Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt om Carola – karriären och familjelivet

09 nov, 2021 
Julia Jarvi
Ett bildmontage på Carola Häggkvist. Till vänster är Carola ung på 80-talet och till höger en bild från idag.
Carola Häggkvist visste redan som barn att hon skulle satsa på musiken. Hon har kanske världens mest trogna fans och låtarna är fortfarande lika älskade. Här har vi sammanfattat Carolas liv och karriär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon är tjejen från Norsborg som slog igenom som 16-åring. Då hade hon redan i många år vetat att det var musiken hon ville satsa på. Sedan gick det snabbt med albumsläpp på både svenska och engelska, melodifestival, eurovision, ett omskrivet äktenskap och en lika omskriven religiös tro. Men låt oss ta det från början...

Se också: Carola Häggkvist stilresa genom åren

Carola Häggkvist stilresa genom årenBrand logo
Carola Häggkvist stilresa genom åren

Uppväxten och Melodifestivalen

Carola Maria Häggkvist föddes den 8 september 1966 i Hägersten i Stockholm, men det var i Norsborg hon växte upp med mamma Anita, pappa Jan och storasyster Susanne. I mellanstadiet började Carola i musikklass på Mariaskolan på Södermalm. I tonåren blev det Adolf Fredriks musikskola. Det var när Carola bara var 12 år som hon fann sin kristna tro, under ett skidläger med den kristna student- och elevrörelsen Credo. Familjen var inte troende men föräldrarna stöttade sin dotters val.

Annons

1983 kom det stora genombrottet när Carola vann Melodifestivalen (som då hette Schlagerfestivalen) med låten Främling . Hon var bara 16 år gammal och då den yngsta som någonsin deltagit i tävlingen. Albumet med samma titel blev en jättesuccé med över en miljon sålda exemplar, och är än idag det mest sålda albumet i Sverige. Där och då blev hon Carola Häggkvist med hela Sverige. De kommande åren släppte hon fem album, fyra på svenska och ett på engelska.

Annons

Carola Häggkvist gifter sig

Många gånger har hon varit stoff för skvallerpressen, inte minst kring kopplingarna till frikyrkan Livets Ord där Carola blev medlem 1988. Hon var uttalat kristen i en tid då det ansågs omodernt att vara troende, ännu mer än vad det är idag. Dessutom handlade det om en kontroversiell kyrka. Medieuppmärksamheten påverkade dock inte karriären mycket som bara rullade på.

Under en vistelse i Norge träffade Carola predikanten Runar Sögaard och strax därefter blev de ett par. De gifte sig i Livets Ords kyrka i Uppsala 1990. Carola lämnade församlingen 1995 och är numera medlem i Svenska Kyrkan.

Bild på Carola Häggkvist och Runar Sögaard när de gifter.
Det lyckliga brudparet.

Året därpå var det dags för melodifestival för andra gången. Återigen blev det en seger med låten Fångad av en stormvind. Hon vann inte bara mello utan kammade hem hela Eurovision Song Contest som gick av stapeln i Rom. På grund av sina framgångar i tävlingen har Carola fått epitetet schlagerdrottning i media.

Annons
Bild på Carola med pappa Jan Häggkvist och mamma Anita Häggkvist efter vinsten i Eurovision 1991. Carola håller sitt pris i handen.
Firar med föräldrarna Jan och Anita efter vinsten i Eurovision.

Carolas mammalycka

1998 var ett stort år för Carola. Det var det året hon blev mamma för första gången, i januari föddes sonen Amadeus. Samma år släpptes albumet Blott en dag med psalmer, kristna visor och gospellåtar.

Bild på Carola, Amadeus och Runar.
Föräldrarna Carola och Runar med sonen Amadeus.

Ett par år senare tog dock äktenskapet med Runar Sögaard slut och paret gick skilda vägar. Då var de landets mest heta och omskrivna kändispar. I och med skilsmässan blev Carolas privatliv ännu en gång föremål för kvällstidningarnas löpsedlar. Publikens kärlek har däremot aldrig svikit. Fansen följer och stöttar henne troget. Hon är även en flitig instagram-användare där hon delar med sig av sin vardag.

Annons

Relationen till föräldrarna var väldigt nära. Carola har många gånger pratat om de starka familjebanden i intervjuer, om hur mamma och pappa har stöttat henne i allt. Båda gick tyvärr bort redan år 2004.

Se också: 6 saker om Carola Häggkvist du kanske inte visste

6 saker om Carola du kanske inte vissteBrand logo
6 saker om Carola du kanske inte visste

De senaste åren

2006 tävlade Carola i melodifestivalen för tredje gången med låten Evighet. Det blev även en tredje vinst. I Eurovision slutade hon på 5.e plats. Senaste medverkan i mello var år 2008 tillsammans med Andreas Johnsson, men där vände trenden och låten kom bara till andra chansen där den åkte ut.

Annons

Sommaren 2010 var kärlekens sommar när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig. Carola sjöng den specialskrivna låten Bara vi på den privata bröllopsmiddagen.

Bild på Carola Häggkvist under en julkonsert. Hon har en pälskappa på sig.
Julkonsert med Carola.

För ett par år sedan köpte Carola Steningeladan nära sitt hem i Steninge Slottsby. Där håller hon numera de årliga julkonserterna Jul med Carola. Det har blivit ett antal julalbum och julkonserter genom åren som är mycket populära.

Annons

Carola Häggkvist blir mamma igen

Carola har haft ett par förhållanden sedan skilsmässan men något mer giftemål har det inte blivit. Men längtan efter ett till barn var stark. 2012 blev Carola äntligen mamma för andra gången när hon adopterade treåriga Zoe från Sydafrika. En upplevelse som hon beskrev som både fantastisk och omtumlande för tidningen mama.

Bild på Carola och dottern Zoe.
Carola och Zoe.

De senaste åren har hon synts i flera tv-program, så som i femte säsongen av Så mycket bättre (2014). På musikfronten spelade Carola förra året in sin gamla hit Säg mig var du står tillsammans med Zara Larsson. De båda stjärnorna uppträdde bland annat i Idol-finalen med låten, som fanns med på debutalbumet 1983. Därmed har den blivit populär igen. I våras var hon en av deltagarna i Let’s Dance 2021 men tvingades avbryta mitt i säsongen på grund av hälsoskäl. Nästa gång vi ser henne i rutan blir i december i SVT-programmet Stjärnorna på Slottet.

Annons