Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Linnea Henriksson om Melodifestivalen, familjen och musiken

22 jan, 2020 
Frida funemyr
Porträtt av Linnea Henriksson som leder Melodifestivalen 2020.
Linnea Henriksson leder Melodifestivalen tillsammans med Lina Hedlund och David Sundin. Sångerskan blev förvånad när hon fick frågan, men tackade snabbt ja till att leda festernas fest.
– Jag är uppvuxen med Melodifestivalen och musiken är ju det jag kan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Linnea Henriksson, så svår att inte tycka om och med en röst som får alla berörda. Och nu ska hon leda Sveriges största musikfest, Melodifestivalen!

– Jag älskar hela den där festen, festen som verkligen alla är bjudna till, säger Linnea när vi ses ett tag innan karusellen sätter i gång.

Hon säger att hon är jättetaggad inför uppdraget.

– Jag är lycklig över att jag fått det här uppdraget tillsammans med just David och Lina. David hade jag stor respekt för redan innan vi träffades och har uppskattat allt som han varit engagerad i. Och Lina har jag stött på ett par gånger tidigare. Hon är ju bara så bra, jag är helt tagen av henne när hon står på scen.

De tävlar i Melodifestivalen 2020:

Videon kunde inte hittas

– Jag tror att vi som trio tillför väldigt olika saker, men att vi alla har en sak gemensam och det är kärleken till melodifestivalen.

Linnea Henriksson leder Melodifestivalen 2020 tillsammans med Lina Hedlund och David Sundin.
Linnea Henriksson leder Melodifestivalen 2020 tillsammans med Lina Hedlund och David Sundin.

Linnea har ingen direkt erfarenhet av att leda direktsänd tv och erkänner att hon blev förvånad då hon fick frågan.

Annons

– Först tyckte jag det var jättekonstigt, men sedan kände jag bara att det kommer att bli fantastiskt roligt. Jag har ju programlett i radio innan, men direktsänd tv är ju lite annorlunda och att då börja med det allra största, säger Linnea och skrattar.

David Sundin och Lina Hedlund

Hon känner sig ändå inte särskilt nervös och från scenen är hon van vid att fel kan ske i stunden, men tycker att det inte är hela världen.

– Det viktiga är att vara ordentligt förberedd. Men jag kan ju det här programmet, jag är uppvuxen med och har tittat på det sedan jag var liten flicka. Det hade ju varit skillnad att leda ett program som Babel, jag som knappt läser böcker. Musiken är ju det jag kan, förklarar hon.

Linnea är uppvuxen i Halmstad med en musikälskande pappa och en mamma som är egen företagare.

– Skulle man fråga pappa vad han gör är jag säker på att han skulle svara ”ordförande i jazzklubben” och inte arkitekt som han ju livnärt sig som. Musiken och konserterna har genomsyrat hela min uppväxt och mina föräldrar har alltid stöttat mig i att satsa på musiken.

Annons

Men när Linnea pluggade musik fick hon ofta höra att det skulle bli svårt att klara sig som musiker och att det inte skulle leda till jobb, men det där fastnade aldrig hos henne.

Jag har aldrig varit rädd för att göra min grej

– Jag har aldrig varit rädd för att göra min grej. Mamma startade upp flera olika företag och visade mig att man måste våga satsa på det man tror på.

Det har aldrig riktigt funnits någon ”plan b” för Linnea, men visst dök tanken upp att plugga exempelvis till läkare på grund av de toppbetyg hon gick ut med. Men det gick ganska snabbt över.

Kom fyra i Idol 2010

Linnea Henriksson och kärleken Wille Alin på Ellegalan 2019.
Linneas sambo Wille Alin är trummis. Tillsammans har paret sonen Rune.

Sedan år 2010, då Linnea kom fyra i ”Idol”, har hon jobbat väldigt hårt med sin karriär som sångerska och låtskrivare. Bland annat har hon givit ut tre fullängdsalbum i eget namn, hon har vunnit en rad fina musikpriser och deltagit i en massa tv-program.

Annons

3 snabba frågor till Linnea Henriksson

Vad gör dig som mest lycklig?

– Min familj och mina vänner. Det är asballt att varje morgon få vakna med Wille som är helt magisk, med en liten varelse på bröstet och vår lilla hund intill. Jag har inte behövt gå igenom så många förluster ännu i mitt liv, men jag är medveten om att så här bra är det just nu.

Finns det någon fråga som engagerar dig?

– Absolut. Jämställdhet, inte bara mellan kön utan mänskliga rättigheter i stort. Att få vara den man är, behandlas med respekt och kärlek oavsett ursprung, religion, hudfärg eller sexuell läggning. Men jag brinner även för utsatthet, själviska människor gör mig otroligt arg. Hur kan man skita i andras behov av hjälp?

