Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Melodifestivalen 2020: Alla programledarna

03 sep, 2019 
Marcus Alm
David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson är programledare för Melodifestivalen 2020
Melodifestivalen 2020 leds av sångerskorna Linnea Henriksson och Lina Hedlund samt komikern och programledaren David Sundin, avslöjar SVT. "Är så bubblande glad över förtroendet att få ta hand om svenska folket och alla som tävlar i denna fest alla är inbjudna till", säger Linnea Henriksson i ett pressmeddelande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

I februari drar Melodifestivalen i gång igen och precis som vanligt blir det en sex veckor lång turné runt hela Sverige. I år leds hela arrangemanget av en erfaren trio.

Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin är en trio med en kemi som sprakar och värmer. De är alla tre underhållare av rang med en nära relation till sin publik. Var och en har en speciell lyskraft och oanade talanger som det ska bli härligt att ge Melodifestivalens tittare i vinter, säger Christel Tholse Willers, exekutiv producent i ett pressmeddelande.

Skrällen: De programleder Melodifestivalen 2020

Efter att i fjol ha experimenterat med fyra programledare, satsar SVT 2020 på tre programledare för tävlingen som utser Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest 2020. Med start i Linköping den 1 februari 2010 drar hela tävlingen i gång.

Detta är Linnea Henriksson

Linnea Henriksson på Elle-galan 2019.
Linnea Henriksson. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Linnea Henriksson föddes 1986 i Halmstad. Hon är artisten som fick sitt första genombrott 2010 då hon slutade fyra i underhållningsprogrammet Idol. Två år senare, 2012, kom hennes första fullängdsalbum med titeln Till mina älskade och älskare tillsammans med artistkollegan Orup. Sedan dess har hon gett ut ytterligare tre album och synts flitigt i tv-rutan. Hon har varit programledare för Musikhjälpen i P3 och deltagit i det populära programmet Så mycket bättre i TV4.

Annons

Linnea Henriksson bloggar hos Elle och blev tidigare i år mamma för första gången. Nu ser hon fram emot att få programleda ett av Sveriges största musikprogram.

– Världens största ära! Är så bubblande glad över förtroendet att få ta hand om svenska folket och alla som tävlar i denna fest alla är inbjudna till. Och som låtskrivare är det mäktigt att sex veckor varje år handlar om att hitta den bästa låten, att hela Sverige engagerar sig i något så nördigt som textrader och tonartshöjningar. Ska bli superspännande att få ta del av det såhär! säger hon i ett pressmeddelande.

Trots att Linnea Henriksson är något av en rookie när det kommer till Melodifestivalen, är hon väldigt förtjust i programmet. Och hon ser fram emot att få leda det tillsammans med Lina Hedlund och David Sundin.

– Drömpersoner. Trygga, roliga, urhärliga och så fantastiskt grymma på det de gör. Ska bli så kul!

Detta är Lina Hedlund

Lina Hedlund under Melodifestivalen 2019.
Lina Hedlund. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Lina Hedlund föddes 1978 i Bollnäs kommun. Hon deltog i Melodifestivalen 2019 med låten Victorious och tog sig hela vägen till finalen. Då hade hon och Alcazar splittrats efter 11 år som en grupp – något Lina Hedlund beskrivit som en skilsmässa där gruppterapi var nödvändig för att gå vidare. Med sitt tidigare band Alcazar deltog hon i Melodifestivalen inte mindre än fem gånger (2003, 2005, 2009, 2010 och 2014). Endast en gång, 2010, misslyckades gruppen med att ta sig till final. Men Lina Hedlunds äventyr i Melodifestivalen slutar inte där. Hon har deltagit som soloartist både 2002 och 2003, utöver 2019.

Annons

Lina Hedlund lever ihop med artisten och programledaren Nassim Al Fakir. Tillsammans har de två barn. Nu ska Mello-veteranen för första gången leda hela programmet.

– Det finns inget annat motsvarande teveprogram där man kan göra dessa shownummer. Det jobbar fantastiska människor på, bakom, under och över scenen! Det är en enorm apparat och det kittlar i hela mig när jag tänker på att vi tre ska få styra detta skepp! säger hon i ett pressmeddelande.

Hon lovar en riktigt härlig musikfest under våren.

– Tittarna kan förvänta sig en musikalisk fest, där vi får se både väntade och oväntade sidor av oss alla tre. Det vi främst har gemensamt är att vi alla hyser en stor kärlek till Melodifestivalen och det är en viktig grund för att vi ska gå in med all kraft och energi tillsammans!

Detta är David Sundin

David Sundin på Andra chansen i melodifestivalen 2018.
David Sundin. Foto: Johan Nilsson/TT

David Sundin föddes 1976 i Östergötland. Han har en bakgrund inom reklambranschen, men har också jobbat mycket med humor. Bland annat har han samarbetat med Killinggänget och jobbat som producent för Sen kväll med Luuk. Han har också jobbat som manusförfattare för Melodifestivalen två år. David Sundin har också sysslat med stand up i flera år och senare under 2019 gör han långfilmsdebut, då han gör rollen som Dynamit-Harry i Tomas Alfredsons Se upp för Jönssonligan.

Annons

David Sundin var programledare för tv-galan Kristallen 2019 tillsammans med Babben Larsson som han också samarbetar med i programmet Bäst i test i SVT.

För David Sundin är det något av en dröm som gått i uppfyllelse att nu få leda Melodifestivalen.

– Jag har tittat på Melodifestivalen, jag har jobbat med Melodifestivalen, jag älskar Melodifestivalen. Under alla de här åren har jag såklart inte kunnat undvika att tänka ”där uppe skulle man allt stå en dag…”. När jag nu äntligen får göra det kommer jag att ge mitt absolut bästa och njuta och ha roligt varenda liten sekund, säger han i pressmeddelandet från SVT.

Hans första minne av Melodifestivalen gjorde stort intryck.

– När Carola vann med Främling. Jag var sju år och minns att jag tyckte att hon hade så fina gula kläder. Hade sedan en massa Carola-affischer på mitt rum så förmodligen var det inte bara Melodifestivalen jag blev kär i då.

Av Minna Wallén-Widung & Marcus Alm

Annons