Allt du behöver veta om Agneta Sjödin

Till vänster, Agneta Sjödin tillsammans med Gunde Svan inför lanseringen av Fångarna på fortet, till höger, Agneta Sjödin inför sitt sommarprat år 2021

Foto: Roger Tillberg/TT och Nils Petter Nilsson/Aftonbladet/TT

Agneta Sjödin är den folkkära programledaren som gjort en inre resa.

Poddare, programledare och författare. Agneta Sjödin har en lång framgångsrik karriär bakom sig.

Se också: Fem saker om Agneta Sjödin du kanske inte visste

5 saker om Agneta Sjödin du kanske inte visste
1:17

Efter reklamen: 5 saker om Agneta Sjödin du kanske inte visste

(1:17)

Slå på ljud

Men hur började allt?

Hon föddes den 20 juli 1967 i Hudiksvall i Hälsingland. En fantastisk plats att vara barn på, har Agneta Sjödin själv sagt om sin uppväxt. ”Där fanns trygghet, bra vänner, en stor, härlig släkt och närhet till allt”, skriver hon på sin sajt.

Agneta Sjödin älskar teater

Som ung tjej testade hon på handboll, badminton och friidrott. Men framför allt älskade hon att stå på en scen. Hon gick med i teatergruppen ”Slingerbultarna” och uppträdde varje år på Hudiksvallsteatern.

I övre tonåren flyttade hon till Stockholm och började studera teater under ett år. Men hon hade då inte någon slutförd gymnasieutbildning och flyttade hem till Hudiksvall för att slutföra den.

Agneta Sjödins stilresa genom åren – 23 bilder som får oss att tappa hakan

Dock blev det aldrig så. Någon examen tog hon aldrig.

Rastlösheten tog vid och hon saknade pulsen i huvudstaden.

Agneta Sjödin återvände till Stockholm bara efter något år och fick jobb på Chinateatern. Där arbetade hon med lite av varje, bland annat satt hon i biljettkassan och jobbade med ljussättning.

Just ljuset skulle bli ett avgörande karriärsteg, även om hon inte visste det då.

År 1989 flyttade hon till Göteborg och började jobba på Stadsteatern.

Gör succé med Tur i kärlek på TV4

Hon kom sedan till MTV-studios som sökte en ljussättare. Efter cirka ett år fick hon frågan om hon ville göra en audition för jobbet som programledare för en ny satsning: Tur i kärlek. Hon fick tjänsten och gjorde showen med Adam Alsing.

Succén var total.

Agneta Sjödin och Adam Alsing jobbade tillsammans i många år

Fredrik Hessman/TT

Det blev startskottet på en tv-karriär som nu varat i 30 år.

Bland annat är hon förknippad med Fångarna på fortet , Gladiatorerna, Sikta mot stjärnorna, Småstjärnorna, Fröken Sverige-tävlingarna och Let's dance.

Agneta Sjödin tar en paus

Men i mitten av 00-talet kände Agneta Sjödin att livet gått i ett under de senaste 15 åren. Hon behövde ett avbrott. Agneta hade vänt sig inåt för att ställa sig frågor om tillvaron och meningen med livet.

Efter ett råd från sin vän, bestseller-författaren Paolo Coelho, gör hon en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela i norra Spanien. Han sa att hon behövde göra vandringen själv, vilket först kändes skrämmande för henne.

Sedan förstod hon att det var precis vad hon behövde.

Agneta Sjödins stöd till dottern Maja – efter orden om sitt psykiska mående

Hon behövde möta sig själv. Vända blicken inåt. Tillåta nya drömmar att slå rot.

Som att skriva.

Blev författare

År 2005 debuterade hon som författare och hösten 2021 är hon aktuell med sin elfte bok. Författarskapet är till stod del präglat av andlig nyfikenhet och en sökan efter mening i livet. Men Agneta har också tagit upp sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp. I boken En kvinnas resa berättar hon om när arbetade som servitör på en skärgårdsbåt där hennes chef förgrep sig på henne.

Tillsammans med Niklas Strömstedt

Strax innan hon fyllde 30 år förlovade Agneta Sjödin sig med Niklas Strömstedt. Paret fick en dotter år 1998, Maja Strömstedt, innan de separerade år 2001.

Agneta Sjödin var tillsammans med Niklas Strömstedt under några kring millennieskiftet

Micael Engström/TT

Agneta har ofta beskrivit relationen till Maja som den viktigaste hon har. ”Vi har byggt upp en väldigt fin och nära relation med mycket kärlek, respekt och värme. Jag är tacksam för varje stund”, skriver Agneta Sjödin själv på sin hemsida.

Detta är Agneta Sjödin

Gör: Programledare, poddare, författare.

Ålder: 53 år.

Familj: Dottern Maja Strömstedt, 23 år. Maja jobbar som artist och låtskrivare.

Född: Hudiksvall

Bor: Nacka.

Aktuell: Debuterar som Sommarvärd den 13 juli 2021.

Agneta Sjödins nya kärlek Claes Bahri

Under våren 2020 sågs Agneta Sjödin med finansmannen Claes Bahri. Hon berättade för Aftonbladet att hon ville hålla sitt privatliv privat, men bekräftade att de sågs. Claes har tidigare varit tillsammans med artisten Dominika Peczynski som han har dottern Hannah Bahri med.

Så in i själen är Agneta Sjödins podd

Det är ingen tvekan om att Agneta Sjödin fortfarande är högintressant för tittare och läsare. Hon är en flitig poddare och varje måndag släpps ett nytt avsnitt av Så in i själen där hon intervjuar olika personer. Samtalen handlar om hur gästernas resa har sett ut, och hur de har funnit metoder för hitta ett lugn i sig själva och i sin själ.

Ständigt i ropet

År 2020 var Agneta Sjödin aktuell som en av de första deltagarna i programmet Den stora hälsoresan. Showen bygger på den kontroversiella metoden ”16 weeks of hell”. Efter att ha tränat stenhårt i fyra månader var hon helt slutkörd. ”De sista veckorna kunde inte jag träna för att mina muskelceller var på botten”, sa hon som gäst i podden Värvet.

Aktuell som sommarpratare

Agneta Sjödin ligger i gräset och tittar leende in i kameran

Nils Petter Nilsson/Aftonbladet

Den 13 juli år 2021 gör Agneta Sjödin debut som sommarpratare i P1. Hon har berättat att programmet inte ska handla om hennes karriär i tv-rutan. Istället kommer det att fokusera på hennes inre och yttre resa.

– Mitt Sommar ska handla om min inre resa och mina yttre äventyr. Om min dotter Maja, mötet med George Harrison och när jag provfilmade för James Bond, har hon sagt till Aftonbladet.

Fakta: agnetasjodin.se, aftonbladet.se, sr.se.