Smycken med djurmotiv prisvärda på loppis

Till vänster flera smycken med djurmotiv, till höger svart halssmycke med isolitdetaljer.

Foto: Christina Uhlin

Satsa på smycken från fablernas värld! Vad du än gillar i djurväg går det att hitta i form av broscher, hängen och ringar. Bäst av allt – vintagesmycken är väldigt prisvärt.

TV: Så enkelt rengör du dina smycken
1:01

Efter reklamen: TV: Så enkelt rengör du dina smycken

(1:01)

Brosch föreställande katt i guld och glasstenar.

Foto: Ekenbergs

Den här coola katten i gulmetall och slipade glasstenar, cirka 5 cm lång, klubbades tillsammans med sex andra broscher för billiga 300 kronor hos Ekenbergs.

Åtta små djurbroscher.

Ett helt litet zoo.

Foto: Craaford Auktioner

Hos Crafoord Auktioner i Lund värderade man åtta djurbroscher till 800 kronor 2019. Se bara på larven på lövet – så söt! Längd 4–7cm.

Ädla stenar.

Respektive auktionshus

Ta en extra titt i lådorna med bijouterier nästa gång du är på fyndjakt, man vet aldrig vad som gömmer sig där. Har du tur är det något liknande den här ringen av 9 karat guld med diamanter och blå safirer. Klubbat pris på Crafoord Auktioner i Lund blev 1600 kronor 2019.

Till vänster ovalt svart halssmycke med hjort i silver, till höger rektangulärt svart halssmycke med två kameler och två palmer i isolit.

Foto: auktionshuset Kolonn

Något sådant här hade inte varit dumt att hitta för en billig peng längst ner i någon låda. Halsbandet i silver och isolit, som är en motsvarighet till bakelit, är märkt T. Wendt och från mitten av 1900-talet. Det runda hänget med motiv av ett hjortdjur och märkt T Wendt klubbades för en del år sedan hos Auktionshuset Kolonn. Högsta bud blev 350 kronor. Märket T Wendt kan vara en av tre olika guld- eller silversmeder som var verksamma i Skåne under olika perioder åren 1931–1978.

Så rengör du smycken hemma – med proffsigt resultat

1. Krokodilbrosch med två nålar, ledad i flera led, 1980-tal. 2. Guldpläterat halsband från franska modehuset Lanvin som även lär finnas som armband, troligen 1980-tal. 3. Tredelad panterbrosch, en Cartier look-alike från 1980-talet. 4. Elefantbrosch av brons, 1980-tal. 5. Leopard- brosch av gul metall, 1980-tal. 6. Snigelbrosch från 1970- eller 1980-talet. Priserna låg på mellan cirka 900 och 2300 kronor.

Foto: Christina Uhlin

Gapande käftar och smygande kattdjur. Här syns en samling djur som var salu hos Bernhard & Weiss Antikhandel för en tid sedan.

TV: Se 5 saker att tänka på när du går på loppis
0:58

Efter reklamen: TV: Se 5 saker att tänka på när du går på loppis

(0:58)

Snabbfakta: Carat och karat

Guldets karat ska inte förväxlas med ädelstenens carat, förkortat ct. Karat anger mängden guld i en legering. Carat anger stenens vikt, där 1 carat motsvarar 0,2 gram. Internationellt anges oftare tusendelar när det gäller guld, vilket gör att missförstånd kan undvikas.