Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

5 låtar av Magnus Uggla som vi aldrig glömmer

16 apr, 2020 
Elin Samuelsson
Artisten Magnus Uggla står på scen och lyfter armarna i luften.
Magnus Uggla har fyllt pensionär men verkar inte ha planer på att sluta uppträda.
Att ragga brudar är en sport, skvaller om Orup och Lotta Engberg får en att må illa och fyra sekunder är alldeles för kort. I inte mindre än 45 år har Magnus Uggla underhållit svenska folket med sina trallvänliga låtar. Här är fem av hans bästa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Magnus Uggla är popartisten med adelsbakgrund som gjorde sig känd på 1970-talet med sina satiriska, ärliga och råa texter. Sedan dess har han släppt 18 album med singlar som för alltid kommer vara en del av svensk pophistoria. Vi har listat våra fem favoriter!

1. Varning på stan

Kanske är det inte låtens titel, utan öppningsfrasen ”Let's go, let's go, let's go, let's go, let's go ner på stan” som fastnat i huvudet genom åren? Ugglas genombrottslåt släpptes 1977 och är en av artistens mest kända.

Artisten Magnus Uggla på 1970-talet med stort lockigt hår.
Den karakteristiska frisyren har hängt med i alla år: Foto: Leif Åkerström/TT

Men med öknamn på kvinnor som ”liket” och ”skatan” och fraser som ”att ragga brudar har för oss blitt en sport” ansågs låten av många vara sexistisk och anmäldes till Radionämnden. Men det hindrade inte Varning på stan från att hamna på andra plats på den svenska singellistan, och hiten trallas av många än i dag.

Annons

2. Ska vi gå hem till dig

Det var Magnus Uggla som gjorde kärleksballaden om olycklig ungdomskärlek känd 1987. Men låten är skriven av proggaren Lasse Tennander, som gav ut den redan 1974.

Inspirationen fick han efter att ha sett en film av Lasse Hallström med Brasse Brännström i en av rollerna. Tennander tyckte att filmen skildrade det liv han försökte leva i början av 70-talet, med diskotek och på ständig jakt efter kärlek.

3. Kung för en dag

I slutet av 1990-talet var det nog många som skrålade ”man é kung, kung, kung i baren!” en löningsfredag på krogen. I musikvideon syns en överförfriskad Olle Sarri parta loss med Helena af Sandeberg och Vanna Rosenberg när lönen trillar in på kontot den 25:e. För då smäller det ju, enligt Magnus Uggla!

Artisten Magnus Uggla sitter bekvämt tillbakalutad i en fåtölj.
Magnus Ugglas släppte sin första skiva för 45 år sedan.

Låten låg på Svensktoppen i åtta veckor hösten 1997 och både Petter och Sylvia Vrethammar har gjort tolkningar på låten i Så mycket bättre.

Annons

4. 4 sekunder

Många av Ugglas texter handlar om att festa och att ragga tjejer. Men när han väl lyckas få napp och hamnar i sänghalmen med en sexig blondin går lite lite väl snabbt, enligt poplåten från 1993. Uggla måste tänka på tråkig idrott för att ens hinna tillfredsställa sin partner!

Kanske är ett av Ugglas framgångskoncept att sjunga om sådant som många känner igen sig i…

5. Jag mår illa

Magnus Uggla läser skvallerpressen 1989 och mår illa av hur kändissverige visar upp både det ena och det andra ur sina privatliv. Han mår så till den grad illa av Emilio Ingrosso som kysser Pernilla Wahlgren, av Björn Borg som bråkar med flickvännen Jannike Björling och av Lotta Engberg iklädd raffset att han lägger en pizza och går ut.

Källor: Wikipedia, Youtube, Sveriges Radio

Se också: Så mycket bättre 2021 – alla artisterna

Så mycket bättre 2021 – här är alla artisterBrand logo
Så mycket bättre 2021 – här är alla artister
Annons