Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hollywoodstjärnan Malin Åkerman aktuell i filmen ”En del av mitt hjärta”

12 dec, 2019 
Amanda Taawo
Porträtt av Malin Åkerman som är aktuell i filmen En del av mitt hjärta som baseras på Tomas Ledins låtar.
Skådespelaren Malin Åkerman har synts i amerikanska storfilmer och i tv-serier. Nu är den svenska Hollywoodstjärnan aktuell med sin första roll på svenska.
– Om det så bara blir en enda gång. Även om den här filmen inte kommer att ta mig framåt i Amerika, men det här här något jag gör för mig själv och för min själ.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är nästan svårt att inte säga Sensuella Isabella utan att samtidigt nynna fram orden från Tomas Ledins låt med samma namn. Den kopplingen kom inte naturligt för Hollywoodstjärnan Malin Åkerman, 41. Hon är visserligen född i Sverige men har vuxit upp i Kanada och USA och har inte haft något förhållande alls till Tomas Ledin eller hans hits, som Sommaren är kort eller En del av mitt hjärta.

Malin Åkerman om relationen till Tomas Ledin:

Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"Brand logo
Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"

Nu är hon högaktuell som Isabella i den romantiska musikalfilmen En del av mitt hjärta som har premiär i Sverige på juldagen bygger på just låtar av Tomas Ledin.

– Och nu har vi en underbar vänskap Tomas och jag, säger hon och skrattar.

Malin Åkerman. Aktuell i musikal med Tomas Ledins låtar
De svenska replikerna var en utmaning: – Jag pratar inte svenska varje dag. Här är det vissa uttryck som jag faktiskt aldrig har hört. Foto: Niklas Maupoix

Utmaning med svenskan

Vi träffar Malin i Ingrid Bergmans svit på Grand Hôtel i Stockholm över en kopp te – kaffe har hon slutat dricka. En koffeinkick är inget hon behöver, säger hon. Hon har rest från Los Angeles där hon bor för ett kortare besök i Sverige. Inspelningen av musikalfilmen är färdig och det här är hennes första svenska film:

Annons

– Det har varit en lång resa till att komma till en svensk film, jag har fått många olika erbjudanden och manus men ibland har tajmingen inte varit rätt. Så kom det här manuset och jag tyckte det var så välskrivet. Jag kunde inte lägga ifrån mig manuset, säger hon och ursäktar sig för att hon ibland blandar svenska med engelska när hon berättar:

”Jag har velat göra något i Sverige och det här var spännande att få vara med om och uppleva”

– Man vet inom de första 20 sidorna om man vill fortsätta läsa eller inte. Och det ville jag. Jag har velat göra något i Sverige och det här var spännande att få vara med om och uppleva. Om det så bara blir en enda gång. Även om den här filmen inte kommer att ta mig framåt i Amerika, men det här här något jag gör för mig själv och för min själ. Det är också en kul utmaning att få göra något på svenska.

Utmaningen var bland annat att just lära in repliker på svenska:

Malin Åkerblom är aktuell i filmen  "En del av mitt hjärta" baserad på Tomas Ledins låtar
Malin spelar Isabella i filmen En del av mitt hjärta som baseras på Tomas Ledins låtar.

– Jag använder inte svenska ord varje dag och jag pratar inte heller svenska varje dag. Här är det vissa uttryck som jag faktiskt aldrig hört. Det tog lite längre tid att lära in än på engelska. Och även om jag vet att i Sverige är det här en påkostad film så kändes det som att spela in en independentfilm. Storfilmer i USA, då är det budgetar på 100 miljoner dollar. Det är galet. Så när man ser den här filmen och slutresultatet märks det ju att så många miljoner behövs det inte för att göra en bra film.

Annons

Tomas Ledin om låten En del av mitt hjärta

Så skapade Tomas Ledin "En del av mitt hjärta"Brand logo
Så skapade Tomas Ledin "En del av mitt hjärta"

Stolt över sitt svenska ursprung

Hon skrattar ödmjukt över att hon här i Sverige kallas vår svenska Hollywoodstjärna. Och såklart är hon stolt över det.

