Abba återförenas 2019 – som hologram

Hela ABBA-gänget när det begav sig på 70- och 80-talen.
Åren med Abba gjorde Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid förmögna. Efter splittringen har en blivit prinsessa, en annan kallats "Greta Garbo" och en tredje kämpar för det kontantlösa samhället. 2019 står de på scen igen. Åtminstone digitalt.

Abbas musik tycks ha ett evigt liv. Abba, som under en tid på 70-talet ansågs skamlöst kommersiella och passé, har stått sig oavsett de trender som passerat.

Gruppen trodde själva att deras tid var utmätt i början av 80-talet. Då hade de senaste singlarna floppat och det var glest mellan spelningarna i radio.

Se också: 8 saker du kanske inte visste om Abba

Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen
1:21

Efter reklamen: Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen

(1:21)

Slå på ljud

Abba var mer än svala.

– Vi var helt inställda på att allt var över, säger Benny Andersson i en intervju i DI Weekend som gjordes i samband med att Abba-museet i Stockholm invigdes.

Paren i ABBA fortsatte att jobba vidare även efter skilsmässorna.

Paren i Abba fortsatte att jobba vidare även efter skilsmässorna. Till slut bestämde de dock sig för att lägga ner. Bild: IBL

Abba som grupp gick skilda vägar 1982. Benny Andersson och Björn Ulvaeus fortsatte att göra musik tillsammans, men med annan inriktning.

Tillsammans med Tim Rice skapade de forna popkungarna musikalen Chess som på ett tydligt sätt visade att de långtifrån tappat känslan.

Och de har inte haft någon anledning att lägga av än.

Stilikonerna Abba – 20 episka looks från karriären

Även om alla fyra medlemmar skapat eller framfört musik på olika håll sedan splittringen är Abbas låtskatt en källa som överskuggar vad de gjort efteråt.

En dragningskraft som märks inte minst på Abba-museet och på framgångar som musikalen och filmen Mamma mia.

Meryl Streep flyger högt i den första Mamma Mia

Meryl Streep flyger högt i den första Mamma Mia. Bild. IBL

ABBA har hunnit bli museum i Stockholm.

Abba har hunnit bli museum i Stockholm. Bild: IBL

Hösten 2017 är Abba fortfarande heta. Björn och Benny har varit med och styrt upp musiken till Mamma Mia 2 där Pierce Brosnan, Meryl Streep och Colin Firth tar ton precis som i ettan.

Benny förklarar i en intervju med ITV att arbetet med musiken helt enkelt är för roligt för att motstå.

Han kan inte hålla fingrarna borta. Benny Andersson passar också på att kommentera Pierce Brosnans sång.

Och Brosnan sjunger bättre än vad som sägs, enligt Abba-legendaren.

– Men du vill ju inte att James Bond ska sjunga kärlekssånger.

Filmen, som kommer att ha premiär under 2018, kommer att innehålla bland annat ”When I kissed the teacher, ”Angel eyes” och ”I Wonder”.

Fruktar packade fans på gatan

Samtidigt har Björn Ulvaeus planer på en restaurang med Mamma Mia-tema i London stött på patrull, rapporterar The Guardian.

Anledningen är att de boende i området fruktar att gatorna ska översvämmas av överförfriskade festprissar som skrålar ”Dancing Queen”.

Det är åtminstone vad motståndsrörelsens planscher i området hävdar.

– De flesta som bor här har inget emot Abba, säger Ken Smith som bor mittemot den lokal där Abba-Björn vill ha restaurangen till tidningen.

– Vi tillhör den generation som har vuxit upp med Björn och flickorna. Problemet är stöket.

Efter Abbas nedläggning är det framför allt Björn Ulvaeus och Benny Andersson som synts i intervjuer och offentliga sammanhang.

”Flickorna”, Anni Frid och Agnetha, har hållit sig på längre avstånd från offentligheten.

Agnetha Fältskogs profil har varit så låg att hon i perioder betraktats som en ny version av erkänt skygga filmstjärnan Greta Garbo.

En bild som hon själv tagit avstånd ifrån i de intervjuer hon ändå gett.

– Jag beskrivs som en väldigt mystisk person och det sårar mig, för det stämmer inte alls, berättade hon för BBC 2013.

Agneta Fältskog: Inte så skygg som påstått.

Agnetha Fältskog: Inte så skygg som påstått. Bild. IBL

Vid de enstaka tillfällen där media lyckats samla alla medlemmarna på en gång är det en fråga som alltid återkommer: Får vi se Abba på scen tillsammans igen?

Och det senaste svaret är att ja det får vi, fast i digital form.

Turnerar digitalt

Planerna, som presenterades redan hösten 2016, handlar om en virtual reality upplevelse, där Abborna står på scen i form av hologram eller som avatarer.

– Våra fans över världen ber oss alltid att återförenas så jag hoppas att de tycker att den här nya Abba-skapelsen är lika spännande som jag tycker, sa Anni-Frid Lyngstad i ett pressmeddelande när planerna presenterades.

