Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

De räddar husdjur från krigets fasor – övergivna hundar och katter får mat och husrum

04 mar, 2022 
Lukas Ernryd
Ljuba Kaldishava och vildsvinet Vasilko.
Ljuba Kaldishava jobbar på djurparken Domivka i staden Lviv i västra Ukraina. Här syns hon tillsammans med vildsvinet Vasilko.
I Ukraina faller bomberna och hundratusentals flyr landet. Kvar finns husdjuren som inte kunnat tas med. Många har nu blivit räddade av en djurpark i Lviv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är Sveriges radios team, Lubna El-Shanti och Johan Mathias Sommarström, som besökt djurparken Domivka som ligger i Lviv i västra Ukraina.

Där har de pratat med personal och volontärer som tar hand om hundar, katter, kaniner och andra djur som inte kunnat följa med sina hussar och mattar som flytt striderna.

- Vi har fått hit en massa katter som är väldigt stressade, säger Ljuba Kaldishava, som jobbar på djurparken, till Sveriges radio.

Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Djurparken består till vardags av vilda djur som rävar, storkar och vildsvin. Kriget har gjort att man även öppnat ett härbärge för husdjur som lämnats av människor som tvingats fly.

Annons

Det strömmar ständigt till nya husdjur.

Bara de senaste dagarna har volontärerna hämtat ett 50-tal tamdjur på tågstationen i Lviv. Bland annat katter, hundar och kaniner.

Hund som räddats och lämnats till djurparken i Lviv.

Än så länge finns plats men djurparken är förberedda på att fler husdjur kommer att anlända den närmsta tiden.

Djuren är än så länge säkra här, men de visar tydliga tecken på oro. Inte konstigt när man är långt ifrån sin familjära miljö och sin familj.

– Katter är mer knutna till en plats, hundarna till sina ägare. De förstår inte riktigt hur de hamnat här, säger Ljuba Kaldishava till Sveriges radio.

Annons

Ger djuren kärlek

Personalen försöker lugna djuren, klappa och ge närhet. Det går bra i vissa fall, men vissa djur visar tecken på depression. De vägrar äta och längtar hem.

Hund som räddats och lämnats till djurparken i Lviv.

Hittills har djurparken inte behövt avliva något djur. Djurparken har fått mycket hjälp från volontärer i Ukraina. Många har också kört dit foder.

Vissa av ägarna har sagt att de komma tillbaka och hämta sina djur så fort det finns möjlighet att återvända. Många telefonnummer har lämnats av hussar och mattar i hopp om att få återse sina husdjur. I nuläget kan ingen säga när det kan bli av.

Annons

När Sveriges radio är på plats anländer en rufsig collie med darrande tassar och sorgsna ögon. En volontär sätter honom i en bur. Han hade strykt omkring sedan kriget började och hans familj tvingades fly. Grannar hörde av sig till djurparken.

– Förhoppningsvis vill någon ha honom, svårt att hitta en fosterfamilj för en stor hund, de flesta vill ha valpar, säger Ljuba Kaldishava.

Men på gården kan hans stanna tills vidare. Än så länge finns här plats, foder och människor som vill hjälpa till.

Hör hela Sveriges radios inslag från djurparken här.

Annons