Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Melodifestivalen 2020: Allt du vill veta om Lina Hedlund

29 jan, 2020 
Marcus Alm
Foto: Eero Hannukainen/TT
Efter elva år med gruppen Alcazar återvände Lina Hedlund i fjol som soloartist i Melodifestivalen. Då blev det en finalplats med låten Victorious. 2020 är hon tillbaka i musiktävlingen, men denna gång som programledare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lina Hedlund – en gigant i Melodifestivalen

När Lina Hedlund begav sig ut på ett soloäventyr i Melodifestivalen 2019 var det med låten Victorious, skriven av Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic och Johanna Jansson.

Uppbrottet från Alcazar ”som en skilsmässa”

Då hade hon och gruppen Alcazar splittrats efter hela elva år tillsammans. I samband med att gruppen splittrades berättade hon för allas.se om den svåra tiden för alla tidigare medlemmar – och hur de nu står närmare varandra än någonsin tack vare gruppterapi.

Hur många gånger har Lina Hedlund tävlat i Melodifestivalen?

Lina Hedlund under Melodifestivalen 2019.
Lina Hedlund framför sitt bidrag Victorious i Melodifestivalen 2019. Foto: Claudio Bresciani/TT

Som medlem i Alcazar deltog Lina Hedlund i Melodifestivalen hela fem gånger. Av de försöken tog sig gruppen till final fyra gånger, efter att ha missat finalen med låten Headlines år 2010.

Annons

Men vad sägs om Not a Sinner nor a Saint (2003), Alcastar (2005), Stay the night (2009) och Blame it on the Disco (2014) i repertoaren? Inte illa!

Men redan innan hon blev medlem i Alcazar så hade hon gjort debut i tävlingen. 2002 deltog hon med låten Big Time Party (tillsammans med systern Hanna Hedlund) och 2003 gjorde hon solodebut med låten Nothing Can Stop Me.

Lina Hedlund

  • Namn: Lina Maria Hedlund
  • Född: 28 mars 1978 (41 år)
  • Nationalitet: Svensk
  • Genre: Pop, disko, musikal
  • Övrigt: Utöver musikkarriären har Lina Hedlund även gjort mycket röstskådespelande. Hon gjorde bland annat rösten åt roboten TC-70 i Star Wars – The Clone Wars 2008.

Lina Hedlunds familj

Efter 10 år tillsammans gjorde Lina Hedlunds sambo, programledaren Nassim Al-Fakir, en storstilad entré under prisutdelningen på Sweden International Horse Show 2018. Han dök upp i en gladiatorvagn och friade – inför ett fullsatt Friends Arena och SVT:s kameror.

Men frieriet blev, trots det jakande svaret, inte fullt så lyckat som Nassim nog hoppats. Lina Hedlund har i efterhand beskrivit att hon mest ville därifrån, och att det blev allt för privat – inför allt för många människor.

Annons

Sedan tidigare har paret två barn tillsammans.

Lina Hedlund som programledare i Melodifestivalen 2020

Inför tävlingarna 2020 fick Lina Hedlund chansen att berätta om hur det kändes att programleda landets största tv-program.

– Det finns inget annat motsvarande teveprogram där man kan göra dessa shownummer. Det jobbar fantastiska människor på, bakom, under och över scenen! Det är en enorm apparat och det kittlar i hela mig när jag tänker på att vi tre ska få styra detta skepp! säger hon i ett pressmeddelande.

Hon utlovar dessutom en riktig musikfest under våren.

– Tittarna kan förvänta sig en musikalisk fest, där vi får se både väntade och oväntade sidor av oss alla tre. Det vi främst har gemensamt är att vi alla hyser en stor kärlek till Melodifestivalen och det är en viktig grund för att vi ska gå in med all kraft och energi tillsammans!

Källor: allas.se, Expressen.se

Annons