Enligt det senaste beskedet kan en virtuell turné med Abba bli verklighet under 2019. Det berättar Benny Andersson i en intervju med ITV Lorraine.

– Allting kommer att vara live förutom vi fyra som kommer att vara där i digital form, säger Benny Andersson.

Therése Cedergren: ”Deras musik kommer att leva för evigt”

De digitala bilderna av Björn, Agnetha, Benny och Anni-Frid kommer att vara från skiftet mellan 1970- och 1980-talet.

I den intervjun förklarar Benny Andersson att Abba egentligen aldrig splittrades. Det handlar mer om att gruppen tog en paus när han och Björn blev kontaktade av Tim Rice för att göra Chess.

Den pausen blev längre än planerat.

– Men ja, vi är fortfarande på paus.

Abba idag:

Agnetha Fältskog

Agneta Fältskog var när alla Abborna var samlade samtidigt på restaurang Tyrol i Stockholm 2016.

Agneta Fältskog var när alla Abborna var samlade samtidigt på restaurang Tyrol i Stockholm 2016. Det blev en världsnyhet. Bild. IBL

Född 1950, uppvuxen i Jönköping. Sjöng och spelade piano sedan barnsben. Har i intervjuer berättat hur hon skrev sin första låt ”Två små troll” redan som femåring.

Agneta Fältskog och Björn Ulveus gifte sig 1971 och fick barn samtidigt som Abba blev stora. Trots skilsmässan 1979 fortsatte paret att jobba vidare tillsammans fram till 1982 när ABBA la ner.

Agneta Fältskog och Björn Ulveus gifte sig 1971 och fick barn samtidigt som Abba blev stora. Trots skilsmässan 1979 fortsatte paret att jobba vidare tillsammans fram till 1982 när ABBA la ner.

I tonåren sjöng Agnetha i dansband och skivdebuterade i eget namn 1967 med ”Jag var så kär” som sålde i 80 000 exemplar.

Agnetha var redan kändis på egna ben när hon träffade Björn Ulvaeus och slog sig ihop med Anni-Frid och Benny. Först i det, kanske inte så kommersiellt gångbara, ”Festfolket” och sedermera i gigantiska Abba 1972.

Agnetha och Björn gifte sig 1971 och fick barn samtidigt som Abba blev stora. Trots skilsmässan 1979 fortsatte paret att jobba vidare tillsammans fram till 1982 när Abba la ner.

Agnetha har vittnat om att hon inte alltid var helt bekväm med rollen som stjärna och sexsymbol på scenen när Abba-hysterin var som störst.

De sista åren hade glädjen med musiken avtagit och LP:n ”Visitors” blev Abba sista.

– Då hade det plötsligt blivit tungt att jobba. Det var inte roligt att spela in, berättade Agnetha i en intervju med BBC.

Efter uppbrottet har Agnetha fortsatt att ge ut skivor i eget namn. Till en början regelbundet men också med en lång period av tystnad från mitten av 90-talet i samband med en livskris när föräldrarna gick bort med kort mellanrum.

– Jag behövde en paus. Jag hade gjort så mycket. Jag ville vara hemma med barnen, hästarna och hundarna. Så det var några år som jag inte gjorde så mycket, berättade hon för BBC.

Agnetha Fältskog har värjt sig mot uppfattningen att hon skulle vara någon skygg Greta Garbo men värnar privatlivet. Hon bor sedan många år tillbaka på gård på Ekerö utanför Stockholm.

Tillsammans med Björn Ulvaeus har hon barnen Christian och Linda och gemensamma barnbarn.

Agnetha Fältskogs senaste skiva var albumet A som släpptes 2013.

Björn Ulvaeus

Bänken i Linköping där Björn och Benny träffades 1966.

Bänken i Linköping där Björn och Benny träffades 1966. Grunden till en hyfsat framgångsrik karriär. Bild: IBL

Född 1945, uppvuxen i Västervik. Som ung blev han medlem i Hootenanny Singers som bland annat hade stora framgångar med ”Omkring tiggaren från Luossa”. Träffade Hep stars-medlemmen Benny Andersson på tidigt 60-tal och de begåvade ynglingarna började skriva låtar tillsammans. Bland annat spelade de in ”Hej gamle man” 1970, med Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog i bakgrundskören. Fröet till Abba var sått.

Efter Abba har Björn Ulvaeus jobbat vidare med Benny Andersson. Parhästarna firade häromåret 50 år tillsammans som låtskrivare.

Efter Abba har de bland annat skrivit till musikalerna Chess, Kristina från Duvemåla och Mamma Mia.

Björn Ulvaeus: Jag lever med en inre konflikt

Förutom musiken har Ulvaeus engagerat sig i en rad olika näringslivsprojekt och gjort sig känd som debattör. Björn Ulvaeus är till exempel talför medlem av Föreningen Humanisterna, har uttalat sig positivt till aktiv dödshjälp och tagit ställning mot kontanter.

