Så blir Eurovision song contest 2021 – trots coronapandemin

Tusse i Melodifestivalen

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Efter att ha fått ställa in förra året är det bestämt att det blir Eurovision song contest i år. Rotterdam i Holland har planer för hur de ska kunna genomföra tävlingen trots coronapandemin.

Förra året blev Eurovision song contest från Rotterdam helt inställt. The Mamas, som vann Melodifestivalen med låten Move, fick därmed inte åka och representera Sverige.

Se också: Snackisarna i mello och Eurovison

1:24

Efter reklamen: Största snackisarna i Melodifestivalens historia

(1:24)

– Vi respekterar naturligtvis detta beslut som nu är taget och under rådande akuta krisläge som vi alla befinner oss i är problemet större än att vi inte kan åka till Rotterdam, sade The Mamas när beskedet kom.

Eurovision 2021

Men i år är det alltså tänkt att tävlingen ska bli av, och att de länder som har möjlighet ska kunna vara på plats i Rotterdam. I skrivande stund är det även tänkt att Sveriges bidrag, Tusse med låten ”Voices”, ska vara på plats. Men allt kan naturligtvis hända så arrangörerna har planerat för olika scenarior för att kunna genomföra tävlingen trots coronapandemin.

Nya regler i Eurovision song contest

Bland annat tillåter man från och med i år förinspelad körsång för att minska antalet personer som behöver vara på plats i arenan. Dessutom finns det flera olika regler som måste följas och alla ska sitta i karantän 5 dagar innan avresa och testas både innan och under tävlingarna.

Varje lands delegationer får bara ha 20 personer på plats, tidigare har det varit nästan det dubbla. Och när de inte är på arenan får de inte lämna sitt hotell.

Sveriges medverkan är dock inte hotad. För om Tusse blir sjuk eller inte kan vara på plats av annan anledning så finns det en förinspelad version av hans bidrag som i så fall kommer att sändas under tävlingen.

De är programledare för Eurovision song contest 2021

De fyra programledarna i Eurovision song contest i Rotterdam 2021.

Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit och Nikkie de Jager leder Eurovision song contest 2021.

Eurovision song contest 2021 kommer att ledas av Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit och Nikkie de Jager (även känd som NikkieTutorials).

Chantal Janzen är en känd skådespelerska och programledare.

Edsilia Rombley är programledare och sångerska, och har faktiskt varit med i Eurovision två gånger själv som sångerska.

Jan Smit är sångare och programledare och han har även kommenterat Eurovision för Nederländerna.

Nikkie de Jager (NikkieTutorials) är hår- och makeupartist och har över 13 miljoner prenumeranter på Youtube.

Eurovision song contest sänds den 18, 20 och 22 maj i SVT.