Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Husdjur på flykt från Ukraina - vad händer sedan?

02 mar, 2022 
Louise Werner
hund på flykt
Många lyckas få med sig sina husdjur på flykt från kriget i Ukraina.
Enligt FN:s flyktingorgan har över 500 000 människor flytt från Ukraina under det ryska angreppet. Många av dem har flytt tillsammans med sina husdjur. Men det är inte alltid människor lyckas få med sig husdjuren och många får det svårt under flykten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På bilderna i nyhetsflödet kan vi se fullpackade familjer, unga och gamla människor som försöker lämna Ukraina och framför allt de större städerna på fulla tåg och via milslånga bilköer ut ifrån städerna. Många har också med sig sina pälsklädda familjemedlemmar i form av hundar, katter och andra husdjur.

På djurhem runt om Ukraina och angränsande länder försöker man nu hjälpa både människor och djur. Flera länder väljer också att lätta på reglerna för att husdjuren lättare ska kunna följa med sina ägare över gränserna, rapporterar bland annat djurrättsorganisationen Peta (People for the Etical Treatment of Animals). Ungern, Polen och Rumänien har till exempel tillfälligt tagit bort kraven på vaccination, blodprover och registrering för djuren.

Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Ta med dem om möjligt

Peta är med sina tre miljoner medlemmar världens största djurrättsorganisation. De skriver på sin hemsida att det hoppas fler länder kommer att följa i samma spår och göra det enklare för människor på flykt att få med sig sina husdjur. På sin hemsida uppmanar organisationen de människor som flyr från Ukraina att försöka få med sig sina husdjur om det är möjligt.

djur på flykt
Husdjur på flykt från krigets Ukraina.

I Sverige har organisationen Svenska Blå Stjärnan uppdraget från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Jordbruksverket och länsstyrelserna att arbeta med insatser för att hjälpa djur under olika typer av samhällskriser. Det är en idéburen ideell organisation med medlemmar som är speciellt utbildade i djurhantering, djurskötsel och smittskydd och har kunskap för att hjälpa till vid större utbrott av djursmitta eller andra krislägen inom djurområdet i landet.

katt på flykt
En katt på väg mot säkerheten i ett nytt land.

Eva Ladberg är utbildningskonsulent och agronom på Svenska Blå Stjärnan, hon säger att man såklart som djurägare är ansvarig för sina djur vid en kris. De råd hon kan ge är generella och gäller för alla husdjur.

Annons

Eva Ladbergs tips för hur man tar hand om djur vid en kris:

1. Lär dig om ditt husdjur och hur du på bästa sätt kan ta hand om det vid en kris. En kris kan vara en längre tid utan ström. Är det vinter kan det snabbt bli kallt, tål dina djur kyla? Har du vattenförråd till din familj och dina husdjur? Ta reda på hur mycket vatten ditt hushåll gör av med per dygn och se till att ha dunkar med vatten redo. Har du mat och foder? Vad är viktigaste att ha hemma för ditt hushåll? Kanske behövs det mediciner till en gammal hund, eller ett special foder vid sjukdom.

2. Information är bra att ha. Ett papper med viktiga telefonnummer till veterinär, nära anhöriga mm är bra när mobil och dator inte längre fungerar.

3. Om du måste evakuera kan du få med dig djuret/djuren? En liten hund kan du bära i en handväska, men hur får du med dig dvärghamstrar, akvariefiskar eller geckoödlor. Vissa djurslag är känsliga för kyla och/eller fukt och behöver extra skydd. Det är bra med någon form av tranportbur och att träna ditt djur i att vara i buren så det inte blir så stressande vid transport.

– Normalt sett måste hundar och katter vaccineras mot Rabies och ha giltigt pass för att resa in i ett annat land än det där de bor, säger Eva.

hund i skyddsrum
Hundar och andra husdjur får inte vistas i skyddsrum.

Undantag från regelverket

EU komissionen har uttalat sig om att det är okej att göra undantag från regelverket för att underlätta för flyktingarna, men i Sverige gäller fortfarande de normala reglerna för inresa med husdjur i landet.

Jordbruksverket skriver på sin hemsida att de arbetar intensivt med frågan och ser just nu över tillämpningen av gällande regelverk för införsel av husdjur i Sverige i syfte att underlätta för de människor som flyr, men samtidigt behålla ett gott smittskydd i Sverige.

– Kanske blir det att vi kan ordna med karantän boenden för flyktingar med husdjur där man kan ordna med vaccin, säger Eva Ladberg.

Annons