Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du vill veta om Keyyo – resan från Ryssland till stjärna i Sverige

20 aug, 2021 
Lukas Ernryd
Från vänster: Tv- och radiostjärnan Laila Bagge, lkaren Mouna Esmaeilzadeh, influencern Antonija Mandir, författaren Camilla Läckberg, komikern och programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina.
Komikern Keyyo slog igenom på youtube och blev snabbt mångas favorit. Nu är kvinnan med det starka drivet aktuell i TV 3:s storsatsning Svenska Powerkvinnor. Här får du allt vi vet om Kristina ”Keyyo” Petrushina.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Keyyo började karriären med att lägga ut roliga videos på nätet. Sedan dess har hennes humoristiska sketcher vunnit en allt större publik. För den stora allmänheten tog hon ut i offentligheten under 2021 med deltagandet i Let''s Dance och med sommarpratet i juli.

Se också: Keyyo om varför hon inte vill bli kallad powerkvinna

Keyyo om varför hon inte vill bli kallad för powerkvinnaBrand logo
Keyyo om varför hon inte vill bli kallad för powerkvinna

Men var kommer hon ifrån och när började resan in i kändisskapet?

Detta är Keyyo

Kristina ”Keyyo” Petrushina föddes den 27 februari år 1997 i den ryska staden Omsk i västra Sibirien. När hon var åtta år flyttade hon till Smedjebacken i Dalarna. Mamman hade träffat en svensk man via nätet.

Omställningen beskriver hon som tuff.

–Vi var bland de första invandrarna där. Det var väldigt främmande för folk, trots att jag har ett supersvenskt förnamn och ser ganska etniskt svensk ut, berättade hon för Svenska Dagbladet.

Annons

Redan året efter ankomsen till Sverige började hon spela in roliga videos. Först lånade hon kameror av andra, men hon sålde jultidningar för att spara ihop till egen. Några år senare, som 13-åring, startade hon en videoblogg på Youtube. I inslagen pratar hon mest om vardagliga händelser med en komisk twist. Det dyker även upp en rad karaktärer som ryska "Natalia" och privilegierade "Fredrica".

Allt fler hittar till hennes värld.

En stor del av framgången beror på skicklig klippning och att hon bjuder också på sig själv. Keyyo är verkligen inte rädd för att visa upp sina tillkortakommanden. Följarna, i huvudsak unga tjejer och killar, älskar det.

– När jag startade youtube hade inte jag en tanke på att det skulle bli något större. Det hade varit en lögn att säga att jag inte alls drivs eller tycker om bekräftelsen, för det är väldigt roligt att få det. Men det är inte rampljuset jag lockas mest av, utan att få göra alla roliga saker, sa Keyyo nyligen till Femina.

Annons

Upptäcktes av SVT

När hon skulle börja högstadiet flyttar hon till Göteborg tillsammans med sin mamma. Hon pluggar sedan teater på Schillerska gymnasiet och fortsätter med videobloggandet. Det tar inte lång tid innan SVT får upp ögonen för den unga stjärnan. Hon får eget tv-program, Keyyo & co, som handlar om att hon flyttar hemifrån utan att ha någon aning om hur något fungerar.

Kort därefter ges hon ett nytt program som heter Ombytta roller. I det ska hon försöka skaffa ett sommarjobb på sitt alldeles egna Keyyo-patenterade sätt.

Direkt efter gymnasiet flyttar hon till Stockholm för att komma närmre humor- och tv-världen. Karriären tar fart.

På Guldtuben-galan 2016 utses hon till Sveriges roligaste Youtuber. Hon är också programledare för Barncancergalan tillsammans med Carina Berg. År 2017 och 2018 är hon programledare för Talang tillsammans med Pär Lernström.

Programledarna Kristina Keyyo Petrushina och Pär Lernström i finalen i Talang i TV4 år 2018

Tillsammans med vännen Hampus Hedström driver hon podcasten Frågar åt en kompis.

Hon har också varit en av deltagarna i populära SVT-programmet Bäst i test.

Annons

Keyyo: Mamma och mormor viktigast

Keyyo pratar med sin mamma och mormor varje dag. Det är dessa starka kvinnor som Keyyo har att tacka för sitt driv.

– Det jag har lärt mig utav dem är att det gäller att vara boss över sitt eget liv och att det inte är någon som kommer att göra saker åt dig. Vill du något, får du göra det själv. Utan att armbåga sig fram, man kan fortfarande vara snäll. Bara för att någon annan kommer högre, betyder det inte att du åker ner, sa hon till Femina.

2021 – Keyyo tar nästa (dans)steg

Kristina Keyyo Petrushina dansade med Hugo Gustafsson underLet's dance 2021. Paret kom till semifinalen.

Det har minst sagt varit ett händelserikt år för Keyyo. I våras deltog hon Let's dance tillsammans med dansaren Hugo Gustafsson. Givetvis florerade – något förutsägbart – romansrykten. Men det är något som Keyyo har avfärdat i en intervju med Allas.

Annons

Dansduon kom på en tredjeplats. Tony Irving sa att hon hade dansat som en drottning och fångat svenska folkets hjärtan.

Den 17 juli sommarpratade Keyyo i P1. En del av pratet ägnade hon åt att beskriva utanförskapet som hon kände när de andra lågstadie-tjejerna sa att de inte ville vara med henne. Programmet ägnas inte åt självömkan eller att ta någon offerroll. Istället ser hon framåt.

Och framåt och uppåt har det gått.

Svenska powerkvinnor

Den 7 september är det premiär för Svenska powerkvinnor på TV3. Hon deltar tillsammans med Laila Bagge, Camilla Läckberg, Dr Mouna och Antonija Mandir. Under hösten kommer tittarna får en inblick i kvinnornas privatliv och yrkesliv.

Under hösten 2021 kan vi följa Svenska Powerkvinnor i TV3. Från vänster syns tv- och radiostjärnan Laila Bagge, läkaren Mouna Esmaeilzadeh, influencern Antonija Mandir, författaren Camilla Läckberg, komikern och programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina.

Så här kände Keyyo om att få frågan om att vara med i programmet:

– Jättekul, men jag känner mig också som det svarta fåret. När de ringde och frågade tänkte jag ”vad ska jag bidra med?”. Mitt bland alla imperium, hus, lägenheter i Marbella och hjärnforskare, så känner jag att, men förlåt… Jag har inte ett så jätteroligt liv. Jag har känt lite stress över vad jag ska visa upp....Men jag tänker samtidigt att också lite skönt att visa en kontrast att det inte alltid behöver vara så jäkla superglammigt, säger hon till Femina.

Källor: allas.se, aftonbladet.se, femina.se, expressen.se, svd.se.

Annons