Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Alla filmer som kommer hösten 2023 – stjärnspäckat på vita duken

09 aug, 2023 
Susanne Lolling
2023 har sannerligen varit ett år för filmentusiaster, med efterlängtade premiärer av storfilmer som Indiana Jones and the dial of destiny, Barbie, A man called Otto och inte minst Avatar: The way of water.
Men året är inte slut än – här är några av hösten och vinterns guldkorn!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Book Club: The next chapter

De fyra medlemmarna I bokklubben får äntligen ses i verkligheten efter att pandemin tvingade dem till att ha sina månatliga träffar digitalt. Vivian (Jane Fonda) avslöjar sin förlovning, och väninnorna åker till Italien på en möhipperesa.

Förutom Fonda återser vi stjärnorna från den första Book Club (2018), som Diane Keaton, Candice Burgen och Mary Steenburgen.

Svensk biopremiär: 18 augusti.


En dag och en halv

I en svensk sommaridyll, mitt i den värsta sommarhettan tar Artan (Alexej Manvelov) sin exfru Louise (Alma Pöysti) som gisslan i ett desperat försök att få återförenas med sin dotter. De ger sig av på en spänningsfylld och känsloladdad roadtrip genom den svenska landsbygden, hela tiden med polisen (Fares Fares) hack i häl.

Annons

Filmen är även Fares Fares regidebut.

Premiär: 1 september på Netflix


Min enastående mamma

1970-tal i Rom. Penelope Cruz spelar mamma Clara i en familj där ett av tonårsbarnen börjar presentera sig som och leva som pojke i samband med att de flyttar till ett nytt område. En berättelse om kärlek mellan en mamma och hennes barn.

Svensk biopremiär: 8 september

Avgrunden

Sveriges första riktigt storslagna katastroffilm utspelar sig i Norrland, där Frigga (Tuva Novotny) balanserar sitt riskfyllda arbete som säkerhetschef i Kirunavaaragruvan med familjeliv, samt en ny och en gammal kärlek. Livspusslet splittras när marken börjar rämna, och kampen för att inte dras ner i avgrunden tar över.

Annons

Svensk biopremiär 15 september

De ostyriga

Under mellankrigstiden bubblar Köpenhamn av förändringens vindar som sveper över Europa. Unga Maren suger i sig det nya med livslust och entusiasm, något som inte uppskattas av omgivningen varpå hon institutionaliseras på ön Sprogø, dit unga kvinnor med ”sexuell omätttlighet” och lösdriveri skickas. Där möter hon Sørine. Tillsammans gör de uppror, vilket får långtgående konsekvenser.

Premiär: 15 september.

Golda

Helen Mirren gör rollen som Golda Meir i det här verklighetsbaserade dramat om Israels första och hittills enda kvinnliga premiärminister, tillika den första som fick epitet Iron Lady.

Annons

Svensk biopremiär: 6 oktober

Tillsammans 99

I uppföljaren till C hyllade Tillsammans har 24 år passerat. Storfamiljen från 1975 har år 1999 reducerats till världens minsta. De enda som finns kvar är världens snällaste Göran och Klasse, som fortfarande väver sina trasmattor. Så bjuder Klasse i hemlighet in alla för att fira Görans födelsedag, och alla återförenas för en kväll.

Svensk biopremiär: 13 oktober

Dune: Part two

Första delen av Dune hyllades som decenniets scifi-film, och slutade halvvägs i boken med samma namn som den baserats på. Nu fortsätter historiens med den Paul Atreides (Timothée Chalamet) mytiska resa där han ansluter sig till Chani (Zendaya) och Fremen för att hämnas på de som konspirerat för att förstöra hans familj.

Annons

Svensk biopremiär: 1 november

Napoleon

Episkt historiskt drama baserat på historien om Napoleon Bonaparte, där den excentriske franske kejsaren porträtteras av Joaquin Phoenix i regi av Ridley Scott. Vi får följa hans väg till makten, sedd genom hans våldsamma och explosiva förhållande med kejsarinnan Joséphine, spelad av Vanessa Kirby.

Svensk biopremiär: 22 november.

Ett sista race

Namnkunnig actionkomedi om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius) som levt sitt liv på fel sida om lagen. Ett havererat äktenskap senare får han reda på att hans 16-åriga dotter, som han försummat större delen av hennes liv, ska delta i ett race med sin nya kärlek. I ett desperat försök att stoppa henne ger Dennis sig ut på ett sista, hisnande race.

Annons

Svensk biopremiär: 25 december

Hammarsköljd

Mikael Persbrandt porträtterar FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarsköljd som dog under mystiska omständigheter i dåvarande Nordrhodesia 1961, på väg till ett möte med Moïse Tshombe för att förhandla ett elduppehåll. I filmen får vi följa Hammarsköljds sista tid i livet, mitt under kalla kriget och Kongokrisen.

Svensk biopremiär: 25 december

Annons