Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Mariette: När jag avslöjade min hemlighet blev livet lättare

08 feb, 2017 
Johanna Svan
Melodifestivalaktuella Mariette Hansson var trött på att spela en roll: "Mamma trodde hon hade gjort något fel"
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pär tonåriga Mariette sa till sina föräldrar att hon är homosexuell hade de först svårt att förstå. Men efter ett par år accepterade de det och Mariette är glad att hon vågade berätta.

Nu har Mariette en närmare relation med sina föräldrar än någonsin tidigare.

– Jag vill gärna inspirera andra att våga stå upp för den de är, säger den melodifestivalaktuella artisten.

Slog igenom i Idol

1999, som 16-åring, deltog Mariette Hansson i Sikta mot stjärnorna på TV4 – då hon imiterade Amanda Marshall.

Men det var först 2009 hon blev känd på allvar efter att ha medverkat i Idol, där hon nådde ända till fjärde plats i finalen.

2015 tävlade Mariette i Melodifestivalen första gången, gick till final med låten Don’t stop believing och placerade sig trea.

Då hade hon redan gått ut offentligt med att hon är homosexuell. Något hon gjorde under Idol genom att öppet visa sin kärlek för sin dåvarande flickvän.

– Det var jobbigare och svårare att ”komma ut” första gången, som jag gjorde under gymnasiet. Min mamma och pappa blev först chockade och accepterade det inte.

Annons

Mariette fick trösta sin mamma, som frågade: ”Vad har vi gjort för fel?”

En tyngd släppte

– Vad ska man svara på en sådan fråga? Jag var ju exakt samma person som innan och fick bevisa det för dem, berättar Mariette.

När Mariette berättat om hemligheten hon burit på under många år släppte ändå tyngden från hennes axlar.

– Det fanns liksom inte längre några alternativ. För att kunna leva ett liv och känna mig nöjd och tillfreds med mig själv var jag tvungen att tillåta mig att vara mig själv. Det var enormt skönt att komma ut och stå för den jag är.

Det tog två år att bygga upp relationen med föräldrarna igen och den perioden var jobbig. Men till slut gav den resultat. Mariette hoppas att hennes historia kan hjälpa andra i liknande situation.

– Min kontakt med mamma och pappa blev mycket bättre efter det som hände. Tack vare att vi snackade, grät och hade det jobbigt tillsammans så är vi en ännu tajtare familj i dag. Är så glad att jag till slut vågade repa mod och berätta.

Annons

Vill råda unga att ta steget

Mariette fortsätter:

– Jag vill gärna råda andra unga att ta steget. Man mår inte bra av att gå runt och hålla allt inom sig. Samtidigt hoppas jag att vi snart kommer till en dag där man inte ska behöva ”komma ut”, utan att det är lika naturligt som att vara heterosexuell. Det är ju ingen som är det som måste behöva förklara sin sexuella läggning. Samhället har en helt annan acceptans i dag.

Därför anser Mariette att alla Pridefestivaler fortfarande är väldigt viktiga.

2015 fick hon förtroendet att skriva och sjunga den officiella Pridelåten i Stockholm Pride. ”My revolution” handlar om att våga göra revolution.

– Jag var enormt stolt över den möjligheten under en av Sveriges viktigaste veckor. Det kändes jättekul.

Mariette hoppas att låten peppade folk att lita på sin magkänsla.

– Jag älskar öppenheten och glädjen under Pride. Men det finns ett stort allvar också – att fortsätta kämpa för acceptans och att bryta normer. Det betyder mycket att nå ut till mindre städer också, i Stockholm är det ju så etablerat i dag.

Annons

Livet blev lättare

”My revolution” hade en fin slogan som hette ”säg upp dig, gör slut, kom ut”.

– Man ska inte gå runt och ha ont i magen – om du inte trivs med något måste du göra något åt det. Det betyder förstås inte att alla ska säga upp sig från sina jobb och bli gay, utan låtens tanke är att peppa människor att finna styrka att komma dit man vill vara och vara den man är. Trots att jag själv stötte på svårigheter blev ju livet mycket lättare för mig efter att jag kom ut. Det kändes ändå som om en sten föll och jag gick på moln i stället för på en grusväg.

I dag lever Mariette med sin flickvän men tankar om barn och familj behåller hon för sig själv.

– Visst, jag fyllde nyligen 34 år och åren går, men jag känner ingen panik utan tar en sak i taget. Nu fokuserar jag på Melodifestivalen.

Precis som när det gäller deltagandet i ”Idol” älskade Mariette att vara med i Melodifestivalen förra gången och längtar efter att få ställa sig på scenen igen.

Annons

– Det är helt magiskt med allt från att förbereda numret till att prova ut kläder och sedan uppträda inför flera miljoner tittare. Jag känner mig lyckligt lottad att få framföra min musik i Sveriges största folkfest. Trots att det är en sådan otroligt stor produktion får man faktiskt vara med och styra mycket själv.

Har kämpat hårt

När Mariette som liten såg Carola vinna med Fångad av en stormvind bestämde hon sig för att själv bli artist och stå där en dag inför stora delar av svenska folket.

– Jag gillar att det är en sådan blandning av genrer. Min personliga favorit är Salem Al Fakirs Keep on walking.

Den här gången känner hon sig mer delaktig efter att ha varit med och skrivit låten tillsammans med bland annat hitmakaren Thomas G:son.

– Det är en lite poppigare sida av mig, med mycket hopp och energi. När jag ger mig in i en tävling vill jag såklart vinna, men att bara vara med i tävlingen är ju en vinst i sig.

Hade många band

Precis som Per Gessle är Mariette född och uppvuxen i Harplinge, utanför Halmstad.

Annons

Hon började spela på pappas gitarr redan som treåring och fick sin första elgitarr när hon var elva år.

– Jag hade en sång- och gitarrduo tillsammans med en kompis, och senare bildade vi coverbandet Performance tillsammans med två killar. Ett speciellt minne då jag och kompisen uppträdde i skolans aula i fjärde klass var när vi efter konserten fick höra att de coola sexorna gillade oss. Då var vi stolta!

Hemma hade Mariette också ett band med sin storebror.

– Jag spelade elgitarr och han trummor och det var allt från Ebba Grön till Nirvana och Jumper. Min bror sjöng hellre än bra, så sången fick jag sköta. Sedan kom vi fram till att han inte var så bra på trummor heller, så vi slutade att spela tillsammans.

Efter Sikta mot stjärnorna bildade Mariette år 2000 ett nytt coverband som hette Ethan Xiphias och fick många spelningar.

2008 släppte hon sedan sitt första album In this skin under artistnamnet MaryJet på egna bolaget Solid Union.

Många som är med i Idol försvinner i bruset efteråt – även om de vunnit tävlingen.

Mariette tillhör de som det gått allra bäst för.

– Man måste vara inställd på att kämpa och att inte få något gratis, säger hon.

Och att tvingas kämpa är ju något hon är van vid.

Annons