Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

6 gånger Silvia har visat att hon är en supermormor- och farmor

22 dec, 2020 
Åsa Österling
Drottning Silvia och prinsessan Estelle vinkar från balkongen vid firandet av kung Carl Gustafs 71:a födelsedag på Stockholm slott den 30 april, 2017.
Silvia är verkligen tokig i sina barnbarn – och de i henne. Här har vi samlat sex rörande bevis på att vår drottning verkar vara en alldeles fantastisk farmor och mormor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 23 december 2020 fyller Sveriges drottning 77 år. Men trots att Silvia sedan länge har uppnått den klassiska pensionsåldern fortsätter hon att arbeta för att representera Sverige. Och vid sidan av sin intensiva karriär har hon ett annat prestigefyllt uppdrag, nämligen det som mormor och farmor åt Estelle, 8, Oscar, 4, Alexander, 4, Gabriel, 3, Julian, 1, Leonore, 6, Nicolas, 5, och Adrienne, 2.

10 saker du vill veta om drottning SilviaBrand logo
10 saker du vill veta om drottning Silvia

Trots ett intensivt arbetsschema och en utspridd släkt tar sig drottningen gärna tid för familjens minstingar. Här är sex rörande bevis på hennes fina kvalitéer som mormor och farmor!

1. Livets efterrätt

Gruppfotografering av kungliga familjen på Sollidens slott 17 juli 2016. Från vänster prins Daniel, kronprinsessan Victoria med prins Oscar, prinsessan Madeleine med prinsessan Leonore, prinsessan Sofia med prins Alexander och sittanmde i soffan drottning Silvia med prinsessan Estelle.
Att få med hela familjen på bild är inte alltid så enkelt. Så här såg det ut när släkten skulle fotografers på Öland för några år sedan. Längst ner till höger ser vi en lugn och trygg drottning Silvia med Estelle i famnen.

Att barnbarn är livets efterrätt har Silvia sagt vid ett flertal tillfällen. I intervjuer återkommer drottningen gång på gång till hur fantastiskt det är att få vara en del av den yngre generationens liv. Talesättet härstammar faktiskt från hennes egen mamma Alice.

Annons

– Min mamma sa alltid att barnbarn är livets efterrätt. Och det är ju så, man har hela glädjen – men inte fullt ansvar. Så det är bara underbart. Och man får skämma bort dem mer än vad föräldrarna kan göra. Det är härligt! De är så söta, och hemskt roliga, sa Silvia i en intervju med Kamratposten 2017.

2. ”Madeleines små popcorns”

Drottning Silvia har i dagsläget sju barnbarn – och ett åttonde på väg. Victoria och Daniels Estelle och Oscar samt Sofia och Carl Philips Alexander och Gabriel bor ju alla på nära avstånd och vi misstänker att de träffas så ofta familjerna bara kan få ihop sina scheman. Men Madeleine och Chris Leonore, Nicolas och Adrienne har de desto längre till, ungefär 800 mil för att vara exakt.

Trots det verkar mormor vara en mycket närvarande figur i deras Miami-liv. Vågar vi gissa att det blir en hel del samtal via Facetime eller Skype?

Nyligen avslöjade våra kollegor på Svenskdam.se att Silvia har ett speciellt smeknamn för prinsessan Madeleines barn i USA – ”Madeleines små popcorns”. Förklaringen?

Annons

– De är små och de är jättesnabba och de är överallt!

3. Balansen mellan arbete och privatliv

När kungen och drottningen själva var nyblivna föräldrar tvingades de ofta lämna barnen med barnflickor för att kunna utföra sina plikter. Kronprinsessan Victoria har berättat att det ofta var hon som tog på sig rollen som extramamma och såg till att Carl Philip och Madeleine hade det bra och inte saknade mamma och pappa för mycket. Vi misstänker att Silvia nu njuter för fullt av att kunna finnas där och visa sitt stöd för både sina barn och barnbarn när Victoria, Carl Philip eller Madeleine måste rycka ut på kungligt uppdrag.

4. Childhood – kampen för utsatta barn

Att drottning Silvia brinner för att hjälpa barn i nöd kan ingen ha missat. Som grundare av organisationen Childhood vill hon ge alla barn en trygg och kärleksfull barndom. Dessutom brinner hon lite extra för att förbättra levnadsvillkoren för de barn som riskerar att råka ut för våld eller sexuella övergrepp.

Annons

Ett synsätt och en livsstil som vi misstänker genomsyrar även relationen med barn och barnbarn. Ett exempel på detta är prinsessan Madeleine som går i mamma Silvias fotspår och engagerar sig i samma organisation. Och extra viktiga har frågorna blivit för prinsessan sedan hon själv blev mamma.

–Jag har alltid brunnit för de här frågorna, men nu förstår man kanske mer, på ett närmare sätt. Ja, hur utsatt ett barn är och hur mycket barn behöver ett nätverk omkring sig för att kunna växa och utvecklas till en bra människa, sa prinsessan vid utdelningen av Childhood-priset 2019.

5. Relationen med farmor Ewa Westling

Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tillsammans med Ewa Westling och Olle Westling vid prins Oscars dop 2016.
Stolta mor- och farföräldrar pratar efter dopet av prins Oscar 2016.

En intensivt arbetande mormor som älskar att hitta på bus – och en pensionerad farmor som gärna bjuder in till bullbak i köket Ockelbo. Trots att drottning Silvia och Ewa Westling vid en första inblick är väldigt olika har de en varm och nära relation, som säkerligen också gynnar barnbarnen. Båda trivs ute i det fria och vill gärna lära släktens minstingar att uppskatta och respektera naturen.

Annons

6. Hemliga knepet som gör succé

Trots att Silvia är en minst sagt upptagen kvinna har drottningen alltid ett ess i rockärmen – som ofta imponerar stort på barnbarnen. För några år sedan beskrev prinsessan Estelle sin mormor så här i en julfilm från Kungahuset:

– Mormor kan alla trix i världen.

Och ett av Silvias mest uppskattade sådana är att hon alltid går omkring med ett gäng geléhallon i fickan, något som vår systersajt Svenskdam.se tidigare har skrivit om. Vilket barnbarn kan motstå en sådan söt sak?

Källor: Svenskdam.se, Expressen, allas.se

Annons