– Jag känner mig som att jag hör hemma lite varstans. Jag är i grunden svensk och hela min släkt är svensk och den svenska kulturen sitter i mig. Jag är inte amerikansk, jag märker att jag blivit uppvuxen på ett helt annat sätt. Det är mycket friare tankar här på ett annat sätt, mina värderingar, mina tankar och moral är mer svenska. Men som person känner jag mig kanadensisk, de är “mitt folk” för det var dem jag växte upp med.

Malin Åkerman är aktuell i "En del av mitt hjärta”
I framtiden vill Malin Åkerman gärna göra fler filmer i Sverige. Foto: Veronica Kindblad

För Malin, som föddes i Stockholm, var bara två år gammal när föräldrarna flyttade till Kanada där pappa Magnus hade fått jobb. Sedan dess har Malin aldrig bott permanent i Sverige, men hon har fortfarande kvar sitt svenska medborgarskap.

Annons

”Som person känner jag mig kanadensisk, de är “mitt folk” för det var dem jag växte upp med”

Efter några år skilde sig föräldrarna, hennes pappa flyttade tillbaka till Sverige och Malin stannade kvar hos mamma Pia i Kanada.

Hennes pappa gifte snart om sig i Sverige och Malin fick två systrar: Mikaela och Jennifer. Och när även hennes mamma gifte om sig i Kanada fick Malin en lillebror: Marcus. Men mammans äktenskap höll inte och för Malin som var tonåring då var det en inte en helt lätt tid.

”Under mina tidiga tonår gick mamma in i en depression”

– Under mina tidiga tonår gick mamma in i en depression. Det förstår jag bättre nu, hur svårt det måste ha varit för henne att vara deprimerad och ha barn som man måste ta hand om. För mig var det ju så att jag var orolig för min mamma. Det är inte kul att se sin mamma ledsen. Det blev lite förvirrande, för jag visste inte hur jag skulle bete mig eller göra. Men i dag mår hon bra och vi har bra kontakt, förklarar hon.

Annons

Flyttade hemifrån som 16-åring

Redan vid 16 års ålder flyttade Malin sedan själv till Toronto för att försöka sig på att jobba som modell.

– Jag fick växa upp lite för tidigt, men det var samtidigt spännande.

Innan dess hade hon gjort ett försök att flytta till sin pappa i Sverige.

– Då var jag runt 13 år gammal, men det var en svår tid för en tonåring. Jag hade så fina vänner i Kanada. Att komma till Sverige och försöka få nya vänner som redan hade lång historik och sina grupper. Det var svårt att komma in i det. Så jag gjorde ett försök och jag älskade min pappa, men mitt hem var i Kanada. Jag var alltid två månader varje sommar hos pappa, och på jul och sportlov. Så jag har spenderat mycket tid här i Sverige och med min stora familj.

Väl tillbaka i Kanada och flytten vid 16 år till Toronto ledde till modelljobb men också studier vid universitetet där Malin hade drömmen om att utbilda sig till barnpsykolog. Men även en längtan att prova på skådespeleriet. Malin bestämde sig snart för att satsa på det och flyttade till Los Angeles. Hon hankade sig fram, funderade på att ge upp och flytta hem igen, men jobbade som servitris, bodde hos vänner, samtidigt som hon sökte olika roller.

Annons

Genombrott i The heartbreak kid

Efter olika mindre roller gick det snart bättre 2007 då hon spelade mot stjärnan Ben Stiller i The heartbreak kid:

Malin Åkerman och Ben Stiller i The heartbreak kid
Mot Ben Stiller i The heartbreak kid. Foto: TT

– Det var mitt genombrott. Sedan gjorde jag en romantisk komedi vartannat år så jag höll mig kvar. Och det var roliga roller att spela, säger hon.

Som den i Trubbel i paradiset från 2009 mot Vince Vaughn, där inspelningsplatsen var på en paradisö:

– Ja, vem vill inte spela in en film på Bora Bora. Det var helt fantastiskt! minns Malin.