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag drömmer om att få fortsätta sjunga, rusta upp sommarstugan så att den blir mer bebolig vintertid och jag hoppas få ha kvar de som är viktiga för mig så länge som möjligt. Just nu befinner jag mig i ett kapitel i livet som jag önskar får vara långt.

Idag kan Linnea känna att hon som yrkesperson landat och blivit lite lugnare.

– Jag har fokuserat på mitt jobb så väldigt mycket, men det är en sak som jag gillar med att både bli mamma och äldre, man liksom fokuserar om. Den där stressen över att ha en almanacka fulltecknad med gig, den existerar inte längre.

– Samtidigt nyper jag mig konstant i skinnet då allt känns som en dröm.

Sambo med Wille Alin

För tio år sedan träffade Linnea sin sambo Wille Alin.

– Han är trummis och vi träffades första gången då vi spelade på samma ställe och jag tycker bara allt blir bättre för varje år. Alla som ser Wille lira inser att han är ”fullt ut”. Han både spelar och lever med allt han är och har.

Annons

– Han vet vad som är viktigt i livet och har ingen dold agenda. Man blir ofta som man umgås och Wille lockar fram det som är bra med mig.

Linnea beskriver hur de båda och deras son Rune, som föddes våren 2019, är som en liten helig grupp, men samtidigt är deras hem öppet för alla.

– Det är så jag vuxit upp och vill ha det själv också. Det är ständigt folk hos mamma och pappa och vänner har sagt till mig att det känns lite som i Bullerbyn när de är med och hälsar på.

– Till exempel bor mormor i ett hus på tomten och inte sällan sitter någon granne spontant hemma vid middagsbordet. Och i vårt band tycker ingen att det är konstigt att vi tar med en bebis på turnén eller att mina eller Willes föräldrar är med. Det är så det är med oss bara.

En stor familj

Linnea väljer att kalla sin familj för ”stor” då hennes omgivning innefattar så många fler än bara familjemedlemmar.

– Mina vänner är sådana som jag varken vill eller kan leva utan.

Hon tror också att kärnan i de relationer hon har, vare sig det är till vänner eller sin sambo, handlar om ärlighet.

Annons

Hit kommer Melodifestivalen 2020:

Videon kunde inte hittas

– Rak kommunikation är väldigt viktigt i en relation. Jag tror att många par glider isär på grund av att man slutar prata.

Linnea och Wille förstår varandras yrkesliv

Tystad är farligt, menar Linnea och tillägger även ”tid” som en viktig komponent i relationen.

– För Wille och mig har det även varit positivt att vi har en stark förståelse för varandras yrkesliv. Vi inser båda att vi kanske inte kan planera in en semester i förväg för att det mycket väl kan dyka upp ett gig som man vill ta.

Linnea berättar att om hon inte får stå på scen under en period mår hon dåligt.

– Absolut. Jag kan se ett mönster. Om jag mår sämre en tid och känner mig tråkig då kan jag ta en titt i almanackan och snabbt konstatera att jag inte stått på scen de senaste månaderna.

Porträtt av Linnea Henriksson som är aktuell i Melodifestivalen 2020.
Linnea led under många år av självhat. Idag kan hon äntligen klappa om sig själv och tycka om den hon är och det hon gör

– Med min sång kan jag ge andra nyanser av kommunikation än när jag pratar och utan detta uttryckssätt blir jag en deppigare person.

Annons

Linnea menar att det är ju bevisat att folk mår bättre och blir gladare av att få sjunga i en kör till exempel.

– Det kan ju till och med ordineras som medicin!

Gillar ordning och reda

Blir det å andra sidan för mycket i almanackan och Linnea istället känner sig stressad har hon hittat den perfekta avkopplingen.

– Jag sorterar! Det har blivit lite som en hobby för mig. Att till exempel sortera en låda är jättebra avkoppling för min hjärna.

Hon beskriver sig själv som rätt ”sorteringsbesatt” och redan som liten flicka tyckte hon att det var stimulerande med ordning och reda. Linnea älskade att leka kontor och även om det skiljer sig från att uppträda på scen så handlar artist-yrket om så mycket mer.

– I samma veva som man blir artist blir man automatiskt egen företagare med allt vad det innebär. Verkligheten handlar om att till exempel fixa gig och skriva fakturor. Jag tror inte folk kan ana hur mycket jobb som finns bakom alla uppträdanden. Min största rädsla skulle vara om allt en dag faller och jag inte skulle veta vad som krävs för att ta mig tillbaka på fötter.

