Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Camilla Läckberg om systerskapet och kritiken på Instagram

26 aug, 2020
author Nina Nyström
Nina Nyström
Porträttbild av Camilla Läckberg i glasögon.
Hur orkar hon bjuda så mycket på sig själv, och hur hanterar hon näthatet? Vi har träffat Camilla Läckberg och pratat om kritiken i sociala medier, kvinnorna som kritiserar – och hur hon fick kraften att ta fajten för både sig själv och andra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Författaren Camilla Läckberg har alltid tusen järn i elden. Förutom böckerna om Fjällbacka och Super-Charlie har hon ganska nyligen lanserat en ny hjältinna, Faye, i böckerna En bur av guld och Vingar av silver. Hon har dessutom startat upp kvinnokliniken Hedda Care, drivit Investmentbolaget Invest in Her ihop med Christina Saliba, och i höst är hon aktuell med deckarsåpan Lyckoviken på Viaplay/ TV 3 – och har fyra barn.

Camilla Läckberg – om näthatet och systerskapetBrand logo
Camilla Läckberg – om näthatet och systerskapet

Camilla Läckberg är också mycket aktiv på Instagram, där hon har 270 000 följare. Camilla räds inte svag, och tvekar inte att ta fajten mot orättvisor och frågor hon brinner för, egenskaper som uppskattas mycket bland fansen.

Låg tröskel för skit

I det stora hela är tonen i kommentarsfältet ofta återgäldande systerlig och hyllande. Men – hon får också en hel del syrlig kritik.

Hur orkar du fortsätta bjuda så mycket på sig själv, och hur hanterar du näthatet?

– Jag tycker egentligen inte att jag får så himla mycket skit, men jag slår ner rätt hårt på den jag får. Jag har en låg tröskel för skit. Jag brukar säga till mina följare att saker man inte skulle kunna säga till mig hemma öga mot öga i mitt vardagsrum ska man heller inte säga i mitt virtuella vardagsrum, mitt Instagram.

Konflikträdd tidigare

Har du alltid stått upp för dig själv så mycket?

– Det är något som har kommit med åldern måste jag säga. Jag har tidigare varit väldigt konflikträdd, men någonting hände efter 40. Man bryr sig inte så mycket, eller så var det för mig i alla fall. Jag upptäckte att "vad spelar det för roll vad andra människor tycker om mig, människor som jag aldrig har träffat?". Det som spelar roll är vad min familj, mina vänner och de jag jobbar med tycker om mig. Jag kan inte ta ansvar för okända människors tyckande och tänkande om mig.

Annons

Du står inte bara upp för dig själv, utan även för andra, framförallt kvinnor – du tar ofta ett starkt parti i frågor du går igång på? Vad är drivet bakom det här systerskapet?

– För mig är den främsta drivkraften mina döttrar. Jag fick ett väldigt ökat medvetande i de här frågorna när min äldsta dotter kommit upp en bit i tonåren och var på väg ut i verkliga livet. Jag insåg att hon har inte samma möjligheter som mina söner har, vilket är absurt och bisarrt, men det är ju så verkligheten ser ut. Det gjorde mig ganska förbannad. Där någonstans har väl det engagemanget börjat.

Läckberg och Simon Sköld
Camilla och kärleken Simon på Elle-galan.

Sveriges yngsta farbror

Du får också försvara väldigt mycket att du har en relation med en 13 år yngre man?

– Jag blev så förvånad när det blev ett sånt himla hallabaloo när jag träffade Simon. Jag ser ju ständigt äldre män med yngre kvinnor, i media, i min omgivning, i bekantskapskretsen – och ingen kommenterar det. Ibland med betydligt större åldersskillnad än mellan mig och min man, men det är ingen som ens höjer på ögonbrynen medialt sett. Medan för mig blev det en intensiv följetong i pressen i två år.

– Det var väldigt mycket kvinnor som kritiserade, vilket förvånade mig. Idag har vi varit tillsammans i över fem år och har en fantastisk familj. Men han är ju en farbror egentligen! Det är det folk inte förstår – jag är gift med Sveriges yngsta farbror.

“Därifrån kan det nog komma en slags ilska och aggression”

Du säger att du får mest kritik från kvinnor. Vilka är de här kvinnorna som kritiserar dig tror du?

Annons

– Jag har faktiskt försökt analysera det där lite, att det mest är kvinnor jag får kritik ifrån. Det är ofta kvinnor i 50- 60-årsåldern, och det jag funderat på för att få lite förståelse och empati är att jag tror att det är många som är i en generation som inte hade lika stora valmöjligheter. Jag har hamnat i brottet till en generation som faktiskt kunde börja välja att lämna ett äktenskap, att ha en karriär, att välja en man som enligt normerna inte passar in.

– Det kan nog föda en del bitterhet, och man kan känna en del ledsnad också – hade jag kunnat göra det här? Hade jag kunnat lämna? Hade jag kunnat leva mitt liv som jag velat? Och därifrån kan det nog komma en slags ilska och aggression. Min förlåtande del har valt den tolkningen.

Annons