Allt du vill veta om Siw Malmkvist

Siw Malmkvist sommaren 2020 när hon tog emot Edvard Persson-priset från Kvällsposten, till höger poserar Siw Malmkvist framför kameran 1961.

Foto: Till vänster, Alex Ljungdahl/Expressen/TT, till höger, Kamerareportage/TT

Siw Malmkvist är Sveriges grand old lady med meritlistan som slår i princip alla på fingrarna. Här är allt du behöver veta om den lilla flickan från Borstahusen som blev Sveriges första artist på Billboardlistan.


Det finns en sak som slår en när man läser intervjuer med Siw Malmkvist. Hon har träffat i princip alla som får det svenska nöjeshjulet att snurra. Förmodligen även sjungit eller spelat med artisten eller skådespelaren.

Det är väl så det blir när man aldrig varit rädd för att jobba och fyller 85 på nyårsafton och dessutom fortsätter vara lika aktuell som någonsin. I höst är hon en av 14 artister i TV4:s program Så mycket bättre som har premiär den 30 oktober.

Se också: 5 saker om Siw Malmkvist som du kanske inte visste

5 saker om Siw Malmkvist som du kanske inte visste
0:55

Efter reklamen: 5 saker om Siw Malmkvist som du kanske inte visste

(0:55)

Slå på ljud

Allting började i Landskrona

Siw Gunnel Margareta Malmkvist föddes den 31 december år 1936 i den nordvästra delen av Landskrona i fiskeläget Borstahusen. Hon växte upp med åtta syskon i ett så kallat barnrikehus som staten byggde för mindre bemedlade föräldrar.

Siw Malmkvists stilresa genom åren – nostalgi utlovas

Hon var ett nyfiket litet busfrö som inte drog sig för att hoppa på isflaken som bildades i vallgraven vid slottet Citadellet.

– Jag hade annars den bästa av barndomar! Med nittio ungar i barnrikehuset fanns det alltid lekkamrater. Det var kärleksfullt, men jag fick säkert en smocka av mina bröder och systrar ibland, berättar hon för Minnenas Journal.

Musikintresset fanns tidigt. Storasystrarna lärde Siw en första sång och i yngre tonåren började hon sjunga med lokala orkestrar och tjänade 20 kronor per kväll.

Karriären tar fart

Som 18-åring vann Siw en talangtävling i Skåne. Den tog henne till Stockholm där hon vann finalen även om hon snavade innan framträdandet och rev upp ett stort hål i nylonstrumporna. Året var 1955 och hon spelade därefter in sin första skiva, Tweedle Dee.

Det stora skivbolaget på den tiden, Metronome, knöt den nya stjärnan till sig och det stora genombrottet blev när hon fick jobbet som värdinna i Lennart Hylands program Stora famnen.

I slutet av 1950-talet började hon spela in låtar i en rasande fart och nådde enorma framgångar i Sverige. Även i utlandet togs hon emot med öppna armar framför allt i Västtyskland. Där spelade hon in flera hundra låtar på tyska.

För pengarna köpte hon bland annat ett hus till sina föräldrar.

Siw Malmkvist och Barbro "Lill-Babs" Svensson i sminklogen år 1961

Foto: Pressens bild/TT PRESSENS BILD

År 1959 ställde hon upp i Melodifestivalen för första gången och vann med låten Augustin. Även skivan med Flickor bak i bilen kommer i denna veva. Nästa år fick hon äran att sjunga i Eurovision Song contest med bidraget Alla andra får varann. Samma år spelade hon in skivan Tunna skivor som toppade försäljningslistan i sju veckor och sålde i 97000 exemplar.

Siw Malmqvist på scen 1961

Foto: TT

Siwan är nu ett namn på allas läppar. Och som sagt inte bara i Sverige. I Tyskland fick hon ett smått osannolikt succé med sången Liebeskummer lohnt sich nicht som släpptes 1964. Den sålde över en miljon exemplar(!). Låtens titel är för övrigt ett utryck som många tyskar säger än i dag, vilket inte är så konstigt eftersom det betyder ungefär”kärleksbekymmer är inte värt det”.