Annons

– Därför känner jag att det är viktigt att jag är min egen chef, att det är jag som har yttersta ansvaret om allt går åt skogen, och även kunskapen för att det inte ska behöva bli så.

En annan avkoppling för Linnea är att dra ner till familjens sommarstuga i Ugglarp utanför Halmstad.

– Jag är uppvuxen med att åka dit om somrarna så stugan har alltid varit en viktig plats. Det är så vackert och när du promenerar på stranden har du havet på ena sidan och gårdar på andra. Det är också en plats för kreativitet.

Vem är Linnéa Henriksson?

  • Ålder: 33 år.
  • Familj: Stor!
  • Bor: Stockholm.
  • Yrke: Artist, musiker, låtskrivare och programledare.
  • Aktuell med: Tillsammans med David Sundin och Lina Hedlund leder Linnea Melodifestivalen i SVT.

Linnea berättar hur hennes mamma kunde säga: ”Nu åker vi till stugan och blir kreativa” och så tog hon med sig stafflit och oljefärgerna och Linnea sitt skrivblock och så åkte de ut och skapade.

Sonen följer med på turné

Tillsammans har Linnea och Wille sonen Rune. I samband med att Rune kom till världen hade föräldrarna en inbokad turné.

– Vi sa till varandra att vi testar att ta med Rune på turnén och funkar det inte så är det så. Men det gick jättebra och det gjorde att vi båda fick dela Runes första tid tillsammans.

Annons

– Inte så många yrken som möjliggör det, tänker jag. Nu var han ju bebis och låg mest still, men varje turné framöver får det väl bli en ny fundering om hur man gör det bäst för honom och oss. Men ingenting är ju omöjligt, ibland blir det bara på ett annat sätt än man kände till sedan innan.

Det som drabbat henne hårdast sedan hon blev mamma är känslorna som hon inte ens visste att hon hade inom sig.

– Jag trodde verkligen inte att jag hade kapacitet att känna en sådan enorm kärlek för någon. Jag trodde heller aldrig att jag skulle bli så rädd. Plötsligt har jag något att förlora.

– Jag och min sambo har ju nu ett ansvar för att den här lilla varelsen ska må så bra det bara går. Jag tycker det är så fint att mitt liv får innehålla det här och det som jag oroade mig för innan jag blev mamma känns bara banalt idag. Tänk vilken omfördelning som plötsligt sker i samband med att man blir förälder.

Linnea led av självhat

Idag kan Linnea klappa om sig själv och tycka om den hon är och det hon gör. Men under många år beskriver hon hur hon led av självhat. Linnea tror att självhatet har olika orsaker, men en konkret situation var att hon började uppmärksamma vad man fick beröm för och inte, vilket som var ”rätt sorts uppmärksamhet” och när man ansågs dålig. Hon började tävla om att prestera bäst med två andra tjejer i klassen.

Annons

– Jag vill inte vara för hård mot mina gamla lärare, men jag upplevde att det uppmuntrades att vara ”bäst” och det där prestationstänket fastnade i mig. Jag var väldigt objussig, elak och hård mot mig själv.

– Jag led av duktigflicka-syndromet och var otroligt resultatfokuserad. Jag tyckte inte om mig själv alls och ansåg att jag varken förtjänade att älska eller att bli älskad.

Självhatet höll på ända till efter gymnasiet.

– Egentligen är det nog först de senaste åren som jag tillfrisknat helt och samtidigt får jag nog alltid vara beredd på att jag har mina sämre perioder när jag blir låg. Då måste jag passa mig för att inte fastna i negativa tankar. Länge tyckte jag inte att jag var värd att stå på scenen.

Linnea kallar sig själv för en ”nykter prestationsknarkare” och är hon inte uppmärksam eller rädd om sig själv tror hon att det är ”aslätt” att falla tillbaka.

Jag har blivit lugnare med åldern och är mig själv idag

– Det finns en risk att jag till exempel skulle börja jobba för mycket och inte tycka att jag duger. Men som sagt, jag har blivit lugnare med åldern och är mig själv idag.

Annons

– Länge hämmade jag mig själv och bara gjorde vad som förväntades av mig. Det är ju inte konstigt att jag mådde skit under de åren. Det var verkligen det värsta jag varit med om och hade jag inte haft det stöd jag hade kunde nog mitt liv gått åt ett helt annat håll.

– Utan min familj, och vissa lärare som hela tiden fanns där för mig, vet jag inte om jag blivit artist.

Hennes höga betyg var inte det som premierades av hennes föräldrar.

– Det pratades aldrig om betyg. Däremot såg de glittret i mina ögon när jag klev upp på scen, glädjen och passionen var det som premierades.

Foto: Frida Funemyr, TT

Annons