Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Nanne Grönvall i Melodifestivalen – här är allt du behöver veta

24 jan, 2020 
Johanna Svan
Porträtt av artisten Nanne Grönvall som skrattar.
Nanne Grönvall är en riktig melloveteran, 2020 ställer hon upp för åttonde gången. Och fast hon vunnit en gång är det nog låten Avundsjuk de flesta minns mest. Här är allt du behöver veta om Nanne Grönvalls karriär och familj!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nanne Grönvall växte upp tillsammans med sin mamma och mormor. Som barn sjöng Nanne oavbrutet, som 16-åring började hon sjunga i sitt första rockband, 1985 fick hon sitt fösta skivkontrakt och resten är, som man säger, historia.

Förutom att hon själv stått på scenen i Melodifestivalen sju gånger har Nanne Grönvall även skrivit låtar till andra artister, senast 2019 då hon var en av upphovsmännen bakom Arvingarnas låt I do.

Nanne Grönvall: Därför älskar jag Melodifestivalen:

Videon kunde inte hittas

I år har hon även varit med och skrivit Jakob Karlbergs låt. Och de tävlar båda i samma deltävling i Malmö!

Nanne Grönvalls man och barn

Som så många gånger förr samarbetar Nanne med sin man när det gäller musik och de har tillsammans skrivit låten Carpool karaoke som Nanne ska tävla med i år. Och hennes man är ingen annan än Peter Grönvall som är son till ABBA-ikonen Benny Andersson.

Nanne Grönvall och maken Peter Grönvall i Melodifestivalen.
Nanne Grönvall med sin man Peter Grönvall i samband med Melodifestivalen 2020. Foto: TT

Nanne och Peter gifte sig 1994 och har tillsammans två barn, sönerna Charlie Grönvall och Felix Grönvall. Charlie och Felix har också varit med i Melodifestivalen. 2014 tävlade de med sitt band Little Great Things. Charlie är även känd från Idol på TV4.

Annons

Nanne har ytterligare en son, Robin, från ett tidigare förhållande.

Hur lång är egentligen Nanne Grönvall?

En av de mest ställda frågorna kring Nanne Grönvall har med hennes längd att göra. Och Nanne skrev själv i sin gästbok en gång att hon är 1,57 m lång. Utan klackar... För hon har ofta högklackat på sig.

– Jag skulle kunna springa ett maraton i klackarna. Skor är min last, har Nanne tidigare sagt.

Nanne i Melodifestivalen genom åren

Nanne Grönvalls Melodifestivalshistoria är imponerande. 1986 tävlade hon med gruppen Sound of Music som bestod av Nanne, blivande maken Peter och Angelique Widengren. Deras låt hette Eldorado. 1987 tävlade samma grupp med låten Alexandra.

Sound of Music i Melodifestivalen under sent 1980-tal.
Sound of Music. Foto: TT

1996 tävlade Nanne med gruppen One More Time (Nanne, Peter och Maria Rådsten) med låten Den vilda som vann och sedan kom trea i Eurovision Song Contest.

Nanne Grönvall sjunger Avundsjuk i melodifestivalen 1998.
Nanne Grönvall framför låten Avundsjuk i Melodifestivalen 1998. Foto: TT

Sedan gick Nanne över till att tävla som soloartist i Melodifestivalen.

1998 tävlade hon med låten Avundsjuk. Låten kom på fjärde plats men många minns nog framträdandet där Nanne såg ganska uppseendeväckande ut med spetsiga öron.

Annons

2003 hette låten Evig Kärlek och 2005 kom hon tvåa med hiten Håll om mig. Senast Nanne Grönvall tävlade i mellon var 2007 med Jag Måste Kyssa Dig.

Let's Dance, musikaler och krogshow

Genom åren har Nanne gjort mycket mer än varit med i Melodifestivalen. 2015 var hon med i Let's Dance på TV4 och 2007 gjorde hon krogshowen Vild på Hamburger Börs i Stockholm.

En del teater/musikalroller har Nanne också hunnit med, bland annat Snövit, Annie, Hur man lyckas i business utan att bli utbränd, Sweet Charity och Rebecca.

Och så har hon så klart turnerat. Förutom egna turnéer och uppträdanden var Nanne med i Diggiloo 2008 och turnén Stjärnklart 2009/2010.

Bröstcancer och utbrändhet

2006 fick Nanne veta att hon drabbats av bröstcancer, hon fick operera bort en bit av sitt bröst och gick därefter igenom strålbehandling. Idag är hon friskförklarad.

Våren 2016 fick Nanne åka fram och tillbaka till akuten med återkommande fysiska besvär. En dag kollapsade hon på golvet framför Peter och till slut fick hon diagnosen utmattningssyndrom.

Nanne Grönvall om höjdpunkterna i karriären:

Videon kunde inte hittas

Det var så allvarligt att hon inte fick jobba alls och det blev ett års sjukskrivning innan hon kunde börja jobba så smått igen.

Men nu är hon alltså tillbaka med full kraft!

Vem är Nanne Grönvall?

Porträtt av Nanne Grönvall som ler mot kameran.
Nanne Grönvall. Foto: TT

Fullständigt namn: Marianne Elisabeth “Nanne” Grönvall.

Född: 18 maj 1962.

Längd: 157 cm.

Man: Peter Grönvall.

Barn: Sönerna Robin, Charlie och Felix.

Bor: Stockholm.

Namn på Instagram: nannegronvall.

Annons