Omtvistade sandalen – så tog klassiska skon över världen

Den enkla sandalen, som är praktisk i strandväskan, har varit omtvistad genom åren.
Nu är skon på modet – med en oväntad detalj.
Sandalen har länge klätt människans fot. Platt sula och en rem mellan tårna, det historiska skodonet vi i moderna termer skulle kalla för ”flip-flops”, går att spåra bak till cirka år 4000 f.Kr.
Historien om flip-flops – så blev sandalen en klassiker
Redan på gamla väggmålningar från forntida Egypten syns skon avbildat på faraoner
och sträcker sig historiskt även till andra delar av världen, med olika namn och varianter. Den som vill se en gammal sandalsula i verkligheten i dag kan bege sig till London – där
finns det äldsta bevarade paret, daterad till 1 500 år f.Kr, på British
museum.
Populär som strandsandal på 50-talet – då fick den namnet
I den gamla tidens "stringsandal" var materialen papyrus, palmblad eller stråhalm. Numera är det vanligen plast som gäller, eller gummi, och ett vanligt förekommande märke är det brasilianska Havaianas som startade toffeltillverkningen 1962.
Deras flip-flops var inspirerade av den japanska traditionella zori-sandalen, men tillverkad i gummi i stället för växtfibrer – och kom att bli en storexport. Från början gjordes de enbart i blått och vitt, men ett produktionsfel 1969 snurrade till paletten och plötsligt hamnade gröna skor i butikerna. En oväntad hit, och startskottet för fler färger.
Flip-flop-sandalens ökade popularitet i väst kom efter andra världskriget och under 50-talet var den flitigt använd som strandtoffel. Själva namnet ”flip-flops” sägs ha dykt upp först under 60-talet, möjligen från ljudet av sulan som klapprar mot hälen …
Trendiga sandalen 2025: flipflops med klack
Sedan dess har otaliga modeller dykt upp på marknaden.
Och nu är den åter på modet. Bland årets skotrender finns sandalen med – och har en ny twist i form av en liten taxklack.
Den enkla och enligt vissa praktiska skon har också skapat
viss debatt genom åren – om den är flipp eller flopp i alla sammanhang etikettsmässigt och huruvida den medför viss risk, både för fothälsa och ur snubbelperspektiv.
I italienska Cinque Terre har resenärer till och med riskerat böter om de använder flip-flops på de höga vandringslederna, skriver Daily record.
Källa: Independent, Havaianas, Svt