Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

5 låtar vi minns av Tomas Ledin (och historierna bakom)

09 feb, 2022 
Henrik Högström
Tomas Ledin på scen
Tomas Ledin är, för många, mannen som tonsätter svensk sommar. Det är värme, risk för regn och läge för kärlek. Här är fem låtar från en gedigen karriär och historierna bakom.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ledin har, med åren, byggt upp en trogen lyssnarskara. Nu håller han fest med fansen för att fira sin 70-årsdag på Avicii Arena 25 februari. Som bekant var även SVT intresserade av att nyttja arenan det datumet till Melodifestivalen. Men jubilaren avlivade resolut de spekulationerna.

"Skulle jag svika er som, från norr till söder, reser till huvudstaden just på min födelsedag? Svika er, runt 10 000 glada, som kommer till firandet av min stora dag? Jag tror inte det", skrev Ledin på Instagram.

Tommy Körbergs kritik av Tomas Ledin

Även om Ledin är folkets man har han inte alltid vunnit kritikernas gunst. Ibland har han anklagats för att vara banal. Bland annat av Tommy Körberg som vid upprepade tillfällen sågat kollegans texter.

– Musiken och texter har en gyllene syntes. Det är många som missat det, inte bara Tomas. Jag vet inte vad han skriver för texter nuförtiden, det har jag ingen aning om, det har jag inte orkat lyssna på, men det är allmänt känt hos många i branschen att när man läser hans texter så blir man väldigt full i skratt, säger Körberg till Expressen 2018.

Annons

Ledin själv valde att inte kommentera bredsidan. Och av publikens kärlek att döma så finns det andra åsikter än Tommy Körbergs. Tomas Ledin sjunger uppenbarligen om något många kan relatera till och som många berörs av.

– Så den kritiken har jag tagit lätt på, sa Tomas Ledin i en intervju med TV4 i samband med att biografin, skriven tillsammans med Anders Nilsson , "Inte ett moln så långt ögat kan nå" släpptes (Bonnier fakta)

Tar de vardagliga känslorna på allvar

I förordet till boken skriver Lena Andersson om sin upplevelse av Ledins musik. Och hon tar fasta på att de rader, som av vissa skälls för att vara banala, också fångar något självklart som få kan förmedla.

"Därför att ingen tar de vardagliga känslorna på lika stort allvar som Tomas Ledin, förstår vad de betyder och vad det innebär att de delas av så många att de kallas banala".

Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

5 låtar vi minns av Tomas Ledin

Sensuella Isabella

Singel från 1981 med Benny Andersson på keyboard. Nådde en fjärdeplats på singellistan när det begav sig och är en given livefavorit. När musikalfilmen "En del av mitt hjärta", baserad på Ledins musik, släpptes 2019 spelade Malin Åkerman huvudrollen som Isabella.

Annons

En "lekfull klackspark" som Ledin skrivit hemma i källaren. Blev en folkparkshit redan samma sommar. Tål definitivt att sjungas med i.

"Sensuella Isabella, du sa A jag säger B

Det är försent att avbeställa

Min erotiska sufflé

Jag viskar artigt i ditt öra: "Får man förföra?"

Just nu

Tomas Ledins femte och sista försök i Melodifestivalen blev vinst. Ett deltagande han "skohornade in" mellan sina åtagande som körmedlem på Abbas pågående världsturné. I den europeiska finalen i Holland tog Ledin plats på scen som det anstår en rockartist bland schlagerhermelinerna. Skinnstass och en djärv mikrofonhantering. Det kunde dock slutat i katastrof när sladden till micken lossnade mellan första och andra versen. Men vill man känna "blodet som pulserar" så gäller det att leva "Just nu!"

I natt är jag din

Kärleken är bekant mark i Ledins poplyrik. " I natt är jag din" är ju bara en i raden av ett pärlband av låtar på samma tema (och ett samlingsalbum som heter "Sånger att älska till 1972-1997 "). Tomas Ledin bjuder på sin kropp "serverad på silverfat" och rimmar med "grannens radioapparat" i den här publikfavoriten från 1977. Hans producent ville egentligen att låten skulle spelas som en pianoballad á la Tom Jones men Ledin tog strid för gitarrerna. Responsen i folkparkerna skulle visa att upphovsmannen hade rätt.

Annons

Sommaren är kort

Oavsett om du är ett skolbarn, medelålders småbarnsmamma eller pensionär som njuter av livet. Du har hört Sommaren är kort någon gång. Låten skapades en varm sensommarkväll på tidigt 80-tal. Ledin kom på melodin och frasen "Sommaren är kort, det mesta regnat bort" under en paus från folkparksturnéerna. Melodin skickades in för uttagning i Melodifestivalen men nobbades. Och den var egentligen inte påtänkt i startuppställningen till skivan Gränslös (1982) heller. Men under arbetet föreslog en ljudtekniker "den där sommarlåten" och en klassiker såg dagens ljus.

En del av mitt hjärta

Låtidén hade funnits ett tag men inte kommit loss. Ett möte med vänner som han inte sett på ett bra tag på en fest löste knutarna: "Tomas, vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dig? Det var alldeles för länge som vi sågs". En gammal kärlek kan också ha dykt upp och inspirerat under arbetet, har Tomas Ledin berättat. Låten hamnade på skivan Tillfälligheternas spel 1990. Efter att den börjat spelas på radion kom en man fram till Ledin på gatan i Stockholm, tackade för låten och sa att den handlade om hans liv.

"En reaktion som hans är nog det finaste man kan få höra som låtskrivare", säger Tomas Ledin i SS"Inte ett moln så långt ögat kan nå".

Annons