I dag tio år senare är hon en etablerad skådespelerska i Hollywood, men det betyder inte att hon kan slå sig till ro:

Annons

– Det är en hård konkurrens och man vet aldrig var man står. Och även om jag inte tror att jag ska bli utan jobb finns det alltid en oro för när man ska få nästa jobb. Jag får gå på auditions och söka roller också om det är större filmer som många vill vara med i, även om man gillar mig kanske jag inte är rätt just för den eller den rollen. Men det är okej och gör även att jag kämpar mer och förhoppningsvis växer som människa och skådespelerska. Jag vill också gärna komma framåt och gå vidare i utvecklingen med olika projekt. Jag skulle vilja jobba med fantastiska regissörer som The Coen Brothers eller Steven Spielberg, att få komma in där, det är min dröm!

Malin Åkerman och Vince Vaughn i Trubbel i paradiset. Foto: TT

Vänner efter skilsmässan

Men om vi backar bakåt till början av år 2000 när Malin sökte roller som skådespelare i Los Angeles, det var också då hon träffade sin dåvarande man, musikern Roberto Zincone. Det var även då hon fick jobb som sångerska i hans band The Petalstones. Efter många år tillsammans och som gifta skilde de sig 2013, två månader efter att sonen Sebastian fötts.

Annons

– Det var en process och klart att det var svårt. Man önskar ju aldrig att man ska skilja sig. Samtidigt var det en intressant process. Jag hade blivit mamma och vi gick skilda vägar, vi var bättre som kompisar, absolut. Det var självklart en sorg i början.

– Men jag hade så många fina kompisar, och där ser man verkligen vem eller vilka man har i sitt liv.

Under den svåra tiden flyttade en av Malins bästa väninnor in till henne och sonen Sebastian:

”Jag hade blivit mamma och vi gick skilda vägar”

– Hon hjälpte mig med min son och bodde med oss nästan ett och ett halvt år. Det var fantastiskt. Jag hade förlorat en man men alla mina vänner fanns där för mig. Det blev ändå en rolig tid och jag fick en underbar början med min son.

– Även jag och hans pappa har en jättebra relation, han gillar min nya man också, så det kunde inte bli en bättre lösning.

Annons

Och nya kärleken, Jack Donnelly, även han skådespelare, träffade hon tack vare systern Jennifer som också bor i Los Angeles och var den som sammanförde dem.

– Jennifers man Tom är vän med Jack sedan många år. Tom och Jack gick på samma dramaskola i England för tretton år sedan. Så varje gång Jack kom till Los Angeles så hängde han mycket med Tom och Jennifer. Jag hade känt Jack i kanske fem år, men inte så jätteväl. Vi sågs på middagar tillsammans med andra eller bara hängde, men det var inget mer med det. Han var en trevlig kille men jag var inte alls intresserad då. Jag gick igenom skilsmässa och var mamma. Tanken fanns inte.

Plötsligt såg jag Jack i ett annat ljus

Gifte sig med Jack Donnelly i Mexiko

Men Amor ville annorlunda. Och förra året gifte sig Malin och Jack på en paradisstrand i Mexiko.

– Han hade kommit ur ett dåligt förhållande och jag hade gjort mycket rannsakan och gått igenom mitt. Så jag var bara redo. Helt plötsligt såg jag honom i ett helt annat ljus. Det är så coolt när man känt någon ett tag och så helt plötsligt så tittar man på honom med andra ögon och tänker “Men är det du?”.

Malin Åkerman tillsammans med sin skådespelande man Jack Donnelly.
Malin är gift med Jack Donnelly som också är skådespelare. Foto: TT

Man kan säga att det varit en del kärlekshistorier som präglat Malins liv under de senaste åren. Och efter musikalfilmen En del av mitt hjärta, som handlar om en hel del romantiska förvecklingar, ser Malin fram emot att få göra mer film i Sverige. Och gärna med regissören som hon hyllar, Edward af Sillén, som bland annat har skrivit manus tillsammans med Daniel Rehn till Helena Bergströms film En underbar jävla jul:

– Det hoppas jag. Jag skulle göra vad som helst med Edward!

Foto: Veronica Kindblad, Niklas Maupoix, Tommy Holl/ TT, Karin Törnblom/TT och TT

Annons