Linda Hansson – dansare i Melodifestivalen

Det går undan. Ibland har Linda och de andra dansarna bara någon minut på sig att byta kläder och frisyr mellan sina framträdanden. Linda älskar det tempot!

Linda Hansson, 41, är en av fyra dansare som är anställd av SVT i årets melodifestival. Det är tredje gången Linda är med som husdansare, men sedan hon började arbeta med Melodifestivalen 1998 har hon synts i massor av nummer, öppningsakter och mellanakter.

I år är hon med i åtta tävlande bidrag.

Började dansa tidigt

Linda började dansa när hon var 14 år och sedan dess är det bara dansen som gäller. Hon frilansar både som dansare och koreograf, arbetar som personlig tränare och som instruktör för träningsformen Be.core.

– Jag vet faktiskt inte om jag skulle kunna dansa så mycket som jag fortfarande gör om det inte vore för Be.core-träningen. Den är som balsam för min kropp!

På senare tid har Linda, som arbetar ungefär halva tiden som dansare och halva tiden som koreograf, bland annat koreograferat Orups krogshow ”Viva la pop”, och i sommar ska hon åka runt med Diggiloo där hon både dansar och koreograferar.

– Jag har i stort sett aldrig gjort något annat än att dansa eller koreografera. Jag förstår ju i dag hur otroligt privilegierat det är. Det är inte många dansare som haft sådan tur!

Varit med i Melodifestivalen sedan 1998

Lindas melodifestivaläventyr startade redan 1998 när hon var med och dansade till Nanne Grönvalls ”Avundsjuk”.

– På den tiden var dans väldigt ovanligt i Melodifestivalen och vi var nog de enda dansarna som medverkade, i kläder av Lars Wallin. Vi hade ingen aning om hur uppmärksammat det numret skulle bli, framför allt i gay-världen i Sverige, och i dag är det nästan lite kultförklarat.

Fyra husdansare är anställda av SVT i årets melodifestival. Dessutom finns det två personer i huskören. Det händer även att SVT anställer extra dansare till öppningar och mellanakter, men de fyra husdansarna är med under hela turnén.

Husdansare för alla bidragen

Husdansarna finns tillgängliga för alla bidragen, men om artisterna vill ha egna dansare får de anställa och betala dem själva. Som SVT-anställd dansare krävs alltså en stor bredd så att man ska kunna medverka i alla möjliga typer av nummer med olika dansstilar.

I år är Linda med i åtta tävlande bidrag: Samir & Viktor, Anna Book, Krista Siegfrids, Victor och Natten (som hon även koreograferat), David Lindgren, Boris René, Lisa Ajax och Dolly Style. Dessutom medverkar hon i ett antal mellanakter och öppningar. Ibland är det dessutom två nummer på rad.

– Det kan hända att jag inte har mer än en och en halv minut på mig mellan två nummer. Det har funnits tillfällen när jag sprungit upp på scenen och klätt på mig det sista när jag hör nedräkningen i mina lurar. Ofta ska håret göras om och våra duktiga hårstylister försöker febrilt få mig att se bra ut samtidigt som jag byter om. Det är otroligt komiskt om man ser det utifrån. Men ofta försöker produktionen se till så att vi har tillräckligt med tid på oss. Det finns så många tillfällen när man tänkt ”hur ska vi hinna” eller ”detta kommer inte att gå” men på något konstigt sätt så har det alltid gått vägen.

– Men det är något speciellt med stressen som jag gillar. En otrolig adrenalinkick i direktsändning!

Roligt med olika dansstilar

Linda och de andra husdansarna får en och en halv dag på sig att repetera in varje bidrag. Sedan repeteras danserna på tisdagen samma vecka som deltävlingen går av stapeln och därefter åker de iväg för de sista repetitionerna innan det första publika genrepet på fredagen.

– Det finns en väldig massa steg i huvudet i slutet på januari. Knepet är att koncentrera sig på vecka för vecka för att hålla isär allting. De flesta stilar vi får dansa i Melodifestivalen är roliga på olika sätt. Det är en av anledningarna till varför det är så kul att medverka!

linda-hansson-melodifestivalen

I år dansar Linda bland annat med Samir & Viktor. Foto: Stefan Johansson

Läskigt att flyga med Loreen

– Det galnaste jag har varit med om är helt klart när jag medverkade i Martin Rolinskis bidrag 2013. Då var vi fyra dansare i två plexiglaskuber och kastade färgad yoghurt i hela kuben. Vi hade vita kroppsstrumpor på oss och blev riktigt ofräscha. Självklart hade vi ett snabbyte och skulle in i ett bidrag direkt efter med färg ända upp i ansiktet. Det jobbades hårt bakom scenen då med både scentekniker och stylister inblandade.

– Läskigast var nog när jag och Loreen flög i taket på Eurovision 2013. Jag var utklädd till röd ninja som helt plötsligt flög rakt upp i luften med en svart ninja som kom ner från taket.

Vann med Malena Ernman

Trots att Linda varit med så många gånger i Melodifestivalen har hon bara dansat i ett enda nummer som vunnit, Malena Ernman 2009. Men hon fick inte åka till Eurovision Song Contest ändå.

– Då prioriterades kören i stället för dansarna så jag fick stanna hemma. Ofta blir det så eftersom reglerna för Melodifestivalen och Eurovision är olika. I Melodifestivalen får man ha kör förinspelad om man vill men i Eurovision måste allt vara live.

Vilket av årets nummer Linda tycker är roligast att vara med i vill hon inte säga.

– Det klart att man har sina favoriter men jag vill vara neutral av hänsyn till alla artister och tävlingsmomentet.

Men jag är en showflicka i mitt hjärta!

Läs också:

Intervju med Linnea Deb som skrev Måns Zelmerlöws Heroes