Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Smycken med djurmotiv prisvärda på loppis

01 sep, 2021 
Anna Chigot Eriksson
Till vänster flera smycken med djurmotiv, till höger svart halssmycke med isolitdetaljer.

Satsa på smycken från fablernas värld! Vad du än gillar i djurväg går det att hitta i form av broscher, hängen och ringar. Bäst av allt – vintagesmycken är väldigt prisvärt.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Så enkelt rengör du dina smyckenBrand logo
TV: Så enkelt rengör du dina smycken
Brosch föreställande katt i guld och glasstenar.
Annons

Den här coola katten i gulmetall och slipade glasstenar, cirka 5 cm lång, klubbades tillsammans med sex andra broscher för billiga 300 kronor hos Ekenbergs.

Åtta små djurbroscher.
Ett helt litet zoo.

Hos Crafoord Auktioner i Lund värderade man åtta djurbroscher till 800 kronor 2019. Se bara på larven på lövet – så söt! Längd 4–7cm.

Ädla stenar.

Ta en extra titt i lådorna med bijouterier nästa gång du är på fyndjakt, man vet aldrig vad som gömmer sig där. Har du tur är det något liknande den här ringen av 9 karat guld med diamanter och blå safirer. Klubbat pris på Crafoord Auktioner i Lund blev 1600 kronor 2019.

Annons
Till vänster ovalt svart halssmycke med hjort i silver, till höger rektangulärt svart halssmycke med två kameler och två palmer i isolit.

Något sådant här hade inte varit dumt att hitta för en billig peng längst ner i någon låda. Halsbandet i silver och isolit, som är en motsvarighet till bakelit, är märkt T. Wendt och från mitten av 1900-talet. Det runda hänget med motiv av ett hjortdjur och märkt T Wendt klubbades för en del år sedan hos Auktionshuset Kolonn. Högsta bud blev 350 kronor. Märket T Wendt kan vara en av tre olika guld- eller silversmeder som var verksamma i Skåne under olika perioder åren 1931–1978.

Annons
1. Krokodilbrosch med två nålar, ledad i flera led, 1980-tal. 2. Guldpläterat halsband från franska modehuset Lanvin som även lär finnas som armband, troligen 1980-tal. 3. Tredelad panterbrosch, en Cartier look-alike från 1980-talet. 4. Elefantbrosch av brons, 1980-tal. 5. Leopard- brosch av gul metall, 1980-tal. 6. Snigelbrosch från 1970- eller 1980-talet. Priserna låg på mellan cirka 900 och 2300 kronor.

Gapande käftar och smygande kattdjur. Här syns en samling djur som var salu hos Bernhard & Weiss Antikhandel för en tid sedan.

TV: Se 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
TV: Se 5 saker att tänka på när du går på loppis

Snabbfakta: Carat och karat

Guldets karat ska inte förväxlas med ädelstenens carat, förkortat ct. Karat anger mängden guld i en legering. Carat anger stenens vikt, där 1 carat motsvarar 0,2 gram. Internationellt anges oftare tusendelar när det gäller guld, vilket gör att missförstånd kan undvikas.

Annons