Björn Ulvaeus är inte bara en anhängare av det kontantlösa samhället, han är också den ABBA-medlem som har störst förmögenhet. Hans bolag Kopparnäset AB redovisade för 2015 tillgångar på dryga 1,3 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

Intäkter som bland annat kommer från Mamma Mia-musikalen och filmen.

Björn Ulvaeus är gift med Lena Ulvaeus sedan 1981 och har barnen Emma och Anna med henne.

Kontakten med första frun Agnetha är god. De forna makarna brukar bland annat höras av varje nyårsafton för att stämma av vad som händer och vad de har framför sig.

Björn Ulvaeus med familj bor på Djursholm.

Benny Andersson

Benny Andersson har släppt skivan Piano och gjort musik till Mamma Mia 2 i år

Benny Andersson har släppt skivan Piano och gjort musik till Mamma Mia 2 i år. Bild: IBL

Född 1946. Uppvuxen i en musicerande familj började Benny Andersson med musik tidigt. Han började med dragspel som sexåring och gick vidare till piano vid tio års ålder. Blev popstjärna redan som tonåring efter att Svenne Hedlund upptäckt och värvat honom till Hep Stars. Träffade Björn Ulvaeus 1966 och började skriva musik tillsammans med honom. Var gift med Anni-Frid ”Frida” Lyngstad under Abba-åren. Paret skildes 1981.

Har efter Abba fortsatt att skriva musik med Björn Ulvaeus. Har även spelat in musik med Benny Anderssons Orkester och mottagit utmärkelser för sin musikaliska gärning. Benny Andersson äger också Hotel Rival i Stockholm.

Benny Andersson släppte under hösten 2017 albumet Piano och bor på Djurgården i Stockholm med hustrun Mona som han har sonen Ludvig med. Sedan tidigare förhållande har Benny Andersson barnen Peter och Heléne.

Även Benny Andersson har blivit en förmögen man på sin musikalitet. Hans bolag Nyckelbrädan AB hade 2015 tillgångar på strax över en halv miljard kronor, uppger DI.

Anni-Frid ”Frida” Lyngstad

Anni-Frid på Torshällas 700-årsjubileum sommaren 2017. Bild. IBL

Född 1945 i Norska Ballangen i andra världskrigets slutskede som dotter till en tysk soldat och en norsk mor. Fadern försvann ”hem” till Tyskland och som ”tyskerunge” löpte hon risk att bli utfryst. Därför togs Frida om hand av sin mormor i Sverige och Torshälla där hon växte upp. Precis som de andra i Abba var hon en uppmärksammad talang redan som ung och började sjunga i Bengt Sandlunds storband redan som 15-åring.

– I mitten av 60-talet startade jag min egen orkester, Anni-Frid Four. Vi var väldigt populära och spelade på olika dansrestauranger i Sörmland, har hon berättat om de tidiga framgångarna.

Anni-Frid gifte sig tidigt och fick två barn. Äktenskapet upplöstes sedermera och Frida träffade Benny Andersson som också producerade hennes skiva ”Frida” 1971.

Anni-Frid och Benny 1970.

Anni-Frid och Benny 1970. Bild: IBL

Efter skilsmässan från Benny och Abbas upplösning har Anni-Frid gett ut framgångsrika skivor som Something’s going on och spelat in duetter med bland andra Ratata och Phil Collins.

Anni-Frid Lyngstad har numera titeln prinsessa efter giftermålet med tyske prinsen Ruzzo Reuss. Maken avled dock i cancer 1999. Anni-Frid bor kvar i schweiziska Zermatt och är numera sambo med engelske adelsmannen Henry Smith, samma familj som grundande kioskkedjan WH Smith. Häromåret berättande ”Abba-Frida” att hon bland annat designat en skidoverall för modeskaparen J. Lindeberg.

Intresset för nål och tråd har funnits med sedan Frida var ung.

Hon sydde egna kläder redan som 13-åring i Torshälla, berättar hon för Katrineholmskuriren.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder och mode. Att det blev en skidoverall låg nära till hands eftersom jag själv varit en hängiven skidåkare under många år.

Saknaden efter strålkastarljuset var liten när hon fick den eviga frågan om comeback 2015.

– Jag saknar inte att jobba lika intensivt som vi gjorde då. När man blir äldre vill man gärna ta det lite lugnt. Jag uppträder inte och har ingen lust att stå i strålkastarljuset. Vi var unga och hade ett driv – det skulle aldrig funka nu. Som Björn säger: ”Vem har lust att titta på en grupp gamlingar?” Det är bättre att man kommer ihåg oss från när vi var unga, har hon sagt till Damernas Värld.

Precis som för de övriga Abba-medlemmarna finns det inget akut behov av arbete för att klara brödfödan. Brittiska The Sun uppgav 2016 att hennes förmögenhet uppgick till 800 miljoner kronor.