Melloaktuella Oscar Zia: ”Allt händer av en anledning”

Oscar Zia.

Efter tre deltagande som artist i mellon blir nu Oscar Zia programledare.

Foto: TT

Oscar Zia, som själv tävlat i Melodifestivalen tre gånger, ställer sig nu på scenen som programledare. Samtidigt släpper han låten Skuggor och pratar om betydelsen av att tänka att det ordnar sig till slut.

Första gången Oscar Zia stod på Melodifestivalens scen var det tillsammans med Behrang Miri och Luolou Lamotte, som nu är en del av The Mamas. Året var 2013 och låten hette Jalla Dansa Sawa.

Redan 2014 var Oscar tillbaka med låten Yes We Can och 2016 ställde han upp med låten Human som kom på andra plats men blev framröstad som vinnaren av den internationella juryn. Vann det året gjorde Frans.

Se också: Intervju med Oscar Zia om nya låten och mello

2:30

Efter reklamen: Intervju med Oscar Zia om nya låten Skuggor: "Hopp i mörkret"

(2:30)

Slå på ljud

Oscar Zias uppväxt i Skåne

Oscar, som är 24 år gammal, har italienskt påbrå och talar flytande italienska men han är född i Malmö och växte upp på den skånska landsbygden. Han har tidigare berättat om en ganska tuff uppväxt eftersom han var överviktig.

Oscar har fem syskon, hans bror Dante Zia var med i Sveriges mästerkock 2018.

2012 var Oscar Zia med i X-Factor och blev över en natt Sveriges nya flickidol.

2013 var Oscar med i Let's Dance och slutade tvåa.

Kom ut som homosexuell

2016, innan sin medverkan i Melodifestivalen, kom Oscar Zia ut som homosexuell. Han berättade då att han tyckt det varit tufft att inte kunna berätta tidigare och att han ville berätta vid det tillfället eftersom låten Human var väldigt personlig.

Nya låten Skuggor

Nyligen släppte Oscar Zia en ny låt, en ballad som handlar om att hitta någon slags hopp i mörker.

–Jag försöker pränta in i mig själv att saker och ting är inte livsviktigt. Allt händer av en anledning och det blir bra på något sätt, oavsett, säger Oscar Zia, och fortsätter:

– Jag har haft mina år av att kämpa och med ångest så den här låten blir en liten klapp på axeln till mig själv. Det blir bra.

Leder Melodifestivalen med Anis

I den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2021 ställer sig Oscar Zia på scenen tillsammans med Christer Björkman och Anis Don Demina.

Oscar Zia är knappast någon rookie i programledarsammanhang. Han ledde musikgalan Rockbjörnen 2015 och 2016 och 2017 var han värd för P3:s sommar-talkshow Zia med Nessvold.

– Jag är fantastiskt glad för det här uppdraget, det har alltid varit en dröm att få programleda Melodifestivalen. Som en bonus har jag fått lära känna Anis också, säger Oscar Zia.

Deltävling två sänds den 13 februari kl 20.00 i SVT och SVT Play.

Test! Är du bättre än Oscar Zia på mello?