18 juli år 1964 blev ett historiskt datum för både Siw och Sverige. Då blev hon den första svensken på Billboards Hot100 i USA med låten Sole Sole Sole som spelades in tillsammans med italienska sångaren Umberto Marcato. Låten klättrade upp till en 58:e plats högg sig kvar på listan i fem veckor.

År 1968 kom två riktiga dängor på samma skiva, Mamma är lik sin mamma och Ingenting går upp mot gamla Skåne.

Under 1960-talet var Siw också med i en rad filmer i Danmark och Tyskland.

Siw Malmkvists stilresa genom åren – nostalgi utlovas

Siws träffar kärleken

År 1963 gifte sig Siw Malmkvist med den den finländske musikern Lasse Mårtenson och bodde i Finland under några år. Hon passade också på att spela in några skivor på finska. Med Lasse får hon dottern Tove. Paret skiljde sig år 1969.

Sedan går Siw på en fest som skulle få avgörande betydelse i hennes liv. Hennes vän Siv Ericks hade tjatade på henne att hänga med. En revyartist vid namn Fredrik Ohlsson skulle nämligen vara där, vilket Siv Ericks visste.

Siw Malmkvist på Lisebergsteatern tillsammans med Fredrik Ohlsson som hon levt med sedan början av 1970-talet.

Kamerareportage/TT

– Siv försökte para ihop mig och Fredrik utan att jag visste om det, säger Siw till Expressen.

Och hon föll för den stiliga karlen som hon gifte sig med år 1971 och varit tillsammans med sedan dess. Tillsammans får de sonen Henrik Ohlsson.

Siw Malmkvist och Fredrik Ohlsson år 1976.

Kamerareportage/TT

Barnen har alltid kommit först för Siw.

– Att mammarollen kanske skulle störa sångkarriären struntade jag helt i. Mina barn och barnbarn har alltid varit det bästa jag haft, säger hon till Minnenas journal.

Siw Malmkvist med dottern Tove och sambo Fredrik Ohlsson år 1986.

Siw Malmkvist med dotter Tove och sambo Fredrik Ohlsson 1986Dia 1848

TT/ Roger Tillberg

Siws karriär från 1970-talet

Hon fortsatte att turnera med sin växande låtskatt och gjorde även flera roller i musikaler och revyer. 1980 gjorde hon en bejublad tolkning av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump på Folkteatern i Stockholm. Hon var då 44 år gammal.

– Kan jag vara Pippi Långstrump, tänkte jag, men det var bara ett ögonblick, för sen insåg jag att jag är ju det, säger hon till Aftonbladet i en intervju.

Pippi Långstrump spelades 265 gånger under ett och ett halvt år. Det var en roll som Siw fortfarande håller väldigt högt i karriären. Inte minst för att det var början till en lång vänskap med Astrid Lindgren.

Siw Malmkvist år 1980 när hon spelade Pippi Långstrump i ett och ett halvt år. Här tillsammans på scen med Ulf Brunnberg, Sune Mangs. Pernilla Wahlgren och Bengt Stenberg

Foto: Kenneth Thorn/TT

– Hon kände bara att jag var hennes Pippi, det sa hon till mig. Det var ingen tvekan, hon letade inte efter någon annan, säger Siw Malmkvist till Nöjesbladet.

Siw gjorde också en uppskattad roll som huvudpersonen Luisa i musikalen Nine på Oscarsteatern. Året var 1983 och hon spelade mot Ernst-Hugo Järegård.

– Fortfarande fylls jag av glädje när jag tänker på mitt huvudnummer Klara dig själv, med fantastisk text av Bodil Malmsten, säger hon till Minnenas journal.

Detta är Siw Malmkvist

Född: 31 december 1936 i Landskrona.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.

Gör: Artist, skådespelare.

Familj: Livskamraten Fredrik Ohlsson. Barnen Tove (med ex-maken Lars Mårtenson) och Henrik (med Fredrik). Barnbarn.

