Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du vill veta om Sarah Dawn Finer

24 jan, 2020 
Agnethe Alm
Sarah Dawn Finer på scen.
Sarah Dawn Finer är inte bara en folkkär artist utan numera också programledare i hela två SVT-program: Så ska det låta och Melodifestivalen. Här är allt du vill veta om henne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sångerskan och programledaren Sarah Dawn Finer, är född och uppvuxen i Sverige, men har både brittiskt och amerikanskt påbrå genom sina föräldrar. Sång och musikal har varit Sarah Dawn Finers liv sedan barnsben och hon har bland annat gjort en SVT-serie i musikalens tecken. I serien Sarah’s sound of musicals på sex delar reste hon till de stora scenerna på Broadway och West End och träffade de stora kompositörerna och de hårdast jobbande artisterna.

7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte vissteBrand logo
7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste

Sarah Dawn Finers karriär

I över tio år har Sarah Dawn Finer trollbundit svenska folket med sin starka och oklanderliga sångröst. Debutalbumet släppte hon 2007 och innan dess hade hon hunnit uppträda ihop med flertalet stora artister som bland annat Peter Jöback, 47, och Björn Skifs, 71. Och ännu fler artister hade hon hunnit köra bakom.

Annons

På debutskivan fanns låten I remember love, som också var hennes bidrag när hon för första gången ställde upp i Melodifestivalen 2007. Låten ledde henne då till en fjärdeplats i finalen och redan två år senare ställde hon upp igen med låten Moving on, som via andra chansen gick vidare till finalen i Globen. Där placerade hon sig på en sjätte plats.

De tävlar i Melodifestivalen 2020:

Just Melodifestivalen är något som Sarah Dawn Finer har haft en koppling till flera gånger efter framgången med hennes egna tävlingsbidrag. Bland annat har hon spelat den humoristiska rollfiguren Lynda Woodruff – en entusiastisk brittisk dam som jobbar inom Europeiska radio- och TV-unionen. Samma roll spelade hon när hon lämnade Sveriges röster i Eurovision song contest 2012. I fjol ledde hon Melodifestivalen tillsammans med Eric Saade, 28, Kodjo Akolor, 37, och Marika Carlsson, 45.

Men det är inte första gången som Sarah Dawn Finer är programledare för ett SVT-program. Sedan 2018 leder hon succé-programmet Så ska det låta på SVT 1. Rollen som programledare för programmet tog Sarah Dawn Finer över efter musikern Kalle Moraus, 55.

Annons

Blev mamma för första gången

Fram tills för ett par år sedan hade Sarah Dawn Finer inga längre seriösa förhållanden. Framför allt var det frustrerande för Sarah då hon redan 2009 berättade i tidningen Kupé hur hon drömde om att bli mamma.

– Jag längtar efter rutiner och stabiliteten man får med barn, sa hon då.

Efter några år slog drömmen äntligen in. 2017 avslöjade Sarah Dawn Finer på Instagram att hon och sambon Jonas väntade barn – och den 7 maj året efter föddes deras första barn. En dotter vid namnet Annie Grace Finer.

”Under söndagsmorgonen den 7:e maj föddes vår dotter Annie Grace Finer. Det var en skakig resa med ett lyckligt slut/början. Ett stort tack till all personal på BB Stockholm och alla andra som hjälp oss längst vägen. Min djupaste beundran går ut till alla som någonsin har burit eller fött barn. Och alla som jobbar på sjukhus med förlossning. Wow. Inga ord kan beskriva denna upplevelsen. Kärlek har ett namn och vi kallar henne Annie”, skrev hon då på Instagram.

Tuffa beskedet från läkarna

När det var känt att Sarah Dawn Finer skulle vara en av programledarna i Melodifestivalen 2019 gästade hon TV4:s Hellenius hörna. I programmet föll hon i tårar när hon började prata om ett läkarbesked som tog hårt på henne för några år sedan. En stor polyp på stämbanden gjorde det mycket svårt för henne att sjunga.

Foto: TT

Annons