Tone Sekelius blir första transpersonen i Melodifestivalen

Thomas Sekelius och Tone Sekelius.

Foto: TT, Kristian Pohl

Tone Sekelius kom ut som transperson i februari 2021. Nu blir hon den första transpersonen att tävla i Melodifestivalen som artist.

Tone Sekelius, tidigare Thomas Sekelius, slog igenom på Youtube och ställer nu upp som artist i Melodifestivalen 2022. Det blir första gången i mello för Tone och låter heter My way.

Se alla deltagare i Melodifestivalen 2022 här:

Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022
1:36

Efter reklamen: Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022

(1:36)

Slå på ljud

Sekelius blir även historisk som första öppna transperson på melloscenen som tävlar med ett eget bidrag. För trots att Melodifestivalen alltid varit populär i HBTQ+kretsar har aldrig en artist med transbakgrund tävlat i Melodifestivalen.

– Jag är väldigt glad att få den äran att vara den första som är med, säger Tone Sekelius till Sveriges radio.

Här är allt du vill veta om Tone Sekelius, som är 24 år gammal.

När blev Thomas Sekelius Tone Sekelius?

Den 22 februari 2021 kom Sekelius ut som transperson, när hon berättade om namnbytet från Thomas till Tone i en intervju. Samtidigt släppte hon videon Jag är trans på sin Youtube-kanal, som har över 300 000 prenumeranter, och en dokumentär, Mitt namn är Tone, på Discovery+.

Till Aftonbladet sade Tone Sekelius att hon har velat komma ut under två års tid.

– Men jag har inte känt mig redo. De senaste åren har jag gått igenom väldigt många olika faser. Sedan tonåren egentligen har jag alltid strävat efter ett kvinnligt ideal. Jag har haft en skev bild av min kropp och en väldigt skev relation till min kropp. Men det var bara ångest, jag har inte fattat vad det egentligen berodde på.

Är Tone Sekelius homosexuell?

Sekelius släppte 2017 singeln Awakening, som beskriver hur det var att komma ut som homosexuell. Senare har Sekelius mer hävdat att hon är pansexuell, vilket betyder att man känner en emotionell eller sexuell dragning till personer oberoende av biologiskt kön eller könsidentitet.

Se också: Transpersonen Kim födde barn – som pappa

Transpersonen Kim födde barn – som pappa
3:40

Efter reklamen: Transpersonen Kim födde barn – som pappa

(3:40)

Slå på ljud

Tone Sekselius singel One More In The Crowd blev officiell låt för Stockholm Pride 2017.

Tone Sekelius priser

Tone, som bland annat gjort sig känd för sina Youtubevideor om smink, kom tvåa i kategorin "Årets style" på Guldtuben 2016 och vann sedan kategorin "Årets HBTQ-youtuber" på QX Gaygalan 2017.

Sekelius har även vunnit kategorin "Årets stylevideo" på Guldtuben 2017.

Tone Sekelius låt

Låten som Tone ställer upp med i Melodifestivalen 2022 heter My way och är skriven tillsammans med hitmakaren Anders Wrethov, som bland annat varit med och skrivit vinnarlåtar som John Lundviks Too Late For Love och Tusses Voices men även ligger bakom mellolåtar som Kizungozungo och Hasse Anderssons Guld och gröna skogar.

Övriga artister och låtar i Melodifestivalen och artiklar om Melodifestivalen 2022 hittar du här.

Källa: Wikipedia, QX, Aftonbladet mfl