Melodifestivalens turné inför publik hänger löst – SVT i krismöten om showerna

Till vänster Oscar Zia, programledaren för Melodifestivalen 2022, till höger, översiktsbild från Melodifestivalen 2020.

Foto: Till vänster, Alexander Mahmoud/DN/TT, till höger, Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Melodifestivalens turné planeras att dra igång första helgen i februari. Men från den 19 januari gäller ett deltagartak på 500 personer för offentliga tillställningar, även när vaccinationsbevis används. Shower inför publik är därmed högst osäkert i nuläget.

Tiotusentals har köpt biljetter till de totalt 18 shower som äger rum under Melodifestivalens turné som drar igång 4 februari. Totalt blir det sex direktsändningar och tolv generalrepetitioner.

Men det är högst oklart om dessa föreställningar kommer att ha publik. På måndagen den 10 januari kom beskedet att det införs ett deltagartak på 500 personer för evenemang och andra allmänna sammankomster.

Se också: Se alla deltagare i Melodifestivalen 2022

1:36

Efter reklamen: Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022

(1:36)

Denna restriktion förväntas träda i kraft den 19 januari.

Detta har fått SVT att hålla ett flertal krismöten med sina medarrangörer Live Nation och All Things Live om hur turnén ska kunna genomföras.

Melloaktuelle Danne Stråhed: "Vi blåste Bert Karlsson och stal kontraktet"

Biljetter säljs i skrivande stund

Den officiella biljettförsäljaren Ticketmaster säljer fortfarande biljetter till Melodifestivalens shower som pågår i totalt sex veckor, från Malmö i söder till Örnsköldsvik i norr. Därmed är det lätt att förstå att folk blir förvirrade om vad som verkligen gäller.

Kort svar: Ingen vet i nuläget.

Aftonbladet frågade socialminister Lena Hallengren på måndagen den 10 januari om Melodifestivalens shower kommer att kunna genomföras. Hon svarade kvällstidningen så här:

Här är startordningen i Melodifestivalen 2022!

– Det kan jag inte svara på. Just nu är det begränsningar av kontakt och mot trängsel, från 19 januari kommer det också vara ett deltagartak på 500 personer. Men som du säger ligger det framåt i tiden så det är för tidigt att svara på.

Till Allas.se svarar SVT på torsdagen att inget nytt besked finns att ge om showerna kommer att bli av inför publik.

– Inga beslut är fattade, inte heller något besked om när ett beslut kommer att tas. Förstår att ni behöver svar snarast men just nu finns ingen ny information.

Se också: Oscar Zia programleder Melodifestivalen 2022

2:18

Efter reklamen: Oscar Zia programleder Melodifestivalen: "Vill hylla tävlingen."

(2:18)