Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vad är fuldans? Så här fuldansar man!

24 feb, 2018 
Marcus Alm
Rolandz sjunger om fuldans i melodifestivalen
I deltävling fyra av Melodifestivalen 2018 är det dags för Rolandz att äntra scenen med sin låt Fuldans. Men vad är egentligen en fuldans? Vi förklarar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dansbandet Rolandz, med Robert Gustafsson som sin karaktär ”Roland” från filmen Torsk på Tallin i spetsen, slog igenom som pausunderhållning i Dansbandskampen år 2008.

Sedan dess har de gett ut tre album och varit ute på turné. Nu deltar de i Melodifestivalen för första gången med låten Fuldans.

Vad är fuldans? Vem fuldansar?
Robert Gustafsson med sitt Rolandz i Allsång på Skansen. Nu deltar de i Melodifestivalen med låten Fuldans. Bild: IBL Bildbyrå

– I texten skildrar vi att många inte kan dansa, men så dansar de ändå – och då uppstår fuldans. Vi vill att folk ska tänka ”den där vill jag höra igen, den där vill jag dansa till på lördag och den där ska jag spela i raggarbilen på väg till parken”, säger bandet till SVT.

Annons

Fuldans

Så vad är fuldans egentligen? Förmodligen har vi alla fuldansat någon gång i våra liv – eller åtminstone sett fuldans på nära håll. Vi har alla den vännen som inte kan dansa, eller den som tycker att det är mycket roligare att dansa fult och att få folk att skratta på klubben än att vara snyggast på dansgolvet. Båda dessa vänner är fuldansare.

”Dansen” är exakt vad du vill att den ska vara, det finns alltså inga steg att lära sig eller någon takt att hålla. Bara rör dig på dansgolvet så fult du kan, helst utan takt, och se när vänner och okända börjar skratta åt/med dig.

Den totala ironin i dansen ska inte gå att ta miste på, så dansa gärna till musik som är hopplöst ute och använd så yviga gester du bara kan.

Fenomenet fuldans har, förutom Rolandz medverkan i Melodifestivalen, lett till låtar, uttalanden från kulturministern (som självklart fuldansar) och en hemsida där man kan klippa in sina vänners ansikten på en docka som dansar.

Annons

Vill du lära dig att fuldansa? Så här gör man!

Se exempel i musikvideon till Eric Amarillos låt Fuldans.

Eller varför inte denna klassiker från Seinfeld?

Självklart har Sällskapsresan också hunnit med lite fuldans.

Melodifestivalen deltävling 4 från Örnsköldsvik sänds den 24 februari kl. 20.00 i SVT1.

Läs också:

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019

Här är alla artister i deltävling 4

Vad är shuffla? Samir och Viktor visar i Melodifestivalen!

Annons