Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Mello-aktuella Oscar Zia: ”Jag drömmer om att bli kär och skaffa familj”

01 feb, 2022 
Minna Wallén-Widung
Oscar Zia på en trappa framför konserthuset Malmö live i Malmö.
Artist, låtskrivare, radiopratare och skådespelare. Nu kan Oscar Zia, sina blott 25 år till trots, snart lägga till programledare för hela Melodifestivalen på sitt CV. Han är förväntansfull inför uppdraget, men också nervös.
– Jag har frågat SVT hundra gånger om de verkligen är säkra på det här, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oscar Zia är på snabbvisit i Skåne för att beta av några jobbgrejer. Även om han är född och uppväxt i landets södra delar och talar en klingande skånska, bor han sedan flera år tillbaka i Stockholm. Och relationen till hemorten är inte helt oproblematisk.

Oscar Zia programleder Melodifestivalen: "Vill hylla tävlingen."Brand logo
Oscar Zia programleder Melodifestivalen: "Vill hylla tävlingen."

– Man kan säga att jag hatälskar Skåne. Jag är lite sur över att Skåne inte verkar älska mig tillräckligt mycket. Varför hänger inte min bild på Sturups flygplats? Jag landar och så står Måns Zelmerlöw där, jag blir ju livrädd, säger Oscar med glimten i ögat.

Annons

Oscar Zia om att leda Melodifestivalen

Han kanske inte har fått en egen bild på flygplatsen än, men nog älskar skåningarna sin Oscar. Rör han sig på Malmös gator får han igenkännande blickar och utanför sin gamla gymnasieskola i centrum gör eleverna häpna miner. Faktum är att Oscar verkar vara hela Sveriges favorit just nu och det ultimata kvittot på det kom när SVT gav honom i uppdrag att programleda Melodifestivalen.

Oscar Zia framför Malmö Live i centrala Malmö.
Oscar Zia ser fram emot att leda Melodifestivalen, som drar i gång med sin första deltävling i Malmö den 5 februari.

Oscar erkänner att han blev lite överväldigad när han fick frågan.

– Ju mer jag jobbar med det, desto mer har jag förstått hur mycket Melodifestivalen engagerar människor och att det är så många som tittar på det. Det är lite mycket att ta in, men det är ju ett underbart program. Jag tycker att det är den bästa formen av underhållning – musik, humor och glädje. Så jag var bara väldigt glad när de ställde frågan, men jag har också frågat dem hundra gånger om de verkligen är säkra på det här. Och det verkar de vara, så de får väl helt enkelt skylla sig själva.

Annons

Allt är möjligt och det är det som är så jävla roligt

Så blir Melodifestivalen 2022 med Oscar Zia

Oscar är ingen novis i sammanhanget. Han har deltagit som artist i tävlingen tre gånger och förra året ledde han en av deltävlingarna tillsammans med artistkollegan Anis Don Demina. Men att ta steget från det till att på egen hand vara programledare för det hela är ändå stort. Oscar ser fram emot att sätta sin egen prägel på landets största musiktävling.

Oscar Zia och Anis Don Demina presenteras som programledare för en av Melodifestivalens deltävlingar 2021.
2021 ledde Oscar Zia och Anis Don Demina en av deltävlingarna tillsammans.

– Det handlar ju verkligen inte om mig, det handlar om musiken och tävlingen. Jag är bara en brygga mellan numren, men jag är ändå väldigt mån om att göra det till mitt. Jag älskar ju att showa och jag vill att det ska bli en blandning av bra nummer, mycket humor och fina inslag. Och jag vill hylla tävlingen, ta godbitar från historien och göra om dem på ett nytt sätt. Allt är möjligt och det är det som är så jävla roligt.

Annons

Oscar Zia om familjen och uppväxten

Att stå på scen och showa inför publik har Oscar med sig sedan barnsben. Under uppväxten hemma i Svedala var han ständigt i blickfånget i den stora familjen bestående av föräldrar och sammanlagt sex barn.

– Jag var väldigt showig som barn, det var mycket ”titta på mig när jag gör det här och det här och det här också”. Så jag drog mycket uppmärksamhet till mig tyvärr, till mina syskons stora förtret. Men jag älskade ju det och jag är inte mindre så i dag direkt, säger Oscar med ett skratt.

Oscar Zia tillsammans med sin mamma Elisabet Zia på premiär på Cirkus i Stockholm år 2018.
Oscar Zia tillsammans med mamma Elisabet Zia 2018.

Han beskriver uppväxten som trygg och bra med engagerade föräldrar och en fin sammanhållning inom familjen. Oscar förstod tidigt att det gick att försörja sig på att ”showa” och har haft målet inställt på det sedan ung ålder.

