Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sonja Aldén om musiken, familjen och Melodifestivalen 2020

27 jan, 2020 
Anette Bülow
Porträtt av artisten Sonja Aldén som tävlar i Melodifestivalen 2020.

Efter genombrottet 2007 har Sonja Aldén blivit en av våra mest omtyckta sångerskor. Nu ställer hon upp i Melodifestivalen igen. Men hon är inte rädd för att misslyckas, för henne är det viktigaste inte att vinna utan att nå ut med budskapet i låten.

– Kan man egentligen tävla i musik? Smaken är ju som baken. Jag tycker faktiskt att man får ta tävlingsmomentet med en nypa salt.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sonja Aldén är hemma med sjuka barn. Hon är klädd i myskläder och raggsockor och fixar chokladmjölk till fyraåriga dottern Ninni, som tillsammans med storebror Teddy, åtta år, tittar på film medan vi ska prata om musik, minnen och Melodifestivalen.

Sonja Aldén slog igen med För att du finns

På lördag första februari 2020 drar årets största musikevenemang i gång och i första deltävlingen i Linköping deltar Sonja för fjärde gången som soloartist i tävlingen – hon slog igenom med För att du finns 2007. Nu heter låten Sluta aldrig gå.

Allt du vill veta om Sonja Aldén:

Melodifestivalen 2020: Allt du vill veta om Sonja AldénBrand logo
Melodifestivalen 2020: Allt du vill veta om Sonja Aldén

Artistlivet innehåller en hel del glitter och glamour, men som alla småbarnsföräldrar har Sonja och maken Jörgen, som är personlig tränare – ja, de träffades på gymmet – en vardag med lämningar och hämtningar, tvätt och matlagning att pussla ihop.

Annons

Vi är väldigt tighta i vår familj och tycker om att göra saker tillsammans

– Vi är väldigt tighta i vår familj och tycker om att göra saker tillsammans. En ledig dag tillbringar jag helst med familjen. På vintern åker vi gärna skidor och på sommaren blir det utflykter, säger Sonja medan hon tröstar Ninni som är ledsen för att hon har spillt ut lite chokladmjölk på golvet.

Att hon ville arbeta med musik visste Sonja tidigt, ja för henne är musiken inte bara ett yrke.

– Det är mer än en passion, det är ett kall något jag måste göra, förklarar hon.

Sonja Aldén tävlar i Melodifestivalen för fjärde gången. Här är ett porträtt av artisten som ler mot kameran.
Musiken är ett kall för Sonja Aldén. Hon har alltid sjungit. Foto: Magnus Ragnvid

Sonja har alltid sjungit och musiken var ständigt närvarande i barndomshemmet i Huddinge. Mamma Estelle, som är konstnär, sjöng och spelade piano, och pappa Ingemar, konsult i läkemedelsbranschen, var också musikintresserad.

Annons

– Jag sjöng allt, det kunde vara Astrid Lindgrens barnsånger och låtar på radion. Mamma brukade spela Sony & Cher, ABBA, Stevie Wonder och Toto på skivspelaren. Jag gillar massor av gamla låtar som jag hörde hemma. Det var ju på den tiden man spelade in egna kassettband med blandad musik, minns Sonja och fortsätter:

Sonja Aldén framför låten För att du finns i Melodifestivalen 2007.
Sonja Aldén fick sitt genombrott i Melodifestivalen 2007 med låten För att du finns.

Melodifestivalen har sedan barnsben varit en av årets höjdpunkter då hela familjen har samlats framför tv:n. Jag minns särskilt när Arvingarna vann med Eloise, en stor favorit genom tiderna. Lyckan var total!

Annons

Aldén saknade musiken

Storebror Lars, som är tolv år äldre, flyttade hemifrån tidigt och fast Sonja är mellanbarn beskriver hon sig som en typisk storasyster till tre år yngre Angela – duktig, ansvarstagande och ordentlig.

