5 saker du kanske inte visste om norska kronprinsessan Mette-Marit

Bilden visar kronprinsessan Mette-Marit av Norge.

Foto: TT

Mette-Marit är den vanliga flickan som blev förälskad i en kronprins. Efter det gick det som i sagorna – hon blev kronprinsessa och flyttade in på slottet.

I sagorna får kronprinsessan sin kronprins, slottet och halva kungariket. Mette-Marit fick inte bara kungariket, utan hon gick även rakt in i norrmännens hjärtan. Mette-Marit är idag en av Europas mest populära kungligheter.

Här är 5 saker du kanske inte visste om henne.

Mette-Marit var tränare i volleyboll

Hon är född som en vanlig flicka i norska Kristiansand den 19 augusti 1973, som Mette-Marit Tjessem Höiby. Hennes föräldrar är Sven O. Höiby och Marit Tjessem.

Mette-Marit föddes 1973 i Kristiansand, där hon också bodde tillsammans med sina föräldrar, sin syster och två bröder, under sin uppväxt.

Hennes huvudintresse som ung var volleyboll, och i gymnasiet deltog hon aktivt både som spelare, domare och tränare för yngre lag. Hon tillbringade mycket tid med sin familj i kuststaden Setesdal där hon ägnade sig åt sitt andra fritidsintresse segling.

Under sin tid som student på gymnasiet tillbringade Mette-Marit sex månader i Australien. Där studerade hon på Wangaratta High School i Victoria som utbytesstudent innan hon kom tillbaka till Norge. Åter tillbaka till Norge avslutade hon gymnasiet och började arbeta som servitris. Samtidigt som hon arbetade läste hon högskoleförberedande kurser.

Så lever prins Carl Philips ex-flickvänner Emma och Wiveka idag

Flickan som blev kronprinsessa

Mette-Marits liv är som tagen ur en saga. 1999 besökte hon en konsert i Kristiansand och på samma tillställning befann sig kronprins Haakon Magnus av Norge. Ett år efter att de möttes flyttade de ihop, och den 1 december 2000 blev de förlovade. De gifte sig 25 augusti 2001 i Oslo domkyrka, då hon också blev kronprinsessa av Norge. En av de första uppgifterna hon fick som kronprinsessa var att komplettera sina högskolestudier och få en masterexamen i Executive Management.

Läs också: Prins Harry och Meghan Markel - parets kärlekshistoria
2:55

Efter reklamen: Läs också: Prins Harry och Meghan Markel - parets kärlekshistoria

(2:55)

Mette-Marit följer traditioner

Traditionen med att använda slottet Skaugum som residens för kronprinsparet har gått i arv, och idag är det kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit som bor på Skaugum. Slottet ligger utanför Oslo vid Oslofjorden.

Mette-Marit är mamma till 3 barn

Hon bor tillsammans med sin flicka och sina två pojkar på Skaugum. Men det är bara de två yngsta barnen som är födda som prins och prinsessa.

Hennes äldsta son heter Marius Borg Höiby och är född den 13 januari 1997. Han föddes när Mette-Marit var tillsammans med hans pappa Morten Borg.

Hon har en dotter, prinsessan Ingrid Alexandra som är född 21 januari 2004. Kronprins Haakon är pappa till hennes dotter och hennes yngste son.

Mette-Marits yngste son är prins Sverre Magnus som föddes den 3 december 2005.

Här är kungligheternas älskade husdjur

Mette-Marit lider av en kronisk sjukdom

Mette-Marit lider av en allvarlig men dold sjukdom. Det har gått tre år sedan hon diagnosticerades med den kroniska sjukdomen lungfibros, och hon har sedan dess nästintill fullständigt dragit sig tillbaka från offentligheten och kungliga uppdrag.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit när hon för ett par år sedan gick ut och berättade om sin sjukdom.

Sjukdomen gör henne svag och hon har svårt med sin andning och sin ork. Den gör också att Mette-Marit på sikt kan tvingas till en lungtransplantation för att bli bättre.

Vad är lungfibros?

Lungfibros innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna vilket gör lungorna stela.

Kronisk lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad och man får svårare och svårare att andas, till slut kan den sjuke bli andfådd bara av att ligga ner.

Idiopatisk lungfibros, vilket är den vanligaste sorten, hade tidigare en rapporterad medianöverlevnad på 35 år.

Lungtransplantation kan sannolikt förbättra prognosen. Enligt Hjärt- och lungfonden finns det individer som lever 10 år efter diagnos och ännu längre med lungtransplantation.

Bilden visar kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge

Foto: TT

Källor: Wikipedia, Svensk Damtidning, Hello Magazine, Allt om kungligt