5 saker om Charlotte Kalla – smeknamn, syskon och husdjur

Charlotte Kalla

TT

Att Charlotte Kalla är en av våra största idrottare någonsin vet de flesta.
Men vet du vilket husdjur hon hade som liten, eller vad hennes smeknamn är?
Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriär
0:39

Efter reklamen: Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriär

(0:39)

Slå på ljud

Äldsta systern av tre

Charlotte Kalla växte upp i byn Tärendö i Norrbotten som dotter till Lena och Per-Erik Kalla. Hon är den äldsta i syskonskaran om tre. Hennes småsystrar heter Cecilia Kalla och Christelle Kalla och är födda 1989 respektive 1991.

Charlotte är själv född 1987.

Spelade basket som ung

Charlotte Kalla har tagit tre VM-guld, nio medaljer i OS (varav tre är guld) och tolv individuella vinster i världscupen.

Men längdskidor är faktiskt inte sporten som hon började med. I stället spelade hon som ung basket, men någon vidare talang för det hade hon inte.

– Nej, verkligen inte! Jag var mer ett energiknippe som var överallt och ingenstans. Min styrka var konditionen, jag hade ingen talang för bollar, säger hon till Radiosporten.

Första gravida dansaren i Let's dance – i världen

Tidigare i år berättade Charlotte Kalla att hon väntar sitt första barn. Detta samtidigt som hon var i full färd med att förbereda sig inför att dansa i tv.

Och det är helt unikt. Ingen annan deltagare i Let's dance eller någon internationell version har varit gravid under tävlingen.

Charlotte Kalla tävlar med Tobias Karlsson i Let's dance. Under lördagskvällen möter hon Hampus Hedström och Ines Stefanescu i finalen.

Karin Törnblom/TT

Charlotte Kallas smeknamn

I en intervju med Radiosporten berättar skidlegendaren att hon har två smeknamn. Ett som familjen brukar använda, och ett som hon är känd under i skidsportsvärlden.

– Hemma i Tärendö bland mina släktingar brukar jag bli kallad för Lotta. I laget brukar jag ofta bli kallad för C.K., så det är lite olika beroende på var jag befinner mig, i vilket sammanhang, sade hon 2017.

Så långa är deltagarna och dansarna i Let's dance 2023

Har haft råttor som husdjur

När Charlotte Kalla var liten ville hon gärna ha husdjur. Och det fick hon, men presenten gick inte riktigt som föräldrarna tänkte sig.

– Jag har haft råttor. Det var mina yngre systrar som önskade sig det i julklapp. Så på julaftonsmorgon stod där en bur med tre hanar, trodde mamma. Men det var tre gravida honor! Så det var mycket råttor där ett tag, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

Foto: TT