Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vitt, vågat, vintage: Här är Nobelklänningarna vi minns!

30 okt, 2020 
Johanna Svan
Årets Nobelfest har ju blivit inställd på grund av coronapandemin. Istället gör vi en tillbakablick och minns alla festliga kreationer från tidigare år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Både kungligheter och andra gäster är ju alltid bländande vackra när det vankas Nobelfest i Blå hallen i Stockholms stadshus men vissa kreationer har stuckit ut lite extra!

Nobelklänningar vi minns från tidigare år

Victoria – historisk återanvändning

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria i Nobelklänningar

Drottning Silvia bar klänningen med rosa liv, grönt band i midjan och grå kjol i sidentaft 1995. När Victoria valde att återanvända den 2018 blev hon smått historisk – det var första gången en kunglighet använde en annan familjemedlems klänning under Nobelfestligheterna.

Annons

Se också: 5 gånger Victoria har burit Silvias kläder

5 gånger Victoria har burit Silvias kläderBrand logo
5 gånger Victoria har burit Silvias kläder

Madeleine – vågad urringning

Prinsessan Madeleine på Nobelfest i röd klänning

Prinsessan Madeleine har bjudit på flera fantastiska kreationer genom åren. Mest uppmärksammad blev nog den klänning med, för kungligheter, vågade urringning hon bar 2002 och som var det stora samtalsämnet dagen efter Nobelfesten.

Alice Bah Kuhnke – klänning av papper

Alice Bah Kuhnke i en vit klänning.

I en klänning med spektakulära ärmar gjorda av papper gjorde Alice Bah Kuhnke avtryck på Nobelfesten 2017. Alice Bah Kuhnke ville, med sitt klädval, sätta ljuset på Arktis och det faktum att isarna smälter.

Annons

Annie Lööf – tvådelat och färgglatt

Annie Lööf på Nobelfest i tvåfärgad klänning, grön och rosa.

Den djärva färgkombination i grönt och rosa som Annie Lööf bar på festen 2011 ansågs vara i skrikigaste laget. Vissa kallade den "vågad" medan andra jämförde henne med såväl Lisebergskaninen som Grodan Kermit.

Drottning Silvia – svartvit favorit

Drottning Silvia i en randig klänning.

Drottning Silvia stack ut på Nobelfesten 1993 med sin svart- och vitrandiga blåsa som pryddes med rosetter och volanger. Klänningen, som är designad av Nina Ricci, är en av drottningens personliga favoriter.

Annons

Sara Danius – en explosion i färg

Sara Danius i orange och rosa klänning.

Efter ett omtumlande år i Svenska Akademien gled Sara Danius (1962-2019) in i och dominerade festen med sin spektakulära klänning med intensivt rosa cape på Nobelbanketten 2018.

Lena Adelsohn Liljeroth – skotskrutigt

Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn.

2009 fick var det många som lade märke till den före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths röda klänning vid l kungamiddagen på slottet för Nobelpristagarna. Hennes val av skotskrutigt i kombination med en stor blomma fick både ris och ros.

Annons