Ur låtskatten: Bland hennes mest kända sånger finns: Jazzbacillen, Flickor bak i bilen, Skona mitt hjärta, Slit och släng, Lyckans ost, Mamma är lik sin mamma, Samma gamla sång, Ingenting går upp mot gamla Skåne och Regnet det bara öser ner.

Under 1990-talet fortsatte hon att stå på scen och drog också land och rike runt med krogshow i eget namn.

Siws karriär på 2000-talet

Även i det nya millenniet fortsatte hon att leverera, bland annat i flera musikaler i Malmö och Stockholm.

År 2008 ställde hon upp i både Körslaget och På spåret. Två år senare var Siw en av gästerna i Stjärnorna på slottet och släpper även sina memoarer, Tunna skivor av mig. Titeln anspelar på hennes mest sålda skiva. Samma år fick hon också en medalj av kungen för hennes många uppskattade insatser som artist och sångerska.

Siw Malmkvist tillsammans med Tommy Körberg, Björn Ranelid och Meg Westergren inför säsongen av Stjärnorna på slottet som sände år 2010.

TT/Fredrik Sandberg

År 2020 var det tänkt att hon skulle vara med i Let's dance men pandemin satte käppar i hjulet. Trots många timmars förberedelser med danspartnern Jonathan Näslund blev det hela ingenting när Folkhälsomyndigheten berättade att alla 80-plussare skulle betraktas som riskgrupp för covid. Väldigt tråkigt, tyckte Siw om det hela.

– Jag gick ju dit med raska steg varenda dag vi skulle träna. Det var ju så jäkla roligt, säger hon till Aftonbladet.

Siw Malmkvist dansar med Jonathan Näslund i Lets Dance 2020, en tävling som hon tyvärr inte fick ställa upp i.

Olle Sporrong/Expressen/TT

Även hennes medverkan i årets säsong av Så mycket bättre hängde löst. Hon är en av deltagarna, men missade den sista halva dagen efter att ha fått ont i halsen. Det innebär att hon inte kunde sjunga sin sista låt.

Siw Malmkvist repeterar i Stockholm inför årets säsong av Så mycket bättre.

Olle Sporrong/Expressen/TT

– Jag hade taggtråd i halsen alltså. Åh, det gjorde så ont, så ont! Vi kom överens om att skippa mig för tänk om jag skulle smitta allihop, säger hon till Allas.se tidigare i höst.

Därför fick Siw Malmkvist lämna Så mycket bättre i förtid

Så mycket bättre har premiär den 30 oktober och därmed bevisar Siw Malmqvist att hon inte är redo att lägga mikrofonen på hyllan. Det är kanske så det blir när man haft en sund inställning till sin karriär från början. Att skynda långsamt har varit mottot. Ett råd som hon gärna vill skicka vidare till nya talanger.

– Det är bra om man börjar långsamt och får växa in i det. Min manager var väldigt noga med det, så vi byggde karriären med lite sång, en roll här, spela lite revy där. Han sa att jag skulle ha kul under tiden jag lärde mig. Idag går det så jäkla fort och ungdomarna blir ju stjärnor och idoler direkt. De slår igenom från en dag till en annan. Och efter ett par år är det ingen som kommer ihåg dem ens.

Men det behöver inte du oroa dig för Siw.

Utmärkelser och bedrifter – i urval

1976 – Karl Gerhards hederspris

2005 – Tigertassen

2010 – Kungens medalj för mångåriga uppskattade insatser som artist och sångerska

2013 - Minnessten på Landskronas Walk of Fame.

2016 – Invald i Swedish Music Hall of Fame.

2019 – · Kvällspostens Edvardpris

Siwan i siffror

1959 – genombrottet som värdinna i Stora Famnen. Vann Melodifestivalen med låten Augustin.

1964 – första svenska artisten på amerikanska Billboardlistan.

40 låtar på Svensktoppen.

97 000 sålda exemplar av Tunna skivor vilket är Siws största succé i Sverige.

87000 lyssnare i månaden på Spotify.

1000 000 sålda skivor av låten Liebeskummer lohnt sich nicht.

Källor: Hänt.se, expressen, Minnenas journal, Aftonbladet, Expressen, billboard.com, allas.se