6 saker du inte visste om Camilla Läckberg

Närbild på författaren Camilla Läckberg.

Foto: TT

Camilla Läckberg är för många mest känd som en svensk deckarförfattaren. Men visste du vad hon utbildade sig till på universitet? Eller hur många barn och med vem, hon har? Här är sex saker du kanske inte visste om Camilla.

Camilla Läckbergs böcker

Camilla Läckberg signerar sin bok Vingar av silver.

Henrik Montgomery/TT

Camilla är inte bara Sveriges utan Europas deckardrottning och redan som litet barn hade hon talang för sagoberättande. Camillas böcker har kommit ut i 60 olika länder och sålts i över 22 miljoner exemplar. Hon har gett ut tio deckare, fyra kriminalnoveller, två kokböcker och sex barnböcker.

Camilla Läckbergs böcker i urval

  • Vingar av silver
  • En bur av guld
  • Isprinsessan
  • Super-Charlie och spökfällan
  • Predikanten

Camilla Läckbergs förmögenhet

Författaren Camilla Läckberg är aktuell med romanen En bur av guld.

Claudio Bresciani/TT

Deckardrottningen har omsatt över 300 miljoner kronor i sitt bolag, Camlac AB, sedan 2008 och bokslutet för 2018 visar nettoomsättning på 51 miljoner kronor. Enligt Expressen har Camilla tagit ut utdelningar från sitt bolag på en summa av 87,8 miljoner kronor under åren 2008 till 2017.

Hur många barn har Camilla Läckberg?

Camilla Läckberg tillsammans med mannen Simon Sköld och sina fyra barn på Gröna Lund år 2016.

Simon Sköld och Camilla Läckberg Säsongspremiär på Gröna Lund 2016.

Foto: Karin Törnblom / IBL

Camilla har totalt fyra barn från tre olika förhållande. Wille och Meja från sitt första äktenskap med Micke Eriksson, Charlie från sitt andra med Martin Melin och Polly med sin nuvarande man Simon Sköld.

Camilla Läckberg är utbildad civilekonom

Förutom att Camilla är en deckarförfattare är hon även civilekonom och entreprenör. Camilla pluggade ekonomi på Handels i Göteborg och jobbade som produktchef för Telia och Fortum innan hon börja skriva böcker.

Camilla Läckbergs böcker blev till filmserie

Camilla Läckberg tillsammans med Marcus Olsson, Richard Ulfsäter och Claudia Galli vid inspelningen av Fjällbackamorden.

Camilla Läckberg i Fjällbacka för inspelningarna av jätteserien Fjällbackamorden som hon själv spelar i. På bilden ses även regissören Marcus Olsson och skådespelarna Richard Ulfsäter och Claudia Galli.

Foto: Jan Wiridén/TT

Julen 2012 var det premiär för Fjällbackamorden som är en svensk filmserie som är baserad på Camillas romanfigurer. Den planerades att bestå av tio 90-minuters tv-filmer och två biofilmer. Inspelningarna av filmserien gjordes mellan sensommaren 2011 och under 2012 i Fjällbacka.

Camilla Läckbergs egna serie Lyckoviken

Den 20 oktober nu i år är det premiär av Camilla Läckbergs egna serie Lyckoviken på Viaplay. Serien kommer handla om det lilla samhället Hammarvik där en seriemördare går lös. Polisen Johanna har återvänt till sitt barndomshem för sin mammas begravning. Minnen, konflikter och nya liksom gamla relationer väntar.

Camilla Läckberg och Simon Sköld berättar om sin lycka
Camilla Läckberg: "Jag har en låg tröskel för skit"