Annons

– När jag var liten var det mer kändisskapet som var ett mål, jag såg upp till alla med stora hus och pooler och betjänter i Hollywood. Sedan har det där förändrats och det jag bryr mig om nu är att stå på scen, skriva musik och såklart att så många som möjligt lyssnar på det. Jag älskar att träffa publiken och att underhålla, det är det jag brinner för.

Min familj reagerar mindre och mindre på mina jobberbjudanden nuförtiden

Slog igenom i tonåren

Som 16-åring ställde Oscar upp i underhållningsprogrammet X Factor, där han charmade såväl juryn som publiken. Redan året därpå tävlade han i Melodifestivalen för första gången och ytterligare ett år senare kom debutskivan. Sedan dess har karriären mer eller mindre pekat spikrakt uppåt och nu, vid 25 års ålder, har han blivit en självklar del av den svenska kultur- och nöjesvärlden.

Vid sin sida har han alltid haft familjen, som stöttat och peppat. Vid det här laget är de så vana vid att Oscar går från klarhet till klarhet, att de numera knappt höjer på ögonbrynen när han når nya milstolpar.

Annons

– Min familj reagerar mindre och mindre på mina jobberbjudanden nuförtiden. Snart kommer jag säga: ”Jag har fått Nobelpriset”. Och de kommer svara: ”Jaha?”. Nej, men de är väldigt stolta och mamma är jätteglad över att jag ska leda Melodifestivalen. Hon är nog den mest nervösa av oss, hon har mycket mer katastroftänk än jag.

Oscar Zia utanför Malmö Live.
Förutom att leda Melodifestivalen är Oscar Zia också aktuell som skådespelare i kommande tv-serien Allt som blir kvar i SVT.

Oscar Zia medverkar i Allt som bli kvar i SVT

Även om musiken är ryggraden i allt han gör – ”musiken måste få plats, annars är jag inte lycklig” – har han inte begränsat sig till den. De senaste åren har han också hunnit med att medverka i radio, bland annat som programledare för Musikhjälpen i P3, vara programledare för Rockbjörnen två år i rad och göra debut som skådespelare. Förra året kunde vi se honom i humorserien Skitsamma och nyligen slutförde han inspelningarna av ungdomsserien Allt som blir kvar, baserad på en roman av Sandra Beijer. Serien ska sändas på SVT senare i år och Oscar spelar karaktären Miron.

Annons

– När jag fick manuset blev jag helt kär i det. Det handlar mycket om de sociala strukturerna i en grupp och hur de förändras hela tiden, utifrån hur man mår och hur man känner. Vem vinner i längden, egentligen? Miron är huvudkaraktärens bästa kompis, eller åtminstone tar han sig den platsen. Han är en väldigt mörk karaktär som gör allt för att hjälpa henne, men det blir kanske inte så bra. Jag tror att han egentligen bara vill bli sedd.

Nervöst att agera framför kameran

Även om Oscar har varit i underhållningsbranschen länge, var det en helt annan grej att agera framför kameran.

– Det var fruktansvärt nervöst och vidrigt. Jag tror att jag var väldigt nojig under inspelningarna: ”Var det här bra? Kan vi ta det en gång till? Och en gång till?”. Men sedan blir man mer och mer bekväm. Man lär sig något av allt och jag tror att jag lärde mig att lita på att det jag gör är bra. Jag är väldigt van vid att få bekräftelse utifrån musik eller ett framträdande inför publik, men här var det noll respons eftersom det bara var regissör och kamerateamet på plats. Så det var bara att luta sig tillbaka och göra sitt jobb.

Annons

Oscar Zia om att tvivla på sig själv

Den framgångsrika karriären till trots, har Oscar i omgångar brottats med självtvivel. Även om han tror att tvivel ibland kan leda till något gott, som eftertanke och att man ser på sig själv på ett nytt sätt, finns det stunder då det kan bli destruktivt.

Oscar Zia framför Malmö Live.
I början av pandemin satte sig Oscar Zia i skolbänken – men insåg snart att det inte var något för honom.

– Jag tror att jag alltid har tvivlat på mig själv, det har varit en drivkraft. Eller jag har trott att det har varit en drivkraft, att ha mig själv som flåsar i nacken på något sätt. Jag har varit väldigt duktig på att säga att jag inte är bra nog och att det finns andra som gör de här sakerna bättre. Det självtvivlet har alltid funnits med mig, men det är betydligt mindre i dag. Någonstans kom jag fram till att det finns ju ingen som kan göra det som jag gör. Och det är väldigt skönt.

Annons

Började plugga – men bara i en månad

Under coronapandemins första intensiva månader lyckades ändå självtvivlet slå rot hos Oscar. I takt med att viruset tog hela världen i sitt grepp och alla publika evenemang sattes på paus, fick han för sig att byta bana.

– Jag trodde ett tag att allt skulle vara över, precis när pandemin kom. Då satte jag mig i skolbänken igen och började plugga ett tekniskt basår.

