Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

5 saker du (kanske) inte visste om Lars Lerin

20 nov, 2020 
HANNA CARLSSON
Lars Lerin i grön kofta med en adventsstjärna framför en julgran.
Lars Lerin är konstnär, författare och nu aktuell som årets julvärd 2020. Vi listar sakerna du kanske inte visste om Lars Lerin – som relationen till hans mamma eller hur han och maken Junior träffades.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han har vunnit Augustpriset 2014 för fackboken "Naturlära" och TV-priset Kristallen 2016 för sin medverkan i SVT-serien "Vänligen Lars Lerin". Dessutom har han ett eget museum, Lars Lerin-museet Sandgrund i Karlstad. Om inte det vore tillräckligt är han också aktuell med TV-programmet "Lerins sommarö" och nu som SVT:s julvärd 2020. Men vem är egentligen Lars Lerin? Vi listar sakerna du kanske inte visste om den folkkära profilen.

5 saker du kanske inte visste om Lars LerinBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Lars Lerin

5 saker du (kanske) inte visste om Lars Lerin

1. Han har bott i Lofoten i 13 år

Efter att ha sett målningar och läst böcker fick Lars en längtan till Nordnorge. Han drogs dit på grund av den vackra naturen men stannade kvar när han fann kärleken i förre partnern Yngve Henriksen. Lars har senare beskrivit livet i Norge som destruktivt. Han kom djupare och djupare ner i träsket med alkoholmissbruk och lugnande tabletter.

– Man blir galen om man tar tabletter och dricker sprit för man tror man ska bli lugn. Jag slängde ut grejer genom fönstret och gick ut i morgonrock. Jag var väl inte riktigt där mentalt under den perioden, sa Lars Lerin i Skavlan 2015.

Annons

2. Hade planer på att skapa ett rehab för skadeskjutna tigrar i Inden

När Lars Lerin i ett avsnitt av Skavlan får frågan om vart han rest som längst i syfte att finna kärleken berättar konstnären hur han träffade en man från Indien på nätet och hur de hade planer på att öppna ett rehab för skadeskjutna tigrar i Indien. När paret skulle ses för första gången tog det dock stopp.

– Jag flög till Indien över en helg för att träffa honom. Men redan på flygplatsen förstod jag bara genom vår ögonkontakt att det inte riktigt stämde. Sedan fick jag magsjuka så fort jag kom fram så det slutade med att han fick mata mig med mint-välling inne på hotellrummet samtidigt som han fick fixa en biljett hem till mig.

3. Lars träffade maken Junior genom sin granne

Lars Lerin träffade sin brasilianske make Junior, eller Manoel Marques Lerin som han egentligen heter, genom sin granne. Grannen var nämligen gift med en brasilianska som kände Junior och som hjälpte paret att få kontakt över nätet. Eftersom Junior inte kunde prata svenska och Lars inte pratade portugisiska kunde de bara kommunicera genom kroppsspråk och vinkade mest till varandra över skärmen. Lars Lerins guddotter gjorde sedan dokumentärfilmen "För dig naken" som berör Lars och Juniors första tid ihop.

Annons

Ur dokumentärfilmen "För dig Naken": Lars Lerin och Junior träffas för första gången på Arlanda.

3. Lars lät Junior bo hos grannen – i tre månaderna

När paret träffades för första gången var det på Arlanda och i samma veva var det också bestämt att Junior skulle flytta hem till Lars. Men trots att Lars senare berättat att han kände kärlek vid första ögonkastet blev det en knagglig början för paret. Och i Malou efter tio berättar Lars att han körde iväg Junior till hans granne när han kände att han inte orkade mer.

– I tre månader fick jag bo hos grannen, berättar Junior, samtidigt som han förtydligar att Lars kom och hälsade på honom varje dag.

4. Lars Lerins mamma är en av hans närmaste vänner

Lars har tidigare beskrivit att han inte känner något behov av att ha vänner eller ens att ha roligt för den delen.

– Jag trivs bäst med att ha tråkigt i min ateljé, säger Lars i en intervju.

Men en av hans närmaste vänner är dock hans mamma. När Lars väl kom ut som homosexuell var dock mamman inget vidare stöd för sonen, något de har pratat igenom och tagit sig förbi idag.

Annons

– Det var så dumt det där, och det tycker ju mamma nu också, men hon gjorde det för att hon på något vis ville skydda mig från att få det besvärligt. Vi har försonats kring det där för länge sedan. Och samtidigt som hon var så jobbig knöts det otroligt starka band mellan oss. Vi har det här med nerverna och skörheten gemensamt, hon och jag, sa Lars Lerin till sajten Senioren 2018.

Idag pratar Lars med hans mamma flera gånger om dagen och beskriver de två som själsfränder.

5. Lars ägde en hund – under en vecka

Lars är en riktig kattmänniska och han har idag två katter, Silling och Mimi, som bor i hans ateljé. Han har även skrivit en barnbok som är inspirerad av hans kärlek för katterna. Boken "Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter" kom ut tidigare i år.

Men en gång i tiden testa faktiskt Lars på livet med hund. Det varade dock inte så länge, då Lars en vecka senare sålde hunden på Blocket.

– Den skulle ha någon sorts bekräftelse. Den bara satt och såg på mig hela tiden. Då är katter bättre, de klarar sig själva, sa Lars i Skavlan 2015.

Det här är Lars Lerin:

Namn: Lars Ivar Lerin

Ålder: 66 år

Gör: Konstnär och författare. Har också blivit folkkär genom TV-programmen Vänligen Lars Lerin, Lerins lärlingar och Lerins sommarö. Är nu aktuell som julvärd i SVT.

Familj: Maken Junior, barnen Rafael, 5, och Gabriel, 4. Katterna Silling och Mimi.

Bor: Hammarö utanför Karlstad

Källa: Skavlan, Senioren, Malou efter tio

Annons