Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du behöver veta om Agneta Sjödin

12 jul, 2021 
Lukas Ernryd
Louise Werner
Till vänster, Agneta Sjödin tillsammans med Gunde Svan inför lanseringen av Fångarna på fortet, till höger, Agneta Sjödin inför sitt sommarprat år 2021
Agneta Sjödin är den folkkära programledaren som gjort en inre resa. Idag finns anledning att fira det lite extra. Den folkkärna författaren och programledaren fyller nämligen år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Poddare, programledare och författare. Agneta Sjödin har en lång framgångsrik karriär bakom sig.

Se också: Fem saker om Agneta Sjödin du kanske inte visste

5 saker om Agneta Sjödin du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Agneta Sjödin du kanske inte visste

Men hur började allt?

Hon föddes den 20 juli 1967 i Hudiksvall i Hälsingland. En fantastisk plats att vara barn på, har Agneta Sjödin själv sagt om sin uppväxt. ”Där fanns trygghet, bra vänner, en stor, härlig släkt och närhet till allt”, skriver hon på sin sajt.

Agneta Sjödin älskar teater

Som ung tjej testade hon på handboll, badminton och friidrott. Men framför allt älskade hon att stå på en scen. Hon gick med i teatergruppen ”Slingerbultarna” och uppträdde varje år på Hudiksvallsteatern.

I övre tonåren flyttade hon till Stockholm och började studera teater under ett år. Men hon hade då inte någon slutförd gymnasieutbildning och flyttade hem till Hudiksvall för att slutföra den.

Annons

Dock blev det aldrig så. Någon examen tog hon aldrig.

Rastlösheten tog vid och hon saknade pulsen i huvudstaden.

Agneta Sjödin återvände till Stockholm bara efter något år och fick jobb på Chinateatern. Där arbetade hon med lite av varje, bland annat satt hon i biljettkassan och jobbade med ljussättning.

Just ljuset skulle bli ett avgörande karriärsteg, även om hon inte visste det då.

År 1989 flyttade hon till Göteborg och började jobba på Stadsteatern.

Gör succé med Tur i kärlek på TV4

Hon kom sedan till MTV-studios som sökte en ljussättare. Efter cirka ett år fick hon frågan om hon ville göra en audition för jobbet som programledare för en ny satsning: Tur i kärlek. Hon fick tjänsten och gjorde showen med Adam Alsing.

Succén var total.

Agneta Sjödin och Adam Alsing jobbade tillsammans i många år

Det blev startskottet på en tv-karriär som nu varat i 30 år.

Bland annat är hon förknippad med Fångarna på fortet , Gladiatorerna, Sikta mot stjärnorna, Småstjärnorna, Fröken Sverige-tävlingarna och Let's dance.

Annons

Agneta Sjödin tar en paus

Men i mitten av 00-talet kände Agneta Sjödin att livet gått i ett under de senaste 15 åren. Hon behövde ett avbrott. Agneta hade vänt sig inåt för att ställa sig frågor om tillvaron och meningen med livet.

Efter ett råd från sin vän, bestseller-författaren Paolo Coelho, gör hon en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela i norra Spanien. Han sa att hon behövde göra vandringen själv, vilket först kändes skrämmande för henne.

Sedan förstod hon att det var precis vad hon behövde.

Hon behövde möta sig själv. Vända blicken inåt. Tillåta nya drömmar att slå rot.

Som att skriva.

Blev författare

År 2005 debuterade hon som författare och hösten 2021 var hon aktuell med sin elfte bok. Författarskapet är till stod del präglat av andlig nyfikenhet och en sökan efter mening i livet. Men Agneta har också tagit upp sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp. I boken En kvinnas resa berättar hon om när arbetade som servitör på en skärgårdsbåt där hennes chef förgrep sig på henne.

Annons

Tillsammans med Niklas Strömstedt

Strax innan hon fyllde 30 år förlovade Agneta Sjödin sig med Niklas Strömstedt. Paret fick en dotter år 1998, Maja Strömstedt, innan de separerade år 2001.

Agneta Sjödin var tillsammans med Niklas Strömstedt under några kring millennieskiftet

Agneta har ofta beskrivit relationen till Maja som den viktigaste hon har. ”Vi har byggt upp en väldigt fin och nära relation med mycket kärlek, respekt och värme. Jag är tacksam för varje stund”, skriver Agneta Sjödin själv på sin hemsida.

Detta är Agneta Sjödin

Gör: Programledare, poddare, författare.

Ålder: Fyller 55 år den 20 juli.

Familj: Dottern Maja Strömstedt. Maja jobbar som artist och låtskrivare.

Född: Hudiksvall

Bor: Nacka.

Aktuell: Som programledare i BingoLottos sommarkväll tillsammans med Casper Jenebrink, medverkar i säsong 2 av "Vem tror du att du är" på Discovery Plus under hösten 2022. Även känd som programledare i Secret Song Sverige som sändes på TV4 under våren 2022.

Agneta Sjödins nya kärlek Claes Bahri

Under våren 2020 sågs Agneta Sjödin med finansmannen Claes Bahri. Hon berättade för Aftonbladet att hon ville hålla sitt privatliv privat, men bekräftade att de sågs. Claes har tidigare varit tillsammans med artisten Dominika Peczynski som han har dottern Hannah Bahri med.

Annons

Så in i själen är Agneta Sjödins podd

Det är ingen tvekan om att Agneta Sjödin fortfarande är högintressant för tittare och läsare. Hon är en flitig poddare och varje måndag släpps ett nytt avsnitt av Så in i själen där hon intervjuar olika personer. Samtalen handlar om hur gästernas resa har sett ut, och hur de har funnit metoder för hitta ett lugn i sig själva och i sin själ.

Ständigt i ropet

År 2020 var Agneta Sjödin aktuell som en av de första deltagarna i programmet Den stora hälsoresan. Showen bygger på den kontroversiella metoden ”16 weeks of hell”. Efter att ha tränat stenhårt i fyra månader var hon helt slutkörd. ”De sista veckorna kunde inte jag träna för att mina muskelceller var på botten”, sa hon som gäst i podden Värvet.

Under sommaren 2021 gjorde Agneta Sjödin debut som sommarpratare i P1. Programmet handlade inte om hennes karriär i tv-rutan, utan fokuserade på hennes inre utforskande.

Aktuell med BingoLottos Sommarkväll

Sommaren 2022 kan vi se Agneta i BingoLottos Sommarkväll tillsammans med programledarkollegan Casper Janebrink. Under hela sju somriga bingokvällar blir det bingospel, gäster och underhållning.

Hösten 2022 kommer vi kunna se Agneta när hon tillsammans med Börje Salming deltar i programmet Vem tror du att du är? I programmet kommer vi att få se när Agneta med hjälp av släktforskare och experter söka sina rötter.

Agneta Sjödin ligger i gräset och tittar leende in i kameran

Fakta: agnetasjodin.se, aftonbladet.se, sr.se.

Annons