Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Här är kungligheternas älskade husdjur

09 mar, 2022 
Heidi Ljungdahl
Kronprinsessan Victoria med hunden Rio, och Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med hunden Siri.
Kronprinsessan Victoria med hunden Rio. och Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med hunden Siri.
När kung Carl Gustaf var ung hade han hundar. Senare år har vi sett hela kungafamiljen med hundar. Men de är inte ensamma om att ha en familjemedlem med päls. Kungligheterna hos våra granländer är lika förtjusta i hundar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att hunden är människans bästa vän har man hört många gånger. Det är inte bara du och jag som älskar hundar. Även många kungligheter är hundälskare och har hundar som husdjur. Här listar vi några fyrfota vänner som springer runt på de kungliga slotten i Europa.

Se också: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Se också: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

Svenska kungaparet och hunden Brandie

Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia har synts på många bilder genom åren med hundar springande bredvid sig. Den senaste är Brandie, som är en fem år gammal bayersk viltspårhund. Brandie är född på Sveriges nationaldag och kan fira sin födelsedag genom långa härliga vandringar runt Drottningholm slott.

Annons
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf på promenad med hunden Brandie.
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf på promenad med hunden Brandie.

Kronprinsessan Victoria och Rio

Vår svenska kronprinsessa Victoria är även hon en älskar av hundar. Sedan 2020 har hon en trogen familjemedlem i Rio som är av hundrasen cavapoo.

Kronprinsessan Victoria med hunden Rio.
Kronprinsessan Victoria med hunden Rio.

Carl Philip och Sofia med hunden Siri

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia älskar hundar så mycket att de år 2013 gemensamt skaffade en fläckig borderterrier. Den lilla söta Siri kompletterar familjen där hon springer runt på Villa Solbacken och busar med de gulliga prinsarna Gabriel,Julian och Alexander.

Annons
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med borderterriern Siri.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med borderterriern Siri.

Kronprins Haakon och Mette-Marit med hunden Milly Kakao

Tittar vi på de norska kungligheterna så hittar vi hundar även där. Kronprinsfamiljen har en labradoodle. Milly Kakao busar gärna runt med prins Sverre Magnus och prinsessan Ingrid Alexandra på herrgården Skaugum. Under många år fanns även Milly Kakaos mamma Muffins Kråkbolle på herrgården och busade. Men för ett halvt år sedan gick Muffins bort, vilket var en stor hjärtesorg för familjen.

Norska kronprinsfamiljen med labradoodlen Milly Kakao.
Norska kronprinsfamiljen med labradoodlen Milly Kakao.

Drottning Elizabeth fyller slottet med corgies

Även det engelska slottet har hundar som husdjur. Drottning Elizabeths hjärta slår för rasen corgie och hon har genom åren haft mer än 30 olika hundar av rasen.

Annons
Drottning Elizabeth har alltid älskat hundrasen corgie.
Drottning Elizabeth har alltid älskat hundrasen corgie.

Hennes första kärlek var lilla Dookie som hon fick när hon var sju år.

En gammal arkivbild med drottning Elizabeth med sin första corgie Dookie.
Drottning Elizabeth med sin första corgie Dookie.

Hertiginnan Kate med cockerspanieln Lupo

När den engelska hertiginnan fyllde 30 år fick hon cockerspanieln Lupo i present av prins William. Hertiginnans hjärta slår lite extra för den här hundrasen som hon är uppväxt med. Hennes älskade Lupo finns inte längre men familjen adopterat en ny fyrfota familjemedlem. Den nya valpen springer glad runt på lantstället i Anmer Hall och busar med prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis.

Annons

Drottning Margrethe med taxar Helike och Rosina

Även danska kungahuset har husdjur. Danska Drottning Margrethe och prins Henrik har alltid älskat taxar och har haft flera genom åren. De senaste i raden av hundar är Helike, Rosina, Tilia och Nelly. Hundarna får verkligen leva ett kungligt liv, till exempel så fick Tilia följa med drottningen på galamiddag 2021. Nelly var en present från hennes bortgångne make prins Henrik till Drottning Margrethe 2017. De senare hundarna har varit betydligt lugnare än sina föregångare som har bitit både den ena och den andra.

Annons
Tax som står i en båt och tittar ut över vatten.
Tax som står i en båt och tittar ut över vatten.
Se också: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Se också: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken
Annons

Kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary utökar familjen

Familjens border collie Grace välkomnades till familjen på Gråsten Slott 2017. Grace har ensam busat med kronprinsbarnen på slottet sedan hon kom dit. Några dagar innan jul blev Grace mamma till två valpar, och kommer nu att ha fullt upp med att busa med både valpar och kronprinsbarn. Det danska kungahuset lägger upp bilder på Instagram där de visar hur valparna växer.

Louis Ducruet och Pancake

De som följer Prinsessan Stéphanie av Monacos son Louis Ducruet på Instagram kan se honom lägga upp bilder på sin hund Pancake. Louis och Marie gjorde ett fint val när de bestämde sig för att ha hund och kontaktade L'Association WOF, som är en organisation som tar hand om djur som behöver hjälp och ger dem en ny familj.

Källa: Svensk Damtidning

Annons