– Min syster och jag var väldigt olika. Jag var lugn och foglig, medan hon var vild och galen. Det var hon som smällde igen dörrar, inte jag. Jag är en snäll person och inte så bra på att säga ifrån till skillnad från min syster. Vi har bråkat mycket som små, men också haft väldigt kul ihop. När vi blev äldre fann vi varandra på ett annat plan och nu är vi tighta och trivs bra ihop.

Det mesta handlade om musik för Sonja när hon växte upp, hon var med i skolkören och tog pianolektioner. Från fjärde klass gick hon i Adolf Fredriks musikklasser, men när det var dags att välja gymnasielinje blev det ekonomisk.

Annons

– Min storebror övertalade mig att välja den linjen så att jag skulle kunna ha en riktig utbildning att falla tillbaka på. Jag trivdes men saknade musiken för mycket så efter två år sökte jag in och började om från början på yrkesmusikerlinjen på Södra Latin.

På fritiden spelade Sonja i musikaler och shower på à la Carte Teatern i Huddinge, där hon först var elev och sedan blev ledare.

Sonja Aldén, som tävlar i Melodifestivalen i Linköping den första februari, på en pressbild framför Melodifestivalens logga.
Sonja Aldén har medverkat i Melodifestivalen tre gånger. Nu är det dags igen med låten Sluta aldrig gå. Foto: TT

– Ett speciellt minne var när vi satte upp Fame som musikal. Året var 1997 och vi var flera där som håller på professionellt med musik i dag, bland andra Sarah Dawn Finer och Frida Öhrn. David Bexelius regisserade. En kväll kom Sarahs bror Rennie Mirro som då var tillsammans med Petra Nielsen och tittade. Karl Dyall var också med. Det var stort att riktiga stjärnor kom och tittade på oss. De sa att de var väldigt imponerade och det levde vi länge på, minns Sonja.

Annons

Hon fick sedan jobb på Wallmans Salonger i Malmö där hon arbetade upp rutin både på att servera och uppträda i högt tempo.

– Jag är grym på att bära många tallrikar. Jag tar lätt tio tallrikar i taget när jag dukar av. Det kan man ju alltid imponera med när man är på fest, berättar Sonja med ett skratt.

Hon beskriver tiden på Wallmans som tuff, lärorik och rolig.

Det var hårt arbete och många utmaningar med olika musikstilar

– Det var hårt arbete och många utmaningar med olika musikstilar. Jag njöt lite extra när jag fick sjunga The lady is a tramp i ett Sinatranummer vi hade.

Sonja fortsatte att varva framträdanden med olika musik- och showgrupper med extrajobb på kafé, restaurang och i inredningsbutik.

– Visst var det tufft en del månader och man undrade hur det skulle gå ihop, men på något sätt löste det sig alltid, säger Sonja som aldrig övergav drömmen att leva på musiken.

Annons

Ville skriva låt som ger hopp

Efter genombrottet i Melodifestivalen 2007 har hon legat på Svensktoppen med flera låtar, turnerat själv och med RIX FM Festival, varit sommar- och julturnéer med Shirley Clamp och Sanna Nielsen, på kyrkoturné med Christer Sjögren, gjort julshower, deltagit i tv-programmet Körslaget, gett ut sex soloalbum och mycket mer.

Tre snabba frågor till Sonja Aldén:

Videon kunde inte hittas

– Det är en ynnest att få hålla på med musik och kunna leva på det. Jag känner både stor tacksamhet och tillfredställelse över det. Att sjunga är roligt och meningsfullt och det gör mig lycklig, precis som mötet med publiken, förklarar Sonja, som har skrivit både egna låtar och till andra artister.

– Så länge jag kan minnas har jag skrivit dikter och sedan började jag tonsätta dem. Jag har alltid haft en fascination för orden och det ger mig mycket att skriva också.

Annons

Årets Melodifestivallåt Sluta aldrig gå har hon skrivit tillsammans med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias.

– Jag har länge velat skriva en låt som ger hopp och styrka till dem som gått igenom något tufft. Det är en stark ballad med puls och driv, man känner igen stilen från det jag har gjort tidigare.

