Nordens Paris: Utställning om NK:s franska damskrädderi

Till vänster: Den fantastiska dräktjackan av sidenrips är inlånad från Skansens klädkammare. Så vacker med sina snoddblommor och stråpärlsbroderier. Beställd av Märta Wiberg 1946. Till höger: Här visar chefskreatören Pelle Lundgren och en mannekäng tyger och modeller för kunderna i visningssalongen på Franska damskrädderiet på NK i Stockholm.

Att snubbla över en klänning från NK:s Franska damskrädderi på loppis vore såklart en dröm. Oavsett så kan du kolla in mängder av deras utsökta kreationer på Nordiska museet i Stockholm från och med i höst. En underbar modehistoria.

Om så du bara är det minsta lilla modeintresserad, missa inte Nordiska museets Nordens Paris – om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966.

Nordens Paris en hyllning till modeateljén

Utställningen, som öppnar den 17 september och är en hyllning till förstklassigt hantverk, visar ett hundratal plagg, massor med fantastiska bilder, filmer och berättelser om den pärlgrå modesalongen som var Stockholms flottaste scen för haute couture och Nordens ledande modeateljé när det begav sig.

Se också: 10 ikoniska outfits från filmer du aldrig glömmer

1:23

Efter reklamen: 10 ikoniska outfits från filmer du aldrig glömmer

(1:23)

Det var hit kungligheterna, societeten, yrkeskvinnorna och kändisarna vände sig för att måttbeställa sina garderober efter förlagor från franska modeskapare som Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent.

Drömmar. Spännande kombination med ljusblå cape av sidenrips till puderrosa klänning i sidencrêpe med gnistrande paljetter på axelbanden. Den vackra ensembeln är influerad av Cristobal Balenciaga och beställd av Maj Kalderén i början på 1960-talet. Den figurnära aftonklänningen av guldspets med gnistrande paljett- och pärlbroderier på axlar och höftparti har tillhört Ella Ros f Littorin. Den beställdes cirka 1941–42. I den axelbandslösa balklänningen kände man sig säkert som balens drottning. Tänk bara känslan av att dansa med den underbara vidden i sidentyllkjolen som skiftar i de vackraste toner från grått till rosa. Beställd av skådespelerskan Signe Jürgenthal 1957.

Ateljéns kunder anlände via en mytomspunnen guldhiss som gick från parfymavdelningen på bottenvåningen rakt upp till den sofistikerade och lyxiga modesalongen. Ryktet säger att det var lite som att besöka en filial till det riktiga himmelriket.

Objekt och fotografier från NK:s arkiv

Det här är första gången som många av objekten och fotografierna ställs ut. Utställningen som är en unik bit modehistoria bygger huvudsakligen på NK:s arkiv, vilket förvaltas av Nordiska museet, men här finns också ett femtiotal inlån från allmänheten och andra museer.

Cocktailklänningen av viskoscrêpe med stor rosett i midjan fick Gunnel Swedrup levererad 1955.

Helena Bonnevier

Inför utställningen kommer Nordiska museet ut med ett praktverk om NK:s Franska damskrädderi. Boken Nordens Paris är författad av modekritikern och kulturjournalisten Susanna Strömquist, som även är curator med gästanställning på museet.

Nordens Paris pågår fram till den 17 september 2022.

Så föddes Burberrys trenchcoat och Nova Check-rutan