Det blir mer och mer viktigt för mig att leva ett vanligt liv

Men det räckte med en månads inblick i skolvärlden för att Oscar skulle inse att det inte var något för honom.

– Jag skall icke plugga, jag skall sjunga och dansa. Det var så tråkigt och jag önskar ingen den framtiden. Det var så här: ”I dag ska ni ut i skogen och titta på löv och maskar och träd inom en kvadratmeter”. Då skickade jag ett glatt mejl till rektorn där jag sa ”tack för den här tiden, nu hoppar jag av”.

Oscar Zia utanför Malmö live, hösten 2021.
Oscar berättar att han drömmer om att träffa någon och skaffa familj i framtiden.

Oscar Zia om att vara en offentlig person

Och tur var väl det, för annars hade erbjudandet om att bli Melodifestivalens programledare kanske aldrig blivit verklighet. Oscar säger att han är tacksam över allt han får uppleva nu, att karriären går bra och att han har bra människor omkring sig. Även om kändisskapet verkade lockande i barndomen, ser han det i dag mer som en effekt av att han har förmånen att göra det han älskar.

Annons

– Att vara i offentlighetens ljus och att bli igenkänd tänker jag inte så mycket på. Det har heller inte varit en önskan, men däremot har jag en önskan om att göra saker som påverkar människor. Jag vill att man ska ta med sig något om man går på min konsert eller lyssnar på min musik. Sedan finns det ett behov av att bli bekräftad på något sätt. Alla som håller på med det här vill ju verkligen höras, och det vill jag också.

Oscar Zia om längtan efter kärlek och familj

Men att mäta framgång i antalet följare på Facebook eller antalet likes på Instagram har han slutat med. Det för inget gott med sig utan har snarare skadat honom rent psykiskt, säger han. I dag är det helt andra saker han längtar efter.

– Det blir mer och mer viktigt för mig att leva ett vanligt liv – jag drömmer om att bli kär, jag drömmer om att skaffa familj och bara ha ett liv med någon. Ett vanligt liv som inte är beroende av vad jag gör eller hur jag ser ut.

Annons

Parallellt med programledar- och skådespelarjobben är arbetet med nya skivan i full gång. Den kommer ut senare i år, och Oscar fortsätter att skriva på svenska. Den första singeln på svenska, Det går aldrig, kom 2018 och sedan dess är det modersmålet snarare än engelska han helst väljer.

– Jag tänker på svenska, jag drömmer på svenska, jag bråkar och super på svenska, höll jag på att säga. Jag gör allt i mitt liv på svenska, så det blev väldigt lätt och naturligt att skriva ner mina tankar på svenska. Eller skånska då.

Närbild på Oscar Zia som står lutad mot ett träd i centrala Malmö, hösten 2021.
Oscar Zia har en fullspäckad kalender – och trivs med det.

Älskar sitt jobb och drömmer om egen krogshow

Att det ska bli för mycket jobb oroar han sig inte för. Oscar trivs med en fullspäckad kalender och njuter av att få göra det han tycker mest om – att underhålla.

Annons

– Jag tror inte att jag tar på mig för mycket, snarare passar jag på när jag får förfrågningar. Jag tackar ja till saker som jag har drömt om och ibland kommer alla de sakerna samtidigt. Då får det vara så, för jag älskar att jobba och tycker det är skitkul. Jag gör ju det jag älskar och det är en sådan lyx.

Oscar Zia fotograferad med Melodifestivalen-loggan när det avslöjas att han ska leda Mellon 2022.
Oscar Zia leder Melodifestivalen 2022, ett uppdrag han ser fram emot med något skräckblandad förtjusning.

Förutom drömmarna på det rent privata planet, finns det också saker Oscar hoppas få genomföra karriärmässigt inom en snar framtid. Han säger att hans drömmar är ganska kortsiktiga.

– Jag skulle vilja göra en krogshow någon gång. Jag vet inte exakt hur den skulle se ut, men jag skulle vilja göra något väldigt personligt. Att plattan ska bli klar är också en dröm. Och så drömmer jag om att kunna vara lite nöjd. Men inte för nöjd, för då kanske jag blir lat.

Annons

Jag tror att jag kommer vara supernervös när det väl är dags

Nervositeten inför Melodifestivalen

Just nu ligger han sannerligen inte på latsidan. Melodifestivalen närmar sig och att programleda sex direktsändningar kräver minutiösa förberedelser. Nu hoppas Oscar att han ska lyckas hålla nerverna i schack.

– Den största utmaningen är att inte vara för nervös. Och såklart att hålla hela vägen och försöka hitta en jämn nivå på alla sex program. Det är ganska många program och det är mycket tid som ska fyllas. Jag tror att jag kommer vara supernervös när det väl är dags. Det är jag redan nu faktiskt.

Annons