Sonja erkänner att hon är tävlingsmänniska – det märks inte minst när hon spelar sällskapsspel – men gillar inte att tävla i musik.

Robin Bengtsson, Suzi P, OVÖ, Felix Sandman, Malou Prytz, The Mamas och Sonja Aldén tävlar i Melodifestivalens första deltävling den första februari.
I deltävlingen i Linköping deltar Robin Bengtsson, Suzi P, OVÖ,Felix Sandman, Malou Prytz , The Mamas och Sonja Aldén. Foto: TT

– Kan man egentligen tävla i musik? Smaken är ju som baken. Jag tycker faktiskt att man får ta tävlingsmomentet med en nypa salt. Självklart hoppas jag ju att det går bra för låten, det vill jag väldigt gärna, men för mig är det allra viktigaste att den når ut till så många människor som möjligt och att den kan ingjuta kraft och hopp hos många, säger Sonja.

Annons

Jag har länge velat skriva en låt som ger hopp och styrka till dem som gått igenom något tufft

Vem är Sonja Aldén?

  • Namn: Sonja Annika Maria Aldén.
  • Född: 20 december 1977.
  • Gör: Sångerska och låtskrivare.
  • Familj: Maken Jörgen, 41 år, personlig tränare, Teddy, åtta år, Ninni, fyra år.
  • Bor: På Ekerö utanför Stockholm.
  • Aktuell: Tävlar Melodifestivalen 1 februari i Linköping med låten Sluta aldrig gå.

Att stå inför en stor arenapublik, som på Melodifestivalen, kan hon trots alla i år i branschen tycka är lite nervöst.

– Jag har aldrig lidit av ren scenskräck, men nervös blir jag. Det gäller att vara väl förberedd och ha repeterat då är man är trygg och kan känna sig laddad och peppad. Väl på scenen släpper nervositeten och det är bara att köra. Jag känner att publikens förväntan och glädje bär mig.

Efter att ha passerat 40 för ett par år sedan känner Sonja en större trygghet både som artist och människa.

Sonja Aldén med maken Jörgen och barnen Ninni och Teddy vid premiären av Djungelboken.
Sonja Aldén med maken Jörgen och barnen Ninni och Teddy. Foto: TT

– Det känns skönt att ha fått den tryggheten. Jag är mindre orolig och nojig och bryr mig inte lika mycket om vad andra ska tycka och tänka. Jag gör så gott jag kan och är nöjd med det.

Annons

Har inga problem med att åldras

På det stora hela ser hon positivt på att bli äldre och räkna gärna upp fler fördelar:

– Jag känner ett större lugn. Jag är bättre på att vara i nuet och kan stanna upp och känna tacksamhet. Det betyder mycket.

Till nackdelarna hör att energin och orken inte är densamma som förr.

– Jag är egentligen kvällsmänniska och tidigare har jag inte varit bra på att prioritera sömn, men nu när jag har två barn som vaknar tidigt måste jag göra det. En sen kväll kan göra mig trött i dagar efteråt, så jag har lärt mig att man måste lyssna på och ta hand om kroppen.

Det är dags att avsluta och för Sonja att ägna sig åt de sjuka barnen, som förhoppningsvis är på bättringsvägen. Båda barnen är musikaliska, Ninni älskar att sjunga och lyssna på musik och Teddy sätter sig gärna vid flygeln och spelar.

– Det händer att vi sjunger tillsammans, det är mycket musik här hemma.

5 snabba frågor till Sonja Aldén

Favoriträtt?

Det blir pasta carbonara och sushi på delad första plats.

Hur klär du dig helst?

Jeans och tröja. Hemma är det myskläder och raggsockor, men jag gillar att klä upp mig också.

Något du skulle vilja kunna?

– Att spela gitarr. Jag har faktiskt börjat ta lektioner.

Vad ser du på tv?

– Helst en bra film, jag är ingen seriefantast.

Vem skulle du vilja göra en duett med?

– Lady Gaga. Vi gör en låt vi har skrivit tillsammans. Det skulle bli häftigt.

Annons