodifestivalens historiaBrand logo
Största snackisarna i Melodifestivalens historia

Alcazar gick i terapi

Det var Tess Merkel som egentligen från början tog modet till sig och sa till sina gruppmedlemmar att hon ”ville skiljas”.

Annons

– Tess förklarade för oss att hon kände sig klar, och jag som är åtta år yngre tänkte att jag kommer ju aldrig sluta stå på scen och kände mig inte riktigt på samma plats som hon. Men nu i efterhand kan jag inse att vi nog alla tre behövde ta lite egna nya vägar för ny personlig utveckling. Men det krävdes gruppterapi, erkänner Lina.

Hon förklarar att splittringen kändes som en skilsmässa. Att de älskar varandra, men precis som i en familj eller som ett äkta par så får man sina olika roller. Lina säger att de alla tre fick bryta mönster och hitta kärnan och tack vare vägledning utifrån fann de förståelse för varandras åsikter.

– I dag är kanske vår vänskap ännu starkare än vad den var innan terapin. Tess och Andreas kommer alltid vara som en syster och bror för mig, men framöver tror jag att vi kanske alla behöver vara ifrån varandra ett tag bara för att få lite egentid helt enkelt.

Annons

På egna ben

För Lina kändes det lite läskigt att ta klivet, som att hoppa av en fast anställning efter många år.

– Under den här tiden har jag ju alltid vetat vad jag ska göra, nu ska jag plötsligt ta alla beslut på egen hand.

Popgruppen Alcazar i glittriga kläder på en scen.
Alcazar, med Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Tess Merkel, deltog i Mello 2014 med låten Blame it on the disco. Foto: Fredrik Persson/TT

Lina känner en enorm sorg inför sista uppträdandet med Alcazar och har gråtit ett par gånger efter de senaste framträdandena.

– Ja, shit vad jag kommer sakna Alcazar! Jag känner sorg och vemod men samtidigt en sådan enorm glädje och tacksamhet. Detta är inte bara ett avslut inom min karriär utan även en era i mitt liv som tagit slut. Min första tanke efter att beslutet var taget var ”vad vill jag nu?”

Annons

Efter den tanken hann det inte gå så lång tid innan hennes skivbolag hörde av sig angående Melodifestivalen.

– De sa att de hade en låt som passade mig. Jag sjöng in den och Christer Björkman tyckte att det var en ”perfect match”.

Tävlar mot svågern

Låten Victorious som Lina ska tävla med i tredje delfinalen beskriver hon som modern pop med stänk av både vemod och schlager.

– Jag gillar budskapet som handlar om att vi måste stå upp tillsammans och att det är nu och inte sedan som gäller. Jag har levt i 40 år och hade nog inte kunnat sjunga den här typen av låt tidigare. Den kräver lite mognad och erfarenhet.

Lina tror inte att det är för inte som hon har satts i samma deltävling som sin svåger Martin Stenmarck, som är gift med hennes storasyster Hanna.

– Haha, nej det blir nog bra tv. Men det känns jättekul att vi ska tävla mot varandra, Martins låt är också bra.

Annons

Lina tror även att Jon Henrik Fjällgren blir en stor konkurrent.

– Han brukar ju ha starka låtar och har ju alltid gått hem i stugorna, säger Lina, som är ”sjukt tävlingsinriktad” och så klart hoppas gå vidare till final.

Melodifestivalen 2019 uppställning tredje delfinalen.
I Melodifestivalens tredje deltävling tävlar Lina Hedlund bland annat mot sin svåger Martin Stenmarck som är gift med hennes syster Hanna. Foto: Jessica Gow/TT

Vid sidan av musiken är hästar Linas största intresse. Ända sedan hon var riktigt liten har hon haft egen häst och hon tycker det är en skön kontrast att hänga med hästarna efter en scenkväll.

– Det är en sådan härlig känsla att tvätta av sig sminket, ta av sig alla paljetter och bara sätta på sig skitiga ridkläder, mocka och gosa in sig i en häst. Visst, ridning har blivit en glamoursport – inte minst här i stan – men för mig har ridningen och tiden i stallet alltid handlat om uppfostran och ansvar. Jag har haft alla djur man kan tänka sig och jag tror det är helande för människan att umgås med ett djur. Lina skulle gärna skaffa en hund, men hon måste bara övertala sin sambo Nassim först. Hon tror att han älskar hundar, men att han bara inte vet om det ännu.

Annons

Springer flera mil i veckan

Förutom hästintresset tycker Lina om att fixa och dona i hemmet, något som blir tydligt när hon före intervjun stolt visar upp våningens snyggt inredda rum. Hon har helt klart en känsla för färg och form.

Träning och hälsa är ett annat intresse som Lina lägger ner mycket tid på.

– Det är min investering i mig själv för att hålla. Jag styrketränar nästan varje dag och springer milen flera gånger i veckan.

Lina erkänner att det som hon blivit tvungen att lägga åt sidan det senaste året är tiden med vännerna.

– Mina vänner betyder massor för mig och jag känner att framöver måste jag ordna fler middagar med dem.

Nassim friade till Lina i tv

Sin fästman, Nassim Al Fakir, träffade Lina för första gången 1997.

– Det var egentligen bara en liten fling vi hade när vi båda pluggade musik och teater i Bollnäs. Men efter den där flörten flyttade han till Stockholm och jag till Göteborg. Jag såg honom på Bolibompa ibland och jag funderade på hur det var med honom, men åren gick och det var helt tyst mellan oss.

Annons

Lina berättar att det var först tio år senare som deras vägar åter möttes.

– Jag bodde då i Stockholm och han skulle, i egenskap av programledare, göra en intervju med Alcazar. Båda hade just då blivit singlar, vi bytte nummer och sedan blev vi ett par.

Strax före jul chockade Nassim både tittare, publik – och inte minst Lina – under SVT:s direktsändning från en fullsatt Friends arena, där Lina deltog i en hästhopptävling för kändisar. I full romarutrustning gick Nassim nämligen ner på knä och friade till Lina som utbrast ”jaaa”.

– Jamen alltså, det var ju helt sjukt! Jag är fortfarande i chock. Det var aldrig en flickdröm för mig att stå brud eller att få gifta mig. Och när vänner runt omkring oss har gift sig så har Nassim alltid skämtat bort det där med bröllop. Jag har sagt till honom att OM vi ska gifta oss så önskar jag att det är han som friar, men i och med att han skämtat bort det så ofta, så tänkte jag att det kanske inte skulle bli av. Och så blir det i stället så här.

Annons

– Det ligger så mycket humor, romantik och kärlek i detta frieri. Det känns så mäktigt och jag är verkligen nykär.

Nassim al Fakir friar till Lina Hedlund samt Lina Hedlunds familj.
Nassim friade till Lina under SVT:s direktsändning av Sweden International Horse Show på Friends arena. Lina och Nassim har barnen Eide och Tilo tillsammans. Foto: Roland Thunholm/TT, Karin Törnblom/TT

Lina beskriver hur hon nu är uppfylld av kärlek, värme och lycka. Men giftermål blir det förmodligen tidigast år 2020. Och då med pompa och ståt.

– Är det fest, ja då ska det vara fest, säger Lina och skrattar.

Lina och Nassim känner stor trygghet i sin relation i dag, men det har krävts parterapi för att landa där.

– Det har funnits en omognad i oss båda, och var och en av oss har haft sidor vi fått jobba med. I början kunde jag till exempel uppskatta att få ta hand om Nassim, det gör jag inte i dag. Nassim har gjort en otrolig personlig resa och utan terapi hade vi säkerligen separerat.

Annons

Två barn tillsammans

Lina är glad över att de hela tiden fortsatt kämpa. Efter varje genomgången kris har de klivit upp starkare än någonsin. Och det Lina älskar mest med sin nyblivna fästman är att han är ett sådant energiknippe av rang.

– Han är en fantastisk glädjespridare. Han är också så begåvad, en fantastisk konstnär. Och så är han ju skitsnygg!

Lina och Nassim har barnen Tilo, 6, och Eide, 2, tillsammans. Som mamma beskriver Lina sig som väldigt kramig och kärleksfull, men även bestämd.

– Jag försöker få dem att känna att de duger som de är och att de ska förstå hur tacksam jag är för dem. Jag ser att Tilo har en känslighet och en förmåga att kunna sätta ord på vad han känner, medan Eide är mer utåtriktad i sina känslor. Som förälder handlar det om att vara så lyhörd man kan för sina barns olika personligheter.

Annons

Lina Hedlund fick missfall

År 2010 fick Lina ett missfall. Det kom som en chock då hennes kropp inte hade gett henne några signaler om att något skulle vara fel.

– Det blev jättedramatiskt och jag fick genomgå en skrapning, berättar Lina, som därefter reste på turné i Sverige med Alcazar.

Ungefär fem veckor senare, precis innan hon skulle upp på scen, fick hon en störtblödning. Hon fick springa in på bajamajorna som stod bakom scenen.

– Jag blev livrädd. Jag öppnade dörren och bara skrek. Då var det bara ambulans och kaos.

Lina Hedlund i gul klänning.
Lina Hedlund drömmer om att skådespela i framtiden. Foto: Frida Funemyr

Nassim hann på plats lagom tills Lina fick genomgå en akut bukoperation.

– Det är ett under att jag inte förblödde och att man räddade livmodern. Annars hade jag inte haft Eide och Tilo i dag.

Annons

Händelsen var dramatisk för paret som åter gick i terapi för att hantera sorgen. Men i dag känner sig Lina oerhört rik på livet.

– Jag har två fantastiska barn, en fin man och ett jobb som jag älskar. Dessutom en massa fina vänner och vi är alla friska. Jag känner en enorm tacksamhet över helheten i livet. Jag strävar efter att vara en bra medmänniska och jag kommer fortsätta göra val som i hjärta och mage känns bra.

I framtiden drömmer Lina om att skådespela, något hon höll på med som yngre. Men hon vill gärna testa på något projekt som har med mode, kläder eller inredning att göra. Men att sluta stå på scen finns inte i hennes tankevärld.

– I mitt huvud pågår ett ständigt arbete där det hela tiden ploppar upp nya idéer. Jag jobbar till exempel med ett svenskt visprojekt, men nu först står jag redo för Mello. Och det med buller och brak.

Annons

Detta är Lina Hedlund

Ålder: 40 år
Familj: Nassim Al Fakir och sönerna Tilo, 6, och Eide, 2.
Bor: Vasastan i Stockholm
Yrke: Artist
Aktuell med: Låten ”Victorious” i Melodifestivalen.

Visste du att …

… Lina även jobbar som röstskådespelare? Hon har bland annat gjort rösten som Smurfan i Smurfarna och Twilight Sparkle i My Little Pony.

Melodifestivalen deltävling 3, Leksand, 16 februari:

Lina HedlundVictorious
Dolly StyleHabibi
Martin StenmarckLåt skiten brinna
Jon Henrik FjällgrenNorrsken
Omar RudbergOm om och om igen
The Lovers of ValdaroSomebody Wants
Rebecka KarlssonWho I Am

Av Frida Funemyr

Läs också:

Finalister och startordning Melodifestivalen 2019

Mer om artisterna i deltävling 3 Melodifestivalen 2019

Här är startordningen i Melodifestivalen 2019

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons