Linnea har skrivit Måns låt – och sjunger för Mariette!

Låtskrivaren Linnea Deb

Foto: Stefan Johansson

Linnea Deb är en av låtskrivarna bakom Måns Zelmerlöws bidrag i årets Melodifestival. Låten Heroes har hon skrivit tillsammans med sin man Joy Deb och Anton Hård af Segerstad.

För två år sedan tog sig Linnea hela vägen till Eurovision Song Contest när hon var med och skrev Robin Stjernbergs You. Nu drömmer hon om att ta sig hela vägen till Wien. Men hon jobbar både med Måns Zelmerlöw och Mariette. Vem hejar hon egentligen mest på?

Se också: Mariette Hansson - 7 saker du inte visste om artisten
0:52

Efter reklamen: Se också: Mariette Hansson - 7 saker du inte visste om artisten

(0:52)

Slå på ljud

Linnea Deb, 37 år, har alltid skrivit musik men hon har också en bakgrund som sångerska. Bland annat har hon körat bakom Ace of Base, Carola, Markoolio och Eric Gadd. Men att själv ställa sig längst fram på scenen känns inte som ett alternativ.

– Nej aldrig! När jag var 20 år trodde jag nog att jag skulle bli artist. Men när jag var ute och körade, bland annat med Ace Base, var det vid ett tillfälle 30.000 personer i publiken. När vi kom av scenen sade alla ”Gud, vad roligt”, ”Kände ni publiken?” och liknande. Då insåg jag att det där är inte är min grej. Jag får ångest av att gå upp på scenen och tycker det är jobbigt och mentalt påfrestande.

Försöker slå igenom i USA

Det senaste året har Linnea och Joy Deb spenderat en del tid i Los Angeles, i musikkretsar kallas de för ”The family” i USA.

– Ja, det har blivit så. Vi försöker komma in lite på den amerikanska marknaden. Och det tar ju sin tid så vi satsar fullt ut på det. Vi var där första gången i somras i fem veckor och det har rullat på ganska bra sedan dess.

– Vi behöver vara där en del för det är oftast när vi är där det händer saker, då kan vi får ett samtal om att någon är i stan och frågan om vi vill skriva med den personen.

Heroes skrevs till lite grill och öl

När låten Heroes var färdig skickades den först in med en ”demosångare” och sedan föreslog skivbolaget att Måns Zelmerlöw skulle sjunga den.

– Måns har varit så otroligt ödmjuk och inte haft några som helst synpunkter om exempelvis ord eller att ändra melodin eller annat, det tror jag inte att jag varit med om innan. Det beror antagligen på att han är låtskrivare själv. Och den här låten skrevs ju inte för honom från början utan det var mer bara på känsla. I somras med lite grill och öl, haha.

Dubbel medverkan i årets final

Årets låt ”Heroes” är den sjunde melodifestivallåten som Linnéa varit med och skrivit. I Melodifestivalen 2014 deltog Linnea och Joy Deb (tillsammans med några andra) som låtskrivare till hela fyra bidrag: Glow med Manda, Busy Doin’ Nothin’ med Ace Wilder, Red med Eko och Echo med Outtrigger.

Men Linnéa är inte bara med som låtskrivare åt Måns Zelmerlöw, hon körar även bakom Måns. Och dessutom körar hon bakom Måns konkurrent Mariette.

– Det är två helt olika grejer att vara låtskrivare och att köra. När jag körar med Mariette går jag in i rollen som sångerska, jag körade även på inspelningen av Don’t Stop Believing och tyckte att låten passade mig att sjunga.

Tycker alla andra låtar är bättre

Konkurrensen i årets final är tuff tycker Linnea.

– Det är det som är så hemskt när man är med som låtskrivare. Jag tycker alla andra bidrag är bättre en min egen låt. Jag tycker alla låtar är så jädra bra!

– Jon Henrik, Mariette och Eric Saade är nog största konkurrenterna till Måns i finalen. Men jag tror även att Hasse och Isa har stor chans.

Vem hoppas du nu mest på i finalen då, Mariette eller Måns?

– Åhh, jag måste ju säga Måns! Nu vill jag till Wien!

Låtskrivaren Linnea: I år satsar vi bara på tjejer!