Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Nu vill svenskarna öppna sina hem för flyktingar från Ukraina

02 mar, 2022 
Minna Wallén-Widung
Ukrainska flyktingar vid gränsen till Polen efter att Ryssland attackerat deras hemland.
Hundratusentals människor befinner sig på flykt från Ukraina. Medan kriget rasar i deras hemland har de tvingats ta med sig sina barn och några få tillhörigheter och ge sig av. Här i Sverige är det nu många som är villiga att öppna sina hem för att hjälpa de ukrainare som tar sig hit.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Natten till den 24 februari gjorde Rysslands president Vladimir Putin allvar av sina planer att attackera grannlandet Ukraina. Sedan dess är kriget ett faktum och hur konflikten kommer att utvecklas är i skrivande stund omöjligt att förutspå.

Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Anfallet har fördömts kraftigt av flera av världens ledare, bland dem vår egen statsminister Magdalena Andersson. Långtgående sanktioner mot Ryssland har initierats och landet har också uteslutits från att medverka i bland annat Eurovision song contest och flera stora sporttävlingar.

Många vill öppna sina hem för ukrainska flyktingar

Här i Sverige har nyhetsrapporteringen om kriget rört upp starka känslor, och många svenskar har varit snabba med att försöka hjälpa till med det man kan. Konditorn Maria Larsson i Malmö säljer speciella Ukrainabakelser och skänker intäkterna till Unicef. I Kalmar bor Grete och Linus Bernhardsson som utan att tveka körde en hel familj till tryggheten i Sverige.

Annons

Och viljan att hjälpa är stor. Samtidigt som landets kommuner och städer förbereder sig på att ta emot flyktingar som söker asyl i landet, är också engagemanget stort bland privatpersoner och många uttrycker en vilja att öppna sitt eget hem för de som behöver hjälp.

På Facebook har flera olika grupper bildats där tusentals svenskar erbjuder hjälp med både förnödenheter och husrum. Där sprids bilder på insamlade kläder, blöjor, hygienartiklar, läkemedel och matvaror som ska köras ner till den ukrainska gränsen.

Karlskronabor möter flyktingar vid färjan

I Blekinge har gruppen Open your hearts for Ukraine i Karlskrona på kort tid fått över tusen medlemmar. Man har bland annat samlats nere i hamnen i Karlskrona för att möta några av de ukrainska flyktingar som kom med färja från Polen tidigare i veckan. Så här skrev gruppens initiativtagare på onsdagen:

”God morgon alla, tack ni som var vid färjan. Utifrån den info vi har fått så har en flicka fått hjälp i form av husrum och kontakt med anhöriga i Stockholm. Fantastiskt av er som hjälpte henne vidare för att mötas med släkt.”

Annons

I Karlskrona har nu kommunen också inlett ett samarbete med Frivilliga resursgruppen och alla som vill göra en frivillig insats kan nu skicka in en anmälan via kommunens hemsida. Att intresset från medborgarna varit stort bekräftas av kommunen.

– Om vi får ett behov av boenden ska vi kunna förmedla det vidare till dem som har tagit de här privata initiativen, säger Anders Wiklander, säkerhetschef i Karlskrona kommun, till Dagens samhälle.

En grupp kör ner från södra Sverige

Också i Kristianstad har en Facebookgrupp bildats där frivilliga medmänniskor kan erbjuda sin hjälp. Där skriver man att en grupp från södra Sverige kommer att resa ner till Polen under slutet av veckan för att dela ut förnödenheter som samlats in i Sverige och samtidigt försöka ta med sig människor som behöver skydd och husrum tillbaka till Sverige. Hundratals har redan anmält sig att ta emot flyktingarna i sina hem.

I småländska Broakulla pågår också en insamlingsinsats som går under namnet Ukraina i våra hjärtan. I Vena utanför Vimmerby har en familj startat ett initiativ för att samla in pengar till en ukrainsk familj som tidigare bodde på orten men som tvingades återvända till Ukraina när de inte fick uppehållstillstånd, skriver Dagens Vimmerby. I Dalsland har ett par bestämt sig för att åka ner till den ukrainska gränsen under nästa vecka, rapporterar Dalslänningen.

Annons

Erbjuder gratis resa för ukrainska flyktingar

Även vissa transportföretag försöker bidra på det sätt de kan. Stena Line har nyligen gått med information om att man erbjuder alla ukrainska flyktingar som kan uppvisa ett giltigt pass att resa avgiftsfritt med rederiets färjor. Registrerade välgörenhetsorganisationer som har rätt dokumentation erbjuds gratis transport.

Skånetrafiken svarar i en kommentar på sin Facebooksida att man inte kommer att avvisa ukrainska medborgare som saknar biljett från sina tåg och bussar.

Annons