105-åringen tävlar i löpning – slår rekord på 100 meter

Julia Hawkins

Foto: USA Track & Field

Julia Hawkins må vara 105 år gammal, men det hindrar henne inte från att kallas ”Hurricane” – alltså orkanen.
Trots att hon är mer än ett sekel gammal så springer Julia så snabbt på hundra meter att hon har slagit rekord för sin åldersgrupp.
– Jag tycker det är kul och jag gillar det, säger Julia Hawkins.

Man är aldrig för gammal för att nå sina mål – det visar 105-åriga Julia Hawkins, skriver Mental Floss.

Julia Hawkins kallas för ”Hurricane”, alltså ”orkanen” på svenska, för att hon vägrar sluta springa, sin höga ålder till trots. Nu har Hawkins slagit världsrekord i 100 meter för personer över 100 år. Hon passerade mållinjen med en tid på en minut, två sekunder och 95 hundradelar.

Se också: Löpcoachens bästa tips för att komma igång

2:47

Efter reklamen: Löpcoachens 3 bästa tips för när du börjar springa

(2:47)

”Hurricane”, som är från amerikanska delstaten Louisiana och har jobbat som lärare under hela livet, började tävlingsspringa för fyra år sedan, när hon var 101 år gammal. Det dröjde inte länge innan hon tog sitt första världsrekord för personer över 100 år, när hon sprang 50 meter på 46.07 sekunder.

105-åringens tips för att bli världsmästare

Julia Hawkins träningsschema består av att hon springer runt i sin egen trädgård. På grund av sin höga ålder är Julia emellanåt den enda som tävlar i löpartävlingarna, och får då utmana sina egna världsrekord. Hennes rekord på 100 meter i åldersgruppen 101 till 104 år blev dock slaget av konkurrenten Diane ”Flash” Friedman, på senior-OS i Michigan.

Se också: Styrkeguiden - tre enkla övningar för dina knän

1:39

Efter reklamen: Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina knän

(1:39)

Nu kommer Diane och Julia mötas i de amerikanska seniormästerskapen som hålls i Florida i maj nästa år – då kommer Julia Hawkins vara 106 år gammal.

”Hurricane” trycker på att det är viktigt att hålla sig hälsosam för att lyckas behålla ett världsrekord vid 105 års ålder.

– Var hälsosam och fortsätt spring. Jag kommer springa så länge jag lan. Jag tycker det är